Za področje
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Električna napeljava

  Članek je koristil že 7428+ uporabnikom
  Danes si težko predstavljamo dom brez elektrike, zato so pravilno izvedene in vzdrževane električne inštalacije ključne za udobno počutje. Električna napeljava se načrtuje v sklopu PZI načrta (projekta za izvedbo). Za vas smo raziskali vlogo načrta električnih inštalacij, njihovo vgradnjo in nasvete za pravilno vzdrževanje.
  7428
  elektricne instalacije naslovna

  1. Električna napeljava: elektroinštalacije v novogradnjah

  Obvezen del projektne dokumentacije pred začetkom gradnje je načrt elektroinštalacij. Med gradnjo se najprej pripravijo grobe inštalacije, ki zajemajo izvedbo prebojev in “štemanje” utorov za kable in cevi, če ste se odločili za običajno podometno napeljavo. Sledi fina montaža, ki zajema polaganje kablov, vgradnjo razdelilnih doz in montažo razdelilne omarice. Razdelilne omarice so vozlišča električnih inštalacij v hiši, ki vsebujejo FID števce, avtomatske varovalke in glavna stikala.

  Za video nadzor ali alarmno napravo strokovnjaki priporočajo izvedbo samostojne omarice, saj se s tem poveča varnost. Čisto na koncu sledi še še fina montaža stikal, vtičnic in luči.

  2. Katere elemente vključuje elektonapeljava?

  Električna napeljava vključuje več elementov, ki omogočajo prenos električne energije v stavbi. Med temi elementi so glavni vhod, porazdelitvena plošča, vodniki in žice, vtičnice, stikala, varovalke in odklopniki, razdelilne škatle, talne in stropne rozete ter ozemljitev. Ti elementi delujejo skupaj, da zagotovijo varno in učinkovito delovanje električne napeljave ter omogočijo napajanje električnih naprav in osvetlitve v stavbi.

  Napeljava elektroinštalacij
  Napeljava elektroinštalacij zahteva natančen načrt s pozicijami luči, vtičnic, stikal, alarmov in drugih kablov.

  3. Kaj so znaki, da električna napeljava ne deluje v redu?

  Bodite pozorni na naslednje dogodke, ki opozarjajo na to, da vaša električna napeljava ne deluje, kot bi morala. Če nenadoma izgubite električno energijo v celotni hiši ali v določenem delu hiše, je to lahko znak težav v električni napeljavi. Če se naprave nepričakovano izklopijo ali prekinjajo delovanje, je možno, da električna napeljava ne prenaša zadostne moči ali da je prisotna napaka v napeljavi. Če opazite, da se vtičnice, stikala ali drugi deli električne napeljave prekomerno segrevajo, to kaže na težave v napeljavi. Prekomerno segrevanje lahko povzroči poškodbe izolacije in predstavlja tveganje za požar.

  Iskrenje ali šumenje, ko vstavite vtič v vtičnico ali vklopite stikalo, lahko nakazuje na težave v električni napeljavi. Iskrenje je lahko posledica slabe električne povezave ali poškodovane žice.

  Drugi znaki, da električna napeljava ne deluje, kot bi morala, so tudi pogosti izpadi varoval. To je to lahko znak preobremenitve napeljave ali kratkega stika v sistemu. Električarja pokličite tudi v primeru, če se svetlobni viri zatemnijo ali žarnice svetijo zmanjšano močjo, saj lahko to kaže na težave z napetostjo ali pretokom električne energije v napeljavi.

  4. Kako se prenovi ali dogradi električna napeljava?

  S časom se električna napeljava obrabi ali jo poškodujejo zunanji vplivi, s čimer predstavlja veliko požarno tveganje. Če napeljava ni vidna, lahko njeno stanje preveri izkušeni elektroinštalater preko meritev. Prenove elektroinštalacij se lahko lotite tudi, če ste si zaželeli drugačno razporeditev stikal, luči in drugih električnih priključkov. Celovita prenova elektroinštalacij za hišo bo trajala okoli 3-5 dni in zajema: prenovo elektroinštalacij, menjavo stikal in vtičnic, menjavo talilnih varovalk z avtomatskimi ter iskanje in odpravljanje napak na električni napeljavi.

  4.1 Nova električna napeljava: vse se začne z načrtovanjem

  Začnite načrtovanje prenove ali dograditev električne napeljave. Določite svoje potrebe in cilje ter preučite obstoječo napeljavo. Ugotovite, ali potrebujete več vtičnic, stikal, luči ali drugih naprav. Priporočljivo je, da se posvetujete s strokovnjakom za električne instalacije, da vam pomaga pri načrtovanju.

  4.2 Izbor kakovostnih materialov

  Izberite kakovostne električne materiale, kot so žice, vtičnice, stikala, varovalke in odklopniki. Zagotovite, da so vsi materiali v skladu s predpisi in standardi ter ustrezajo vašim potrebam.

  4.3 Izključitev električne energije

  Preden začnete s fizičnimi deli, izključite električno energijo iz območja, kjer poteka prenova ali dograditev. To zagotavlja varno delovno okolje in preprečuje nevarnost električnega udara.

  4.4 Odstranjevanje stare napeljave

  Odstranite staro električno napeljavo, vključno z žicami, vtičnicami, stikali in drugimi komponentami, ki jih ne potrebujete več. Upoštevajte ustrezna navodila za varno odstranjevanje odpadkov.

  4.5 Nov električna napeljava: namestitev

  Namestite nove žice, vtičnice, stikala, varovalke in odklopnike v skladu z načrtom in predpisi. Prepričajte se, da so žice pravilno priključene, izolirane in pritrjene na varne načine.

  4.6 Testiranje in preverjanje

  Ko je nova napeljava nameščena, izvedite temeljito testiranje, da se prepričate, da vse deluje pravilno. Preverite delovanje vtičnic, stikal, svetlobnih teles in drugih naprav, da se prepričate, da so pravilno povezane in da ni napak ali težav.

  4.7 Električna napeljava in dokumentacija

  Po končanih delih vam mora električar izročiti projekt izvedenih del (PID) z vrisanimi električnimi inštalacijami. Čeprav se marsikateri električar temu raje izgone, je PID sila pomemben, ker vam pove, kako potekajo električne inštalacije v stenah, tleh in na stropu. Če tega načrta in teh podatkov nimate, lahko naslednjič, ko boste vrtali v zid ali strop, prevrtate električno napeljavo! Če električno napeljavo delate sami, morate ta načrt pripraviti sami ali pa vsaj fotografirati stanje, preden zaprete stene in strope.

  Električna napeljava
  Z rednimi meritvami elektroinštalacij preverjate, ali je električna napeljava v dobrem stanju.

  5. Življenjska doba električna napeljave

  Pravilno izvedene in vzdrževane elektroinštalacije zdržijo več kot 30 let. Pravilno vzdrževanje električne napeljave vključuje redno vizualno pregledovanje vtičnic, stikal, svetlobnih teles, varovalk, odklopnikov in drugih komponent, da se iščejo znaki obrabe, poškodb ali drugih težav. Posebno pozornost je treba posvetiti prekomernemu segrevanju, oksidaciji ali razpokam.

  6. Vzdrževanje elektroinštalacij

  Ob ustreznem vzdrževanju se električna napeljava ne obrablja, razen zaradi morebitnega pregrevanja na izpostavljenih spojih. Stanje hišne napeljave je možno preveriti z meritvami, zato se priporoča redni obisk izkušenega električarja, ki lahko opravlja tudi redni servis in popravilo drugih električnih napeljav.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja David Žavbi s.p.

  Kaj je poglavitna razlika med izvedbo elektroinštalacij v hiši in na plovilih?

  Razlika se pojavi že v sami ceni izvedbe, kjer je cena/uro za izvedbo elektroinštalacij za plovila 2x dražja. Glavni razlog se skriva v večji specifiki (različne napetosti: 220 V, 12 V,…), večji meri elektronike, krmiljenja in predvsem prostorski omejenosti. Tako imaš recimo na 5 m2 površine 300 različnih stvari, ogromno električnih kablov, prebojev, kar posledično vpliva na težjo izvedbo.
  g. David, David Žavbi s.p.

  7428
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Elektroinštalacije, Električar?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane