Za področje

  Elektroinštalacije v hiši

  Članek je koristil že 2200+ uporabnikom
  Dandanes si ne predstavljamo več bivanja brez električne energije. Kljub temu se električne napeljave nikakor ne lotevajte sami, če nimate ustreznih izkušenj in opreme, saj v nasprotnem primeru tvegate smrt ali požar. Preverili smo, kaj vse zajemajo elektroinštalacije v hiši.
  2200
  elektroinstalacije v hisi

  1. Vrste inštalacij

  Pred pričetkom del se je potrebno z vsakim izvajalcem pogovoriti o predvidenih delih. Mogoče se laikom električna energija in njene zakonitosti zdijo težko razumljive, a kljub temu je za lažji pogovor dobro poznati nekatere osnovne pojme, svetujejo mojstri iz podjetja Dta.

  Električne inštalacije na splošno delimo na nizkonapetostne, visokonapetostne in informacijske. Nizkonapetostne inštalacije se uporabljajo za razsvetljavo in manj močne naprave (sem spada večino naprav za običajen dom). Informacijske inštalacije pa služijo telefoniji, protipožarnemu alarmu, klimatizaciji, računalniškemu omrežju, domofonu, alarmu idr. Vsi vodniki tj. žice morajo biti položeni v plastičnih ceveh, kar omogoča njihovo zaščito in zamenljivost, cevi pa so lahko podometne, ometne ali nadometne.

  Zmogljivosti kablov predvidi projektant, glede na potrebe. Če si želite sistem za ogrevanje žlebov, električni daljinski pogon garažnih in vrtnih vrat, črpalke za čiščenje vode v bazenih, vrtno razsvetljavo, vtičnice za električne kosilnice in podobno, bo napeljava temu primerno bolj zapletena in dražja.  Za vtičnice pa veljajo določeni standardi: vsaka soba naj ima vsaj dve vtičnici, razporejene pa naj bodo z upoštevanjem razporeditve bodočega pohištva in naprav.

  2. Elektroinštalacije v hiši

  Za napeljavo električnih inštalacij v hiši naj poskrbi usposobljen električar, saj bo le tako poskrbljeno za varnost med delom in kasnejšim obratovanjem objekta. Električno energijo potrebujemo že med gradnjo, zato je potrebno poskrbeti za elektrodistribucijsko soglasje ter za t.i. gradbeni priključek, ki ga vzpostavi elektroinštalater. Takšen priključek ponavadi vsebuje varovalke ter določeno število enofaznih in trifaznih vtičnic, saj številna gradbena orodja potrebujejo veliko električno moč. Vsi vodniki v hiši vodijo v elektro omarico, v kateri se nahaja števec in varovalke. Kvalitetno izvedena električna napeljava zdrži okoli 30 let, kljub temu pa je priporočljivo, da letno preverjate zdravje vaše napeljave. Meritve napeljave vam enostavno izvede izkušen električar z ustrezno opremo.

  3. Pametne elektroinštalacije

  Ste že slišali za pametne inštalacije? Ker je sodoben dom poln zapletenih elektronskih naprav jih je včasih težko upravljati in usklajevati, še posebej če želimo optimalen izkoristek. Težava izvira iz tega, da imajo razsvetljava, ogrevanje, požarni alarm, protivlomilski alarm in druge naprave, različne načine napajanja in nastavitev. Pametne inštalacije vse to združijo, so pojasnili v Dta. Preko enega digitalnega portala lahko kar preko telefona ali tablice dostopate do vseh hišnih sistemov, nastavljate želene vrednosti, nastavite avtomatsko delovanje ter spremljate porabo. Z nekoliko večjo začetno investicijo boste tako prihranili na času, vzdrževanju in nižjih stroških obratovanja.

  Upamo, da boste sedaj lažje in varneje prižgali prvo luč v vašem novem domu.

  2200
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Elektroinštalacije, Električar?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane