Za področje

  Električar - električna napeljava in prenova

  Članek je koristil že 3447+ uporabnikom
  Električna energija nam omogoča večino udobja v našem domu: razsvetljavo, delovanje naprav, včasih tudi ogrevanje. Električna napeljava zajema veliko vrst, napeljana je lahko na različne načine, s časom pa se tudi obrabi in predstavlja nevarnost.
  3447
  elektricar

  1. Električna napeljava

  Dandanes si bivanja ne moremo predstavljati brez uporabe električne energije. Električne inštalacije v objektih se delijo na nizkonapetostne inštalacije, ki dovajajo električno energijo in informacijske inštalacije, ki prenašajo informacije. To so na primer: kabel za internet, kabel za telefon, domofon, protivlomni sistemi, požarni alarm idr. Elektrika je nevarna, zato se je električne napeljave nikakor ne lotevajte sami, brez predhodnega znanja in izkušenj. Najbolje, da se obrnete na izkušenega električarja, ki bo poleg kvalitetne izvedbe poskrbel tudi za skladnost z vsemi predpisi. Elektriko je možno napeljati na različne načine. Kabli lahko tečejo na ometu, v kabelskih policah ali kanalih ali pod ometom. Preboje skozi beton pa je potrebno zagotoviti že med betoniranjem, saj je naknadna izvedba izjemno težavna in draga.

  vgradnja-vticnic.jpg
  Čeprav mnoga električarska opravila izgledajo preprosto, se jih nikakor ne lotevajte samo, brez ustreznega znanja in izkušenj.

  2. Prenova električne napeljave

  Eden izmed glavnih vzrokov za hišne požare je zastarela električna napeljava. Povprečne elektroinštalacije imajo življenjsko dobo okoli 30 let, kar pa ne velja za inštalacije, ki so izpostavljene vlagi, neposrednemu sončnemu sevanju, velikim temperaturnim razlikam ali živalskim škodljivcem. Ti vplivi povzročajo poškodbe napeljave, ki drastično povečajo tveganje za kratek stik. Še posebej občutljivi so spoji v napeljavi. Popravil električne napeljave se nikakor ne lotevajte sami. Izkušen mojster lahko s posebnimi merilnimi napravami preveri zdravje vaših elektroinštalacij in identificira šibke točke. Nato po potrebi popravi obrabljene dele, zamenja celotne vodnike, vstavi nove vtičnice ali stikala ali zamenja varovalke. Z rednimi pregledi električnih inštalacij boste vedno spali brez skrbi.

  3447
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Elektroinštalacije, Električar?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane