Za področje

    Debelina in cena temeljne plošče

    Članek je koristil že 47284+ uporabnikom
    Temeljna plošča predstavlja t.i. osnovo vsake hiše oz. objekta in mu omogoča stabilnost ter nosilnost. Kakšna mora biti minimalna debelina temeljne plošče in kakšna je razlika med AB temeljno ploščo in AB talno ploščo hiše?
    Strokovni članek 47284
    priljubljen
    temeljna plosca
    Imamo kar 1064 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    1. AB temeljna plošča ali AB talna plošča?

    Veliko posameznikov še vedno zamenjuje pojma AB temeljna plošča in AB talna plošča. Poglavitne razlike med obema se pojavijo v poziciji in debelini.
     
    AB talna plošča je armirano-betonska plošča, debeline od 12-15 cm. Armirano-betonska talna plošča je pozicionirana nad pasovnimi temelji hiše, njena primarna naloga pa je prenos obtežbe na pasovne temelje.
     
    Popolnoma drugi pojem je AB temeljna plošča, ki je predvsem pri novogradnjah t.i. nadomestek pasovnih temeljev. Debelna AB temeljne plošče je v primerjavi z debelino AB talne plošče enkrat večja.
     
    Za lažje razumevanje razlike med AB talno ploščo in temeljno ploščo smo vam na koncu članka pripravili poenostavljen grafični prikaz obeh izvedb.
    Temeljna plošča z ojačitvenim jeklom

    2. Kakšna je debelina temeljne plošče?

    Debelina armirano-betonske temeljne plošče je v največji meri odvisna od velikosti celotnega objekta, na podlagi katerega se izračunajo in določijo vse obremenitve objekta. Večja velikost objekta in večji razponi običajno pomenijo večjo debelino nosilnih zidov, kar posledično predstavlja večje sile oz. obremenitve na temeljno ploščo, ki mora zaradi tega biti večje debeline, da kljubuje prej omenjenim obremenitvam in zagotavlja varnost in stabilnost konstrukcije.
     
    Točno debelino temeljne plošče je zato težko do potankosti določiti, običajno pa se uporabi armirano-betonska temeljna plošča debeline 30-35 cm, v nekaterih primerih tudi več, odvisno od velikosti in obremenitve objekta. Minimalna debelina betonske plošče je 12 - 15 cm.
    Debelina temeljne plošče

    3. Cena temeljne plošče

    Koliko stane temeljna plošča? Cena temeljne plošče je odvisna od debeline temeljne plošče, izvajalca, konsistence oz. marke betona, globine vgradnje temeljne plošče in tudi toplotne izolacije temeljne plošče. Izvedba temeljne plošče v povprečju predstavlja približno 10% celotne investicije novogradnje.
     
    Cena temeljne plošče za hišo se giblje med 80 in 110 €/m2. V ceno za izvedbo temeljne plošče je vključen podložni beton, varjenje hidroizolacije in polaganje 20 cm toplotne izolacije. Cena vključuje tudi dobavo in vezanje armature temeljne plošče, vgrajevanje betona in izdelavo vertikalne izolacije ter preklopa izolacije na robovih.
     
    Tako boste v primeru enodružinske hiše, velikosti 120 m2, za temeljno ploščo odšteli okrog 12.000 €. Potrebno je poudariti, da cena temeljne plošče seveda narašča sorazmerno z večjo debelino toplotne izolacije.
     
    Strokovni članek 47284
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

    Imamo kar 1064 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1064 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče
    8.9
    1

    Gradbeništvo Kristian Pesko s.p.


    8.9
    0

    Tomaž Kavčič s.p. ,Tomdom gradbeništvo


    8.8
    0

    SPLOŠNA GRADBENA DELA DUŠAN MERZEL S.P.


    8.9
    1

    GRAVEL, gradbeno podjetje, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane