Za področje

    Pasovni temelji, točkovni temelji in temeljna plošča

    Članek je koristil že 33490+ uporabnikom
    Vsak objekt mora biti na tla pritrjen, pritrditev pa se izvede z enim od načinov temeljenja. Načinov temeljenja je več. Vsem so dobro znani točkovni temelji, temeljne plošče in seveda pasovni temelji, objekt pa lahko tudi pilotiramo. Če gradimo enodružinski objekt, ponavadi izberemo enega izmed plitkih načinov temeljenja, včasih pa je zaradi strukture tal potrebno tudi globoko temeljenje, kot npr. pilotiranje.
    Strokovni članek 33490
    pasovni temelji
    Imamo kar 1059 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    1. Točkovni temelji

    1.1 Kaj so točkovni temelji?

    Točkasti temelji so enojni in točkasto grajeni temelji. Pod tem izrazom pojmujemo tudi sistem temeljenja, ki je sestavljen iz več takšnih elementov, ki obtežbo objekta dokončno prenesejo v tla. Točkovni temelji se lahko imenujejo tudi enojni, najpogosteje pa so zgrajeni iz armiranega betona - kot vsi temelji. V primerjavi s temeljno ploščo in pasovnimi temelji segajo globlje v zemljo prenesti pa mora pretežno tlačne sile in skoraj nobenih nateznih. Razlika v primerjavi s temeljno ploščo in pasovnimi temelji je tudi v tem, da točkovni temelji ne prenašajo obtežbe nobenega linijskega konstrukcijskega elementa, torej nobene stene. Če je stena zgrajena na točkovnih temeljih, morajo biti v njej skriti leseni ali jekleni stebri, ki pa so točkovni element. 

    1.2 Uporaba točkovnih temeljev

    Točkovni temelji se uporabljajo predvsem za temeljenje točkovnih elementov objekta. To so na primer stebri, stopnice, dimniki in daljnovodi. Točkovni temelji so namenjeni točkovnemu prenosu obtežbe do nosilnih tal. Načeloma velja pravilo, da točkovno temeljenje nikoli ni edini sistem temeljenja, saj bi to vodilo v neenakomerno posedanje objekta. Temelje objekta se zato poveže, kar pomeni, da dobimo pasovne temelje z razširitvami na mestu točkovnih. 

    1.3 Točkovni temelji - izvedba

    Tako kot večina temeljev se tudi točkovni temelji v kalup vlijejo na gradbišču samem, v gradbeno jamo, ki je predhodno pripravljena za temeljenje. Podlaga jame mora biti dobro pripravljena, predvsem poravnana. Na točkovni temelj postavimo steber, ki ga lahko na temelj vpnemo na različne načine. Vpnemo ga lahko preko vertikalne armature, prav tako lahko v temelj vgradimo jeklene plošče. Eden od načinov je tudi, da se točkovni temelji izvedejo s posebnimi vdolbinami, v katere naknadno postavimo montažne stebre. Nenazadnje pa lahko postavimo tudi t.i. čašaste temelje, ki jih po montaži stebrov zalijemo z betonom.

    2. Pasovni temelji

    Pasovni temelji
    Pasovni temelji omogočajo enakomerno morebitno posedanje. 

    2.1 Kaj so pasovni temelji?

    Pasovni temelji so bili v preteklosti najpogosteje uporabljeni temelji, zadnja desetletja pa to vlogo postopoma prevzema temeljna plošča. Še najlažje si jih predstavljamo kot majhne stene pod zemljo, ki obtežbo objekta prenesejo v tla in ga s tem razbremenijo. Podobno kot točkovni temelji do tal prinesejo točkovno obtežbo, pasovni temelji na tla prenesejo obtežbo linijskih konstrukcijskih elementov, kot je npr. obtežba zidov oziroma sten. Pasovni temelji niso obremenjeni v vzdolžni smeri, saj na tla prenašajo obtežbo predvsem v navpični in prečni smeri.

    2.2 Pasovni temelji - uporaba

    Pasovni temelji se lahko uporabljajo za različne zgradbe, od enodružinskih hiš do večjih poslovnih objektov. Njihova poglavitna prednost je, da so povezani. Tak konstrukcijski sistem temeljenja preprečuje neenakomerno posedanje stavbe. Do posedanj lahko pride zaradi potresa ali drugih tektonskih premikov tal in pretirane obtežbe stavbe (posledica nekorektnega dimenzioniranja konstrukcijskih elementov!), kar vodi v nastanek razpok in posledično slabšo nosilnost celotne konstrukcije hiše. Ker se razpoke na objektu nikoli ne pojavijo v enakomernih razmakih, se začne tisti del stavbe z več razpokami in posledično slabšo nosilnostjo hitreje posedati kot bolj neokrnjen del hiše. Do neenakomernega posedanja temeljev pa lahko pride tudi v primeru, če pred izvedbo temeljev tal nismo primerno utrdili. 

    2.3 Izvedba pasovnih temeljev

    Čeprav obstajajo zgodovinske izvedbe pasovnih temeljev v jeklu in lesu, so pasovni temelji praktično vedno narejeni iz armiranega betona, pri čemer so armirani v vzdolžni smeri. Lesene lahko občasno srečamo na barju v Ljubljani, pa še ti predstavljajo zgolj kulturno dediščino, ne pa sodobnega gradbenega principa. Armatura pasovnih temeljev v vzdolžni smeri je potrebna zato, da temeljem v vzdolžni smeri poveča togost in preprečuje razpoke temeljev.

    2.4 Izolacija pasovnih temeljev

    Gradbeništvo in izvedba pasovnih temeljev vse bolj težita k poenostavitvi gradnje, obenem pa si želita zadostiti vsem pogojem za energijsko učinkovito oz. nizkoenergijsko stavbo. Pasovni temelji v tem pogledu predstavljajo svojevrsten izziv, saj toplotna izolacija ne more potekati neprekinjeno po celotnem ovoju stavbe, temveč jo moramo prekiniti ravno pri temeljih, kar seveda ustvarja neželene toplotne mostove. 

    Pod pasovnimi ali točkovnimi temelji je zahtevana izjemno visoka tlačna trdnost toplotne izolacije zaradi koncentrirane točkovne ali linijske obremenitve. Pri tej odločitvi je obvezna presoja projektanta statika. V primeru nizkoenergijskega objekta se projektanti raje odločijo za temeljenje na temeljni plošči, ki omogoča toplotno zaščito brez toplotnih mostov. Temeljna plošča, za razliko od pasovnih in točkovnih temeljev, zahteva manj izkopa in skoraj nič opažev. 

    3. Temeljni nosilec

    Temeljni nosilec ni najbolj običajen način temeljenja, kljub temu pa ga je včasih potrebno uporabiti. Uporabi se, kadar temeljenje s točkovnim temeljem ni mogoče, zaradi neenakomernega posedanja ali kakšnega drugega razloga. Primer uporabe takega temeljenja je potreben, kadar moramo prenesti obtežbo z več stebrov do tal.

    Nosilec je obtežen točkovno, vseeno pa gre za kontinuiran nosilec. Stebri nad nosilcem marajo biti primerno narazen.

    4. Temeljna plošča

    4.1 Kdaj se uporabi temeljna plošča?

    Temeljenje s ploščo se uporablja skoraj vedno, ko gre za večje, zahtevne objekte. Do nedavnega so se pri manjših, stanovanjskih objektih najpogosteje uporabljali pasovni temelji, vendar je v zadnjem času trend, da se vse bolj tudi pri enodružinskih hišah uporablja temeljna plošča, npr. SEISMIC temeljna blazina podjetja FIBRAN. Ta se uporablja predvsem na slabo nosilnih tleh, zaradi enostavnosti izvedbe pa se v zadnjem času uporablja tudi pri dobro nosilnih tleh. Temeljna plošča preprečuje neenakomerno posedanje stavbe, saj zaradi površinskega prenosa obtežbe zmanjša napetosti pod temeljem. To pride še posebej prav, če je zemljina, na kateri bo stal objekt, slabo nosilna. Takšna so npr. mehka barjanska tla dela Ljubljane. 

    4.2 Izvedba temeljne plošče

    Temeljna plošča za razliko od točkovnih in pasovnih temeljev prav tako zahteva manj globok izkop, opaž za kalupa pa je veliko bolj enostaven. Temeljna plošča je vedno narejena iz armiranega betona, ima pa lahko različne debeline skozi prerez, kar je odvisno od tega, kaj se nahaja nad njo. A pri manjših objektih se praviloma uporablja takšna z enakomerno debelino po celotnem tlorisu, saj različne debeline niti niso potrebne. Pri dimenzioniranju temeljne plošče se mora - tako kot tudi pri dimenzioniranje pasovnega ali točkovnega temelja - upoštevati obtežba na temelj, nosilnost tal in razred betona.

    4.3 Izolacija temeljne plošče

    Če gre za nizkoenergijsko zgradbo, priporočamo izbiro temeljenja s temeljno ploščo. Ta namreč omogoča zelo dobro toplotno zaščito, ki nima nobenih toplotnih mostov. V zadnjem času se temeljna plošča vse pogosteje postavlja kar na toplotno izolacijo. Takšna izvedba ima mnogo prednosti; gre za najboljšo rešitev za toplotno izolacijo temeljne blazine oz. plošče, s katero prekinemo vse toplotne mostove. 

    Temeljna plošča
    Temeljna plošča omogoča brezhibno in neprekinjeno izvedbo toplotnega ovoja stavbe.

    5. Pilotiranje

    Globoko temeljenje oziroma pilotiranje je potrebno, kadar so na zemljišču nosilna tla izjemno slaba. Takšen primer območja s slabo nosilnostjo tal je npr. Ljubljansko Barje, kjer so tla pretežno iz ilovice.

    Izbiramo lahko med betonskimi piloti, lesenimi, jeklenimi ali gramoznimi. Izbira vrste pilotov je odvisna od globine, na kateri so nosilna tla, slabe nosilnosti, velikosti objekta, ekonomičnosti, razpoložljive tehnologije, značilnosti obtežbe in še marsičesa.

    Pilote pa lahko delimo tudi na sledeče vrste. Poznamo stoječe kole, ki so postavljeni na nosilno podlago, te uporabimo, kadar nosilna tla niso pregloboko. Naprej lahko uporabimo tudi viseče kole, njihova nosilnost je manjša od prejšnjih. Še ena vrsta pilotov so koli, ki prenašajo obtežbo delno s trenjem in pa koli, ki prenašajo obtežbo zaradi izboljšanja tal.

    Vrsto temeljenja  predlaga  arhitekt, nato pa mora nosilnosti preveriti še statik. Šele on lahko res določi, katera vrsta temeljna je najustreznejša.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Fibran d.o.o.

    Kaj svetujete pri izbiri sistemskih rešitev za temelje?

    SEISMIC temeljna blazina je primerna za gradnjo nizkoenergijskih stavb na potresno ogroženih območjih. Sistemska rešitev povezuje toplotno izolacijo, hidroizolacijo in nosilno temeljno ploščo v sklop. Taka rešitev tudi omogoča gradnjo brez toplotnih mostov na stiku med temeljem in steno.

    Kakšna je razlika v izvedbi sistemskih rešitev za temelje in za temeljno ploščo?

    Ločimo lahko pasovne temelje, ki so bili do nedavnega najbolj pogost tip temeljev, še posebej pri stanovanjskih stavbah. Govorimo lahko o različnem raznosu obtežbe stavbe v temeljna tla. Pri pasovnem temelju se obtežba linijsko prenaša preko temelja v tla, pri temeljni plošči pa ploskovno. Med pasovnimi temelji poteka tako imenovana talna plošča, ki sama po sebi ne prenaša nobene obtežbe, razen lastne in koristne v najnižji etaži. Razlika se pojavi tudi pri poteku hidroizolacije in toplotne izolacije, pri čemer se je pri pasovnem temelju nemogoče izogniti konstrukcijskemu toplotnemu mostu, lahko pa ga omilimo z dovolj debelo toplotno izolacijo.

    Zakaj potrebujemo toplotno izolacijo pod terenom?

    Če govorimo o ogrevanih prostorih v stiku s terenom (pritličje, ogrevana klet), potem moram upoštevati razlike v temperaturi med notranjim zrakom in temperaturo terena. Toplota potuje s toplejšega proti hladnejšemu področju, zato se tam ustvarja toplotni tok oziroma toplotne izgube. Te lahko zmanjšamo z namestitvijo toplotne izolacije.

    Je izvedba podložnega betona obvezna in zakaj?

    Podložni beton nam omogoči ravno in utrjeno površino na katero začnemo polagati sloje toplotne izolacije. Poleg tega nam omogoča tudi določeno stopnjo lepenja med betonom in toplotno izolacijo, ki je pomembna pri pojavu horizontalne obremenitve in preprečuje zdrs stavbe.

    g. Jure Lovšin, Fibran d.o.o.

    Strokovni članek 33490
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

    Imamo kar 1059 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1059 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče
    9
    5

    GGES Sara Dizdarević s.p.


    8.3
    2

    SABIGRADNJE, gradbeništvo, vzdrževanje in čiščenje objektov, d.o.o.


    9.3
    0

    GRADBENO PODJETJE PIRAMIDA splošna gradbena dejavnost, d.o.o.


    8.7
    0

    ZIDARSTVO IN DRUGA GRADBENA DELA ROBERT BAHOR S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane