Za področje

    Izvedba temeljne plošče in preboji

    Članek je koristil že 14791+ uporabnikom
    Preboji temeljne plošče se izvedejo na točki, kjer so potrebni razvodi instalacij, ki potekajo v notranjost objekta skozi AB temeljno ploščo. Preboj temeljne plošče ni nič drugega kot luknja v temeljni plošči, skozi katero je speljana instalacijska cev v notranjost objekta. Instalacijske cevi morajo biti ob tem ustrezno zaščitene. V nadaljevanju bo govora o prednostih in slabostih razvoda instalacijskih cevi pod temeljno ploščo in postopek izvedbe AB temeljne plošče.
    Strokovni članek 14791
    Vlivanje betona na položene armaturne mreže
    Imamo kar 1056 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    1. PREBOJI TEMELJNE PLOŠČE
    Preboji v temeljni plošči so značilni pri gradnji nizkoenergetskih hiš, kjer je toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena (XPS), položena v dveh plasteh pod AB temeljno ploščo.

    Prednosti in slabosti razvoda instalacij pod temeljno ploščo
    Prednost izvedbe toplotne izolacije pod AB temeljno ploščo in s tem tudi izvedbe razvodov instalacij pod temeljno ploščo je popolna izoliranost objekta, s čimer se izognemo vsem toplotnim mostovom in morebitnega vdora vlage v konstrukcijo.

    Slabost toplotne izolacije in razvoda instalacijskih cevi pod AB temeljno ploščo pa je občutno višja cena. Razvod instalacij moramo v tem primeru peljati pod temeljno ploščo, saj se pojavi težava nad temeljno ploščo, kjer bi za razvod instalacij potrebovali določeno višino za dosego ustreznega naklona 2%. Ravno zato je instalacijske cevi potrebno voditi pod AB temeljno ploščo in skozi njo narediti preboje.

    2. IZVEDBA TEMELJNE PLOŠČE
    Pred izvedbo temeljne plošče se s strani gradbenih izvajalcev opravijo meritve in preverijo postavitve zakoličbe in profilov. Prav tako se določi začetna kota, ki predstavlja izhodišče za nadaljnjo izvedbo in gradnjo.

    Odstranitev humusa in nasip tampona
    Nadalje se odstrani humus in izkoplje še dodatna količina zemlje z namenom dosege dovolj trdnega terena za pričetek izvedbe AB temeljne plošče. Ko je dosežena primerna trdota, se na njo nasipa tampon, pod katerega se položi geotekstil. Tampon se utrdi do primerne zbitosti materiala.

    Polaganje instalacijskih cevi in toplotne izolacije (XPS)
    Po utrditvi tampona sledi označitev in položitev instalacijskih cevi (voda, elektrika, kanalizacija) ter njihovo obbetoniranje. Po končani namestitivi in obbetoniranju cevi, se le-te dodatno utrdijo s podložnim betonom debeline cca. 10 cm, na katerega se kasneje položi prva plast toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (XPS). Sledi položitev (samolepilne) hidroizolacije in položitev zgornjega sloja toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (XPS), ki je položen znotraj opaža, pripravljenega za betoniranje temeljne plošče.

    Položitev PVC folije in armaturnih mrež
    Po položitvi zgornje plasti XPS toplotne izolacije, sledi položitev tanke PVC folije, na katero se namestijo armaturne mreže. Armaturne mreže se nato medsebojno vežejo po posameznih plasteh oz. conah, kjer je zgornja plast armaturnih mrež položena nekoliko višje od spodnje plasti armaturne mreže.

    Vlivanje betona
    Za konec sledi še končno vlivanje betona v pripravljen opaž na položene armaturne mreže. Med vlivanjem betona gradbeni izvajalci sproti enakomerno ravnajo in gladijo beton po celotni površini. Za dosego enakomernega posedanja se beton na koncu še povibrira. S končanim glajenjem in vibriranjem betona se prične čakalna doba 28 dni, med katero se beton ustrezno posuši in doseže svojo največjo tlačno trdnost. Šele po slabem mesecu dni se lahko prične nadaljnja gradnja nosilnih zidov na AB temeljno ploščo.

    Preboji instalacijskih cevi skozi AB temeljno ploščo
    Preboji instalacijskih cevi skozi AB temeljno ploščo


    Grafični prikaz izvedbe preboja cevi skozi AB temeljno ploščo
    Grafični prikaz izvedbe preboja cevi skozi AB temeljno ploščo


    Strokovni članek 14791
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

    Imamo kar 1056 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1056 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče
    10
    1

    Urban Kolenc s.p.


    10
    26

    SPIN-INVEST, strojne inštalacije d.o.o.


    9.2
    0

    Gradbeno podjetje Jazbec d.o.o.


    9.1
    0

    GRADBENIŠTVO MAKUC, Družba za izvedbo gradbenih del d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane