Za področje

    Podporni zid: izdelava škarpe

    Članek je koristil že 54565+ uporabnikom
    Škarpa ali podporni zid je lahko iz betona ali kamna. Oba materiala sta dandanes vsestransko razširjena in se uporabljata za najrazličnejše namene. Za razliko od betona kamen velja za material, ki se bolj sklada z okolico, zato še vedno prevladuje večji delež kamnitih škarp. Ravno zato jim bomo v tem zapisu namenili nekaj več pozornosti kot betonskim podpornim zidovom, o katerih je bilo kar nekaj napisanega že v prejšnjem članku na temo betonskih ograj.
    Strokovni članek 54565
    priljubljen
    kamnita skarpa
    Imamo kar 978 izvajalcev za področje Podporni zidovi:

    1. Betonska škarpa

    Betonska škarpa je ena najpogostejših škarp pri nas. Prednosti betonske škarpe so predvsem enostavna in hitra izvedba, zaradi česar se mnogi raje odločijo za takšno škarpo kot za kamnito. Če nas moti videz surovega betona, lahko tik ob škarpi zasadimo vpenjajoče se rastline ali višje grmovje, ki jo bo sčasoma prerastlo in prekrilo, lahko pa jo pobarvamo ali ob njej celo zgradimo dodaten, opečni zid, katerega vloga je zgolj dekorativna, ne pa tudi nosilna. Čeprav zadostuje že ena vrsta opek, je takšna izvedba dvojnega zidu seveda precej dražja in ne najbolj smiselna.

    2. Betonski zidaki ali armiran beton?

    Betonska škarpa je lahko izvedena iz klasičnih betonskih zidakov, lomljenih oz. cepljenih betonskih zidakov, opažnih betonskih zidakov in s pomočjo lesenih opažev, v katere se vlije ustrezna betonska mešanica, s čimer se izognemo medsebojnemu lepljenju betonskih zidakov oz. zidanju na fugo. V leseni opaž se po potrebi namesti tudi dodatna armatura.

    2.1 Betonski zidaki za škarpo

    Betonski zidaki za škarpo so idealna rešitev, saj so enostavni za uporabo in med izdelavo takšne škarpe ne bomo naleteli na večja presenečenja. Če želimo izdelati škarpo iz betonskih zidakov, moramo najprej pripraviti armiranobetonski temelj, zato se vlivanju betona popolnoma ne bomo mogli izogniti. Ko je temelj pripravljen in se je beton posušil, začnemo nalagati betonske zidake enega na drugega. Zidake med seboj povezujemo z malto, ki jih spoji v trdno celoto.

    2.2 Škarpa iz armiranega betona

    Ta izvedba betonske škarpe je nekoliko zahtevnejša. Najprej pripravimo temelj, nato pa začnemo s postavljenjem armature. Priporočljivo je, da statik pripravi načrt za armiranje, saj sami ne bomo vedeli, ali potrebujemo več ali manj armature. Premalo armaturnih palic lahko vodi v porušitev zidu, preveč pa predstavlja nepotreben finančni strošek. Nato se začne opaževanje. Za opaž lahko uporabimo lesene ali kovinske opažne deske, pri čemer so slednje precej dražje od lesenih, zato se njihova uporaba za izdelavo betonske škarpe odsvetuje. Ko sta opaž in armatura pripravljena, lahko začnemo vlivati beton.

    Armiran beton doseže končno tlačno in natezno trdnost po 28 dneh sušenja.

    3. Prefabiricirana betonska škarpa

    Za posebno izvedbo betonskega podpornega zidu velja montažni betonski zid, ki se kot prefabriciran element po izdelavi prepelje na gradbišče in postavi. Prednost montažnega betonskega podpornega zidu v primerjavi s klasično izvedbo betonskega podpornega zidu na gradbišču je krajši čas izvedbe, večja kakovost betonskega elementa in povečini nižja cena. Več na temo betonskih zidov in ograj si preberite v članku betonske ograje.
     
    Betonska škarpa
    Betonska škarpa je enostavna in finančno ugodna rešitev.

    4. Kamnita škarpa

    Kamnite škarpe so zelo priljubljene zaradi svojega rustikalnega videza, ki se odlično spoji z okolico. Dobro se ujemajo tudi s tlaki okoli hiše in polepšajo okolico našega doma. Treba pa se je zavedati, da je kamnita škarpa nekoliko dražja od betonske, saj je kamen dražji material od betona. Čeprav kamnita škarpa seveda ne bo zgrajena iz marmorja, bo izdelava škarpe iz kamna še vedno nekoliko dražja od izdelave betonske. 

    5. Kamen za škarpo

    5.1 Izdelava škarpe iz lokalnih kamnov

    Za škarpo iz kamna je najboljša rešitev uporaba avtohtonih, lokalnih kamnin, ki se nahajajo na tistem območju. Vsekakor se je treba izogibati kamninam, ki so manj odporne proti vremenskim vplivom. Med te kamnine štejemo porozne kamnine, ki rade vpijajo vodo in tudi skrilave kamnine, ki se že po naravi rade delijo oz. cepijo. Po drugi strani pa spet zelo trde kamnine niso preveč ugodne, čeprav so take vremensko izredno stabilne.
    Kamna, ki je prišel neposredno iz kamnoloma, ne moremo kar takoj zložiti v zid, saj ga je treba na določenih odsekih obklesati. To pa otežuje zelo trdna sestava same kamnine.

    5.2 Kamen za škarpo mora biti ustrezne velikosti

    Zato se pri izbiri ustreznih kamnov za škarpo odločamo tudi za kamne ravno pravšnje velikosti, ki jih lahko brez dodatnega razbijanja vstavimo v zid. Preveliki kamni nam bodo pri izvedbi škarpe povzročili preveč dela, spet premajhni kamni pa bodo škarpo preveč drobili, izdelava škarpe pa bo dolgotrajna in naporna, porabili bomo veliko malte. Če je kamen za škarpo premajhen, bo končni izdelek videti čudno in nestabilno.
    Lomljeni kamen lahko naročimo v kamnolomu, obdelani kamen, ki velja za dražjo različico, pa dobimo pri raznih kamnoseških ponudnikih. Navadni kamen za škarpe dobimo tudi pri ponudnikih gradbenega materiala.

    6. Izdelava kamnite škarpe na dva načina

    6.1 Izvedba kamnite škarpe s cementno malto

    Prvi način izvedbe kamnite škarpe velja za močnejšega. Posebnost tega je, da kamne zlagamo v posteljico iz cementne malte, ki kamne poveže v trdo celoto. Prednost načina izvedbe kamnite škarpe s cementno malto je trdnost škarpe, med slabosti pa prištevamo neprepustnost za vodo in posledično pripravo drenažnih odprtin.

    6.2 Izvedba kamnite škarpe z mešanico peska in zemlje

    Izvedba kamnite škarpe z mešanico peska in zemlje velja za t. i. suho izvedbo kamnitega podpornega zidu. Fuge med kamni zasipamo z mešanico peska in zemljine. Takšen podporni zid je do višine 1,0 m dovolj trden za škarpo in porozen za vodo.
    Kamen za škarpo
    Priporočamo, da za kamnito škarpo izberete lokalen kamen za škarpo.

    7. Kamnita škarpa: izdelava škarpe

    7.1 Pravilna izdelava škarpe zahteva dobro temeljenje

    V predpripravi se najprej odstrani del zemljine neposredno v zaledju bodoče kamnite škarpe, nato se izkoplje gradbena jama in izvede temelj. Za kamnito škarpo je najprej treba pripraviti ustrezen temelj, ki je v večini primerov betonski oz. armiranobetonski, lahko pa je izdelan iz enakih kamnov kot celotna škarpa, ki jih povezuje cementna malta. Ne glede na to, kakšen je način izvedbe temelja, je pomembno, da kamniti podporni zid začnemo graditi na trdnem temelju.
    Betonski oz. armiranobetonski temelj velja za boljšo različico temelja.

    8. Kamen za škarpe - zlaganje kamnov

    8.1 Začetek polaganja

    Na temelj začnemo polagati kamne po vrstah drugega ob drugem, fuge oz. praznine med njimi pa sproti polnimo s cementno malto (moker način izvedbe) ali z mešanico peska in zemlje (suhi način izvedbe). Vzporedno z nastajanjem vrst in dvigovanjem kamnite škarpe, se z zadnje strani lotimo zasipavanja z zemljino, pri čemer pazimo na drenažno plast.

    8.2 Kamen za škarpo - selekcija kamnov

    Lepše in večje kamne postavljamo na sprednjo stran, manjše in manj ugledne pa postavljamo bolj v zaledje škarpe. Pri razporeditvi kamnov pazimo, da so rege med kamni bolj ali manj enakomerne. Pomembno je predvsem, da se v eni točki ne stikajo več kot tri rege naenkrat. Kamne polagamo na način, da so malo nagnjeni na notranjo stran. Pri polaganju moramo imeti v mislih enakomeren nagib kamnite škarpe, ki naj bi v povprečju znašal 20 stopinj. Omenjeni kot najbolje dosežemo s šablono, sestavljeno iz letev. Po eno šablono nato postavimo na vsak konec kamnite škarpe in obe šabloni povežemo z več vrvicami.
    Pri polaganju kamnov si pomagamo z vrvicami. Tako sledimo polaganju kamna tik ob vrvicah, s čimer se že nakazuje celostna podoba kamnite škarpe.

    8.3 Izdelava kamnite škarpe in obdelava reg

    Pri izvedbi kamnite škarpe s cementno malto je še posebej pomembna obdelava reg. Cementna malta lahko zapolni rege vse do zunanje površine, kar pa z estetskega vidika ni najlepše. Na ta način se izgubi tudi volumen posameznih kamnov, ki niso več tako izstopajoči, zato dobimo bolj ali manj ploskovni videz kamnite škarpe. Precej lepše je, če so rege oz. fuge globoko vtisnjene oz. zapolnjene med kamni, s čimer bolj pride do izraza volumen kamnov podpornega zidu.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Bagerman - Storitve Igor Mausser s.p.

    S katerimi storitvami se ukvarjate, uporabljate pri tem kakšno posebno gradbeno opremo?

    V našem podjetju smo strokovno usposobljeni za gradnjo betonsko armiranih objektov, med katere spadajo: podporni zidovi, betonske hale ali delavnice, različni vodohrami, silosi za silažo, gnojne jame in podobno. Pri izgradnji omenjenih objektov uporabljamo najsodobnejše okvirne opaže Doko Frami, s katerimi dosegamo vrhunsko kvaliteto. Med ostalimi deli nudimo še vsa dela z gradbeno mehanizacijo, kiper prevoze in prevoz betona.

    g. Igor, Bagerman - Storitve Igor Mausser s.p

     

    Strokovni članek 54565
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Podporni zidovi?

    Imamo kar 978 izvajalcev za področje Podporni zidovi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 978 izvajalcev za področje Podporni zidovi
    8.6
    0

    LUMI B, podjetje za gradbene storitve, d.o.o.


    8.7
    0

    SIMBAU, d.o.o.


    8.9
    0

    Zidarstvo Petrovčič Janko s.p.


    8.9
    2

    Nika Resnik s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane