Za področje

    Gradbeni nadzor

    Članek je koristil že 5988+ uporabnikom
    Pri nadzoru nad gradnjo se opravlja strokovni nadzor na gradbišču, kjer odgovorni nadzornik preverja skladnost poteka gradnje s predpisano projektno dokumentacijo, na podlagi katere je bilo izdano gradbeno dovoljenje za gradnjo objekta. Poglavitnega pomena je, da je gradbeni nadzor na gradbišču zagotovljen najkasneje z dnem, ko se na gradbišču začnejo pripravljalna dela za gradnjo objekta.
    Strokovni članek 5988
    Odgovorni nadzornik preverja skladnost gradnje s projektno dokumentacijo
    Imamo kar 277 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    1. DELO GRADBENEGA NADZORNIKA
    Gradbeni nadzornik na gradbišču, poleg poteka gradnje in skladnosti s projektno dokumentacijo, nadzoruje oz. preverja kakovost izvedenih del, kakovost gradbenih proizvodov, gradbenih materialov, instalacij in ostalih tehnoloških naprav, ki se vgrajujejo v objekt. Gradbeni nadzornik skrbi tudi za spoštovanje dogovorjenih rokov izgradnje objekta. Delo gradbenega nadzornika lahko v imenu investitorja opravlja pravna ali fizična oseba, katera izpolnjuje vse predpisane pogoje za projektanta ali izvajalca.

    Nadzornik in odgovorni gradbeni nadzornik
    V procesu opravljanja gradbenega nadzora ločimo nadzornika, ki je lahko pravna ali fizična oseba, ki opravlja določene storitve pri opravljanju gradbenega nadzora v okviru gospodarskih dejavnosti ter odgovornega nadzornika posameznika, kateri odgovarja nadzorniku za skladnost gradnje s pogoji iz gradbenega dovoljenja in za kakovost izvedenih del na gradbišču.

    Pomembno je, da je gradbeni nadzornik tista pravna ali fizična oseba, ki pri objekta nadzora ne sodeluje kot izvajalec gradbenih, obrtniških, montažnih ali drugih del. Gradbeni nadzornik ne sme biti za isti objekt tudi dobavitelj gradbenih materialov, naprav ali druge opreme. Gradbeni nadzornik obenem ne sme biti z izvajalci oz. dobavitelji v nobeni poslovni navezavi ali sorodstvu.

    Pomočniki oz. odgovorni nadzorniki posameznih del
    Vsak nadzornik je zadolžen, da na gradbišču imenuje odgovornega nadzornika, ki lahko za opravljanje gradbenega nadzora še dodatno imenuje svoje pomočnike oz. odgovorne nadzornike posameznih del. Naloga odgovornega nadzornika je sprotno dopolnjevanje projekta za izvedbo ter vnašanje vseh sprememb in morebitnih dopolnitev, ki nastanejo med gradnjo. Če odgovorni nadzornik ugotovi neupoštevanje in kršitve pri izvedbi del ali odstopanja od dogovorjenih rokov izvedbe, mora o tem takoj obvestiti pristojnega gradbenega inšpektorja, v primeru manjših odstopanj lahko tudi investitorja. Po končanju del je odgovorni nadzornik zadolžen za podpis dnevnika o izvajanju del, s katerim potrdi skladnost izvedenih del s projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja.

    2. GRADNJA ENOSTAVNIH OBJEKTOV
    V primeru gradnje enostavnega objekta je gradbeni nadzor neobvezen. Gradbeni nadzor se vseeno lahko zaupa pravni ali fizični osebi, katera mora izpolnjevati pogoje za odgovorno vodenje del in prav tako odgovorno projektiranje.

    3. PROJEKTANTSKA IN NADZORNA DELA
    Kar se tiče projektantskih in nadzornih del, jih lahko opravlja ista oseba pod pogojem, da ni obenem izvajalec del. Kot gradbeni nadzornik lahko nastopi tudi investitor, ki pa pri objektu ne more sodelovati niti kot projektant, niti kot izvajalec. Investitor sklene pisno pogodbo o delu z nadzornikom.

    Projektantski nadzor se izvaja pri zahtevnejših projektih in pri projektih, kjer se postopoma uvaja novejša projektivna tehnologija. Projektantski nadzor praviloma izvaja projektant, s čimer se zagotovi, da bo objekt izveden v skladu s projektno dokumentacijo in se bodo upoštevali vsi predvideni detajli ter gradbeni materiali.

    Projektantski nadzor seveda prinaša dodatne stroške, zato se večina investitorjev pri gradnji enodružinske hiše zanj ne odloča. Po pravilniku in zapisih Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije je cena za pogovorno uro projektanta približno 85€ oz. minimalno 5% vrednosti celotne projektne dokumentacije.

    Strokovni članek 5988
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča?

    Imamo kar 277 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 277 izvajalcev za področje Vodja gradnje, vodja gradbišča
    10
    3

    Mekoni d.o.o.


    8.9
    0

    MADERA, družba za grajenje bivalnih objektov, d.o.o.


    8.9
    0

    Arhitektonika d.o.o.


    8.9
    0

    VI - plan Pšeničnik Viktor s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane