Za področje

    Katera vhodna vrata izbrati?

    Članek je koristil že 13780+ uporabnikom
    Se odločate za nakup vhodnih vrat in ne veste, kakšna vrata izbrati? PVC, lesena, ALU ali kombinacija materiala les-ALU? Izbira je velika, prav tako je na voljo mnogo linij in modelov posameznih vrat in proizvajalcev. Vhodna vrata so prvi element, preko katerega se obiskovalec ''rokuje'' s stavbo in vstopi v notranjost. S tega vidika je zelo pomembno, da izberemo prava vhodna vrata, ki so tako vizualno kot materialno usklajena s celotnim objektom in nas privabijo, da vstopimo v prostor.
    Strokovni članek 13780
    naslovka
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    1. PVC vhodna vrata

    1.1 PVC vhodna vrata: priljubljen nadomestek lesa

    PVC skupaj z lesom sodi med najbolj uporabljen material vhodnih vrat. Veliko povpraševanje dosegajo ne samo zaradi svoje nizke cene (so občutno cenejša od lesenih), pač pa tudi na račun gladke površine, ki je enostavna za čiščenje in vzdrževanje. PVC vhodna vrata zaradi svojega materiala dosegajo tudi dolgo življenjsko dobo ter so primerna za vse vrste objektov; tako za novogradnje, nizkoenergijske hiše in sanacije objektov.
     
    K negativnim lastnostim PVC vhodnih vrat prištevamo njihovo neekološkost, saj gre nenazadnje za plastičen material, ki se v naravi razkraja stoletja. Takšna vrata tudi manj dihajo, poleg tega pa se ne starajo tako lepo kot kovina ali les. Plastični material z leti ne dobijo očarljive patine, pač pa na UV-svetlobi zbledijo ali porumenijo ali pa se zaradi današnjih visokokvalitetnih zaščitnih obdelav sploh ne spremenijo, kar v odnosu do drugih materialov na hiši, ki se starajo in dobivajo patino, deluje neharmonično in izumetničeno. PVC vrata lahko imitirajo druge, žlahtnejše materiale, pri čemer na trgu najpogosteje najdemo imitacije lesa.
     
    PVC vhodna vrata
    PVC vhodna vrata so zelo enostavna za vzdrževanje - očistimo jih lahko že z mokro krpo.

    2. Katere tehnične lastnosti imajo PVC vhodna vrata?

    2.1 Profili in dodatne ojačitve

    Profili PVC vrat so širši in dodatno ojačani z namenom preprečitve povešanja in ukrivljenja. Tako so PVC vhodna vrata izredno stabilna, dosegajo dolgo življenjsko dobo in ne izgubijo svoje funkcionalnosti. PVC vhodna vrata se ponašajo tudi z visoko toplotno in zvočno izolativnostjo ter so v primerjavi z lesom bolj odporne na zunanje vremenske vplive. Za vhodna vrata se uporabljata 5 ali 6 komorni profil. 5 komorni profil ima običajno debelino krila cca. 70 mm, 6 komorni profil pa ima debelino krila cca. 85 mm in je dodatno polnjen s peno.
    Za PVC vhodna vrata se uporablja dodatna jekleno-cinkana ojačitev, ki skrbi za statično stabilnost vratnega krila.

    2.2 Polnila, tesnila in okovje

    Za polnilo PVC vhodnih vrat se lahko uporabijo PVC, HPL polnilo ali steklo debeline 20-50 mm, odvisno od določenega modela PVC  vhodnih vrat. Značilni sta dve, trajno elastični tesnili (EPDM), za okovje PVC vhodnih vrat pa se največkrat uporablja mehanska ali avtomatska tritočkovna ključavnica.

    2.3 Prag in kljuka

    Značilen je aluminijasti nizki prag višine 20 mm s prekinjenim toplotnim mostom. Prag omogoča minimalne toplotne izgube in uporabo brez zamrznitve. Standardno ALU kljuko lahko dobite v beli, bronasti ali srebrni izvedbi.

    2.4 Dodatki za PVC vhodna vrata

    Poleg osnovnih elementov, se PVC vhodnim vratom lahko dodajo še drugi elementi. Dodatki zajemajo kukalo, zunanje držalo, tolkalo, elektro odpiranje, obsvetlobo, nadsvetlobo, dodatno osvetlitev z diodami in podobno.
     
    profil PVC vhodna vrata
    Profil PVC vhodnih vrat.

    3. Lesena vhodna vrata

    3.1 Lesena vhodna vrata so brezčasno lepa

    Tudi les spada med material, za katerega se odloči veliko uporabnikov ob nakupu ali zamenjavi vhodnih vrat. Izbirate lahko med različnimi modeli oz. linijami lesenih vhodnih vrat. Ker gre za naravni material, se bodo lesena vhodna vrata s svojo toplino idealno podala tako k notranjemu kot zunanjemu ambientu, še posebej če ima objekt leseno fasado. Lesena vhodna vrata so narejena iz najustreznejšega ekološkega profila in imajo v primerjavi s PVC profilom boljšo toplotno izolativnost.

    3.2 Klasična lesena vhodna vrata

    Klasična oziroma tradicionalna lesena vhodna vrata se še posebej lepo podajo starejšim objektom, s svojimi tradicionalnimi linijami pa se prav tako navezujejo na modernejšo arhitekturo. Na vratnih krilih so opazne minimalno reliefne linije, velikokrat v povezavi s steklenimi površinami. Na voljo je širok nabor različnih vrst lesa, tekstur in struktur.

    3.3 Moderna lesena vhodna vrata

    Linija modernejših lesenih vhodnih vrat velja za bolj raznoliko. Izbirate lahko med ostrimi linijami, ki so značilne za klasični tip lesenih vrat, in med poševnimi oz. zaobljenimi linijami. Moderna lesena vhodna vrata vsebujejo natančno izdelane utore na površini vratnih kril, ki še bolj poudarijo različne kombinacije barv, tekstur in oblik. Tudi steklo je že bolj posebno – narejeno s postopkom peskanja, kjer se dosežejo posebni svetlobni učinki. Izbirate lahko med različnimi vrstami oblik, tekstur in struktur lesa ter stekla.
     
    Klasična lesena vhodna vrata
    Klasična lesena vhodna vrata se lepo podajo k praktično vsakemu objektu.

    4. Tehnične lastnosti lesenih vhodnih vrat

    Vratno krilo standardne izvedbe je izdelano iz posebne večslojne izolacijske plošče, ki je ojačana z masivnim lesenim okvirjem. Vgrajeni so še posebni stabilizatorji, ki preprečujejo krivljenje vratnih kril. Debelina krila skupaj s podbojem je okrog 70 mm. Masivni les je odlični toplotni izolator. Na račun masivnega lesa nudi standardna različica lesenih vhodnih vrat odlično toplotno izolativnost, odvisno od vrste lesa. V večini primerov se uporablja smreka, hrast ali macesen. Toplotna prehodnost se giblje med 1,1-1,3 W/m2K. Uporabljeno steklo je dvoslojno izolacijsko steklo s toplotno prehodnostjo Ug = 1,1 W/m2K. Notranja stran vratnega krila je lesenih vhodnih vrat je običajno gladka, saj se okrasni okvirji in plošče načeloma uporabljajo samo zunaj.

    5. Les-ALU vhodna vrata

    Kombinacija lesa in aluminija prepriča vsakega uporabnika, saj gre za spajanje tradicionalnega in sodobnega  materiala, ki navzven deluje moderno in so zelo odporna, navznoter pa imajo tradicionalen in topel videz. Pri teh vratih velja, da se klasika oz. tradicija spaja z modernim, brezčasnim dizajnom. Gre za klasično-elegantno kombinacijo vhodnih vrat z lesom na notranji strani in aluminijem na zunanji strani vratnega krila. Les-ALU vhodna vrata združujejo najboljše lastnosti obeh materialov. Aluminij na zunanji strani vratnega krila nudi izjemno zaščito pred vremenskimi vplivi, enostavno vzdrževanje in dolgo življenjsko dobo. Les na notranji strani nudi domačnost in naravno lepoto.
    Poleg standardne izvedbe je les-ALU vhodnih vrat je možno izbirati med nizkoenergijskimi in pasivnimi izvedbami.

    6. Tehnične lastnosti klasičnih les-ALU vhodnih vrat

    Na zunanjo stran krila sta pritrjena ALU plošča in profil, krilo pa je izdelano iz posebne izolacijske večslojne plošče iz masivnega lesa, ki daje stabilnost. Debelina podboja vključno z zunanjo ALU oblogo je 82 mm, debelina samega vratnega krila pa 72 mm. Če gre za vhodna vrata s stekleno površino, je v vratno krilo vstavljeno troslojno izolacijsko steklo s toplotno prehodnostjo Ug = 0,9 W/m2K. Okrasni dodatki so samo na zunanji strani, uporabljeno je dvojno tesnjenje vrat in termoizolacijski pohodni prag. Med vrstami lesa so na voljo smreka, hrast, macesen.

    7. ALU vhodna vrata

    ALU vhodna vrata spadajo med dražja vhodna vrata. Odlikuje jih izjemna odpornost na udarce, poškodbe in vremenske vplive, poleg tega pa so zelo enostavna za vzdrževanje. Lepo se podajo sodobni arhitekturi, zaradi svojega nevtralnega videza pa jih je mogoče enostavno kombinirati s številnimi različnimi materiali, barvami in vzorci. ALU vrata največkrat nastopajo v kovinsko sivi, antracit sivi ali beli barvi, na voljo pa imamo več različnih barvnih odtenkov po RAL lestvici. Odtenki so načeloma tipski, izbira pa je zaradi standardizacije proizvodnje omejena.

    Alu vhodna vrata
    Alu vhodna vrata so na voljo v različnih barvnih odtekih.

    8. Tehnične lastnosti ALU vhodnih vrat

    8.1 Polnila in barve

    Alu vhodna vrata že na prvi pogled delujejo izjemno atraktivno. V primerjavi z lesom in PVC so bolj obstojna na vremenske vplive, na izbiro pa je veliko več barvnih odtenkov. Aluminij je za razliko od PVC možno prašno obarvati. S tem se doseže daljša obstojnost barve, ALU vhodna vrata pa so na voljo v številnih barvnih odtenkih. Pri ALU vhodnih vratih se največkrat uporablja polnilo iz trde PUR pene, oblečene v aluminij, in dobrimi toplotnimi karakteristikami.

    8.2 Profil

    Za ALU vhodna vrata se uporablja profil debeline 75 ali 95 mm ravnih ali zaobljenih linij. Profil krila iz aluminija ima najpogosteje debelino 85 mm. V sredini obeh profilov se nahaja termo člen, ki izboljšuje toplotne lastnosti profila.

    8.3 ALU vhodna vrata in toplotna prehodnost

    Pri obojestransko prekriti izvedbi krila, brez steklenega izreza, se dosega toplotna prehodnost ALU vrat U=0,81 W/m2K, pri enostransko prekriti izvedbi krila brez steklenega izreza pa je vrednost toplotne prehodnosti 0,74 W/m2K.

    8.4 Okovje, zasteklitev, dodatki

    ALU vhodna vrata vsebujejo kakovostna in funkcionalna 3D nasadila, 3 ali 5-točkovno zapiranje krila in različne variante odpiranja vratnega krila: odpiranje navzven, električno odpiranje, odpiranje na prstni odtis. Kako je glede zasteklitve? Na izbiro je ogromno število toplotno in zvočno izolacijskih varnostnih stekel, steklo se lahko naknadno dodela s pomočjo raznih folij, postopkom peskanja, na voljo je tudi velika izbira okraskov in drugih ornamentov za lepši videz ALU vhodnih vrat.

    8.5 Varnost

    ALU vhodna vrata dosegajo v kategoriji varnosti prvo mesto. Aluminij je v primerjavi s PVC-jem bolj trden in odporen. ALU vhodna vrata so za razliko od PVC vhodnih vrat okolju prijazna. Kovina je ekološki material in aluminij je mogoče v celoti reciklirati, kar pa za PVC ne velja.
     
    Lesena vhodna vrata
    Lesena vhodna vrata lahko izdela tudi mizar - takšna vhodna vrata so zelo unikatna in pritegnejo pozornost, so pa tudi zelo draga.

    9. Vhodna vrata iz različnih materialov - cena

    Cena – nemalokrat najpomembnejši podatek, ki vpliva na izbiro vseh izdelkov. Če pa gre za odločitev o nakupu novih vhodnih vrat, je le-ta še toliko bolj pomembna. Cene vhodnih vrat se najbolj razlikujejo glede na vrsto materiala, dimenzij vhodnih vrat, deleža zasteklitve, dodatnih ornamentov in od proizvajalca. Med najcenejšo ponudbo spadajo PVC vhodna vrata, med najdražja pa ALU in les-alu vhodna vrata. Lesena vhodna vrata lahko po svoji ceni precej variirajo, to pa je odvisno od zahtevnosti detajlov, ornamentov, vrste lesa in od tega, ali so tipska (kupljena v salonu oziroma trgovini) ali jih je izdelal mizar po naročilu. V slednjem primeru boste za lesena vhodna vrata odšteli vsaj še enkrat več, kot če bi jih kupili v trgovini.
    Opomba: v cene ni zajet DDV in stroški montaže! Upoštevane so standardne dimenzije vhodnih vrat širine 950-1135 mm in višine 2000-2200 mm.
     Za PVC vhodna vrata boste v povprečju odšteli 500 €, cene se gibljejo med 250-750 €. Cene lesenih vhodnih vrat se gibljejo med 650-1500 €, začetna cena ALU vhodnih vrat je približno 800 €, končna cena lahko doseže tudi 2000 €. Za les-ALU vhodna vrata boste odšteli približno 2000 €, cene se gibljejo med 1500-2500 €.
     
     
     
     
     
     
    Strokovni članek 13780
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vhodna vrata?

    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata
    9.5
    1

    ROLETARSTVO BAYER d.o.o.


    9.6
    8

    AS PRO MONT, Alan Sinanović s.p.


    10
    1

    AL-OK d.o.o.


    9.2
    0

    ANCORA Proizvodnja, storitve, trgovina d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane