Za področje

  Katera vhodna vrata izbrati?

  Članek je koristil že 11612+ uporabnikom
  Se odločate za nakup vhodnih vrat in ne veste, kakšna vrata izbrati? PVC, lesena, ALU ali kombinacija materiala les-ALU? Izbira je velika, prav tako je na voljo mnogo linij in modelov posameznih vrat in proizvajalcev. Vhodna vrata so prvi element, preko katerega se obiskovalec ''rokuje'' s stavbo in vstopi v notranjost. S tega vidika je zelo pomembno, da izberemo prava vhodna vrata, ki so tako vizualno kot materialno usklajena s celotnim objektom in nas privabijo, da vstopimo v prostor.
  Strokovni članek 11612
  PVC vhodna vrata veljajo za najcenejša vhodna vrata
  Imamo kar 412 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

  1. VHODNA VRATA

  PVC vhodna vrata
  PVC vhodna vrata sodijo, poleg lesa, med najbolj uporabljen material vhodnih vrat. Veliko povpraševanje doseganje ne samo zaradi nizke cene, pač pa tudi na račun gladke površine, ki je enostavna za čiščenje in vzdrževanje. Vhodna vrata iz PVC materiala zato dosegajo tudi dolgo življenjsko dobo. PVC vhodna vrata so primerna tako za novogradnje, nizkoenergijske hiše in v primerih sanacije objekta.

  Tehnične lastnosti PVC vhodnih vrat
  Profili PVC vrat so širši in dodatno ojačani z namenom preprečitve povešanja in ukrivljenja. Tako so PVC vhodna vrata izredno stabilna, dosegajo dolgo življenjsko dobo in ne izgubijo na svoji funkcionalnosti. PVC vhodna vrata se ponašajo tudi z visoko toplotno in zvočno izolativnostjo, v primerjavi z lesom so izredno odporna na zunanje vremenske vplive in UV žarke.

  Profil in dodatna ojačitev
  Za vhodna vrata se uporabljata 5 ali 6 komorni profil. 5 komorni profil ima običajno debelino krila cca. 70 mm, 6 komorni profil pa ima debelino krila cca. 85 mm in je dodatno polnjen s peno. Za PVC vhodna vrata se uporablja dodatna, jekleno-cinkana ojačitev, ki skrbi za statično stabilnost vratnega krila.

  Polnila, tesnila in okovje
  Za polnilo PVC vhodnih vrat se lahko uporabijo PVC, HPL polnilo ali steklo debeline 20-50 mm, odvisno od določenega modela PVC  vhodnih vrat. Značilni sta dve, trajno elastični tesnili (EPDM), za okovje PVC vhodnih vrat pa se največkrat uporablja mehanska ali avtomatska tritočkovna ključavnica.

  Prag in kljuka
  Kako je s pragom? Značilen je aluminijasti nizki prag, višine 20 mm, s prekinjenim toplotnim mostom. Prag omogoča minimalne toplotne izgube in uporabo brez zamrznitve. Standardno ALU kljuko lahko dobite v beli, bronasti ali srebrni izvedbi.
  Dodatki
  Poleg osnovnih elementov, se PVC vhodnim vratom lahko dodajo še drugi elementi. Dodatki zajemajo kukalo, zunanje držalo, tolkalo, elektro odpiranje, obsvetlobo, nadsvetlobo, dodatno osvetlitev z diodami.

  Lesena vhodna vrata
  Tudi les spada med material, za katerega se odloči veliko uporabnikov ob nakupu ali zamenjavi vhodnih vrat. Izbirate lahko med različnimi modeli oz. linijami lesenih vhodnih vrat. Ker gre za naravni material, se vam bodo lesena vhodna vrata, s svojo toplino, idealno podala tako k notranjemu kot zunanjemu ambientu, še posebej če ima objekt leseno fasado. Lesena vhodna vrata so narejena iz najustreznejšega ekološkega profila in imajo v primerjavi s PVC profilom boljšo toplotno izolativnost.

  Lesena vhodna vrata linije CLASSIC
  Klasična oz. tradicionalna lesena vhodna vrata se še posebej lepo podajo starejšim objektom, s svojimi tradicionalnimi linijami pa se prav tako navezujejo na modernejšo arhitekturo. Na vratnih krilih so opazne klasične linije, velikokrat v povezavi s steklenimi površinami. Na voljo je širok nabor različnih vrst lesa, tekstur in struktur.

  Tehnične lastnosti lesenih klasičnih vhodnih vrat
  Vratno krilo standardne izvedbe je izdelano iz posebne večslojne izolacijske plošče, ki je ojačana z masivnim lesenim okvirjem. Vgrajeni so še posebni stabilizatorji, ki preprečujejo krivljenje vratnih kril. Debelina krila skupaj s podbojem je cca. 68 mm. Na račun masivnega lesa nudi standardna različica lesenih vhodnih vrat odlično toplotno izolativnost, ki je odvisna od vrste lesa. V večini primerov se uporablja smreka, hrast ali macesen. Toplotna prehodnost se giblje med 1,1 - 1,3 W/m2K. Steklo, ki se uporablja je dvoslojno izolacijsko steklo, s toplotno prehodnostjo Ug= 1,1 W/m2K. Notranja stran vratnega krila je gladka, saj se okrasni okvirji in plošče uporabljajo samo zunaj. Za lesena vhodna vrata linije CLASSIC je značilno dvojno tesnjenje in termoizolacijski pohodni prag. Za ključavnico je značilno 3-točkovno zaklepanje, vrata vsebujejo tudi 3D nastavljiva nasadila.

  Lesena vhodna vrata linije MODERN
  Linija lesenih vhodnih vrat MODERN velja za bolj raznoliko. Izbirate lahko med ostrimi linijami, ki so značilne za klasični tip lesenih vrat, in med poševnimi oz. zaobljenimi linijami. Moderna lesena vhodna vrata vsebujejo natančno izdelane utore na površini vratnih kril, ki še bolj poudarijo različne kombinacije barv, tekstur in oblik. Tudi steklo je že bolj posebno – narejeno s postopkom peskanja, kjer se dosežejo posebni svetlobni učinki. Izbirate lahko med različnimi vrstami oblik, tekstur in struktur lesa ter stekla.

  Tehnične lastnosti lesenih modernih vhodnih vrat
  Tehnične lastnosti lesenih modernih vrat so pravzaprav enake lastnostim klasičnih vrat. Posebna večslojna izolacijska plošča je dodatno ojačana z masivnim lesenim okvirjem in posebnimi stabilizatorji, kar daje vratom stabilnost in statičnost. Debelina vratnega krila je 68 mm, kot material se največ uporablja smreka, hrast ali macesen. Toplotna prehodnost vrat se giblje med 1,1 – 1,3 W/m2K, toplotna prehodnost vstavljenega dvoslojnega izolacijskega stekla pa Ug= 1,1 W/m2K. Dodatno okrasje in utori se pojavljajo samo na zunanji strani za lepši estetski vidik, uporablja se dvojno tesnjenje in pohodni termoizolacijski prag. Moderna lesena vhodna vrata imajo prav tako 3D nastavljiva nasadila in ključavnico s 3-točkovnim zaklepanjem.

  Les-ALU vhodna vrata
  Kombinacija lesa in aluminija prepriča vsakega uporabnika, saj gre za spajanje tradicionalnega in modernega materiala, ki navzven deluje moderno in nekoliko hladno, navznoter pa tradicionalno in toplo.

  Les-ALU vhodna vrata linije CLASSIC
  Gre za klasično-elegantno kombinacijo vhodnih vrat, z lesom na notranji strani in aluminijem na zunanji strani vratnega krila. Pri teh vratih velja, da se klasika oz. tradicija spaja z modernim, brezčasnim dizajnom. Aluminij na zunanji strani nudi izjemno zaščito pred vremenskimi vplivi, enostavno vzdrževanje in dolgo življenjsko dobo. Les na notranji strani pa nudi toplino, naravno lepoto in ugodno bivalno klimo. Poleg standardne izvedbe je les-ALU vhodnih vrat je možno izbirati med nizkoenergijskimi in pasivnimi izvedbami.
  Tehnične lastnosti klasičnih les-ALU vhodnih vrat
  Na zunanjo stran krila je pritrjena ALU plošča in profili, krilo je izdelano iz posebne izolacijske večslojne plošče iz masivnega lesa, ki daje stabilnost. Debelina podboja, vključno z zunanjo ALU oblogo je 82 mm, debelina semga krila pa je 72 mm. V vratno krilo je vstavljeno troslojno izolacijsko steklo s toplotno prehodnostjo Ug= 0,9 W/m2K. Okrasni dodatki se nahajajo samo na zunanji strani, uporabljeno je dvojno tesnjenje vrat in termoizolacijski pohodni prag. Med vrstami lesa so vam na voljo smreka, hrast, macesen.

  Les-ALU vhodna vrata linije MODERN
  Pri moderni izvedbi les-ALU vhodnih vratih se na zunanji strani pojavljajo tako ravne, kot tudi zaobljene oblike in linije. Vsi detajli so usklajeni z različnimi vzorci in oblikami steklenih površin, zato so vrata te vrste edinstvena. Vrata se izjemno dobro odzivajo na zunanje vremenske vplive, omogočajo enostavno nego in dolgo življenjsko obstojnost, vse to na račun zunanje aluminijaste plošče. Les pa notranjemu prostoru daje prijeten občutek bivanja.

  Tehnične lastnosti modernih les-ALU vhodnih vrat
  Tehnične lastnosti modernega tipa les-ALU vhodnih vrat so enako lastnostim klasičnega tipa. Debelina podboja, skupaj z ALU ploščo, je 82mm, debelina vratnega krila pa 72mm. Vratno krilo je izdelano po enakem principu iz večslojne izolacijske plošče, ojačane z okvirjem iz masivnega lesa in dodatnimi stabilizatorji za statičnost. Uporabljeno je trsolojno izolacisjko steklo s prehodnostjo Ug= 0,9 W/m2K. Uporabljeno je dvojno tesnenje, pohodni termoizolacijski prag, okrasni dodatki in utroi pa se nahajajo samo na zunanji strani. Ključavnica ima 3-točkovno zaklepanje, za les pa se lahko uporabi macesen, hrast ali smreka.

  ALU vhodna vrata

  Tehnične lastnosti ALU vhodnih vrat

  Polnila in barve
  Alu vhodna vrata že na prvi pogled delujejo izjemno atraktivno. V primerjavi z lesom in PVC so bolj obstojna na vremenske vplive, na izbiro pa je veliko več barvnih odtenkov. Aluminij je za razliko od PVC možno prašno obarvati. S tem se doseže daljša obstojnost barve, ALU vhodna vrata pa je možno dobiti v bilokaterem barvnem odtenku po RAL lestvici. Pri ALU vhodnih vratih se največkrat uporablja polnilo iz trde PUR pene, oblečene v aluminij, in dobrimi toplotnimi karakteristikami.

  Profil
  Za ALU vhodna vrata se uporablja profil okvirja debeline 75 ali 95mm ravnih ali zaobljenih linij. Profil krila iz aluminija pa ima debelino 85mm. V sredini obeh profilov se nahaja termo člen, ki izboljšuje toplotne lastnosti profila.

  Toplotna prehodnost
  Pri obojestransko prekriti izvedbi krila, brez steklenega izreza, se dosega toplotna prehodnost ALU vrat U=0,81 W/m2K, pri enostransko prekriti izvedbi krila, prav tako brez steklenega izreza, pa je vrednost toplotne prehodnosti 0,74 W/m2K.

  Okovje, zasteklitev, dodatki
  ALU vhodna vrata vsebujejo kakovostna in funkcionalna 3D nasadila, 3 ali 5-točkovno zapiranje krila in različne variante odpiranja vratnega krila: odpiranje navzven, električno odpiranje, odpiranje na prstni odtis. Kako je glede zasteklitve? Na izbiro je ogromno število toplotno in zvočno izolacijskih varnostnih stekel, steklo se lahko naknadno dodela s pomočjo raznih folij, postopkom peskanja, na voljo je tudi velika izbira okraskov in drugih ornamentov za lepši izgled ALU vhodnih vrat.

  Varnost
  ALU vhodna vrata dosegajo v kategoriji varnosti prvo mesto. Aluminij je v primerjavi s PVC bolj trden in odporen. ALU vhodna vrata so tudi z okoljskega vidika bolj prijazna, kot pa PVC vhodna vrata. Aluminij je namreč možno v celoti reciklirati, kar pa za PVC ne velja.

  2. KAKŠNE SO CENE VHODNIH VRAT?
  Cena – nemalokrat najpomembnejši podatek, ki vpliva na izbiro vseh izdelkov. Če pa gre za odločitev o nakupu novih vhodnih vrat, je le-ta še toliko bolj pomembna. Cene vhodnih vrat se razlikujejo glede na vrsto materiala, dimenzij vhodnih vrat, deleža zasteklitve, dodatnih ornamentov in od proizvajalca. Med najcenejšo ponudbo spadajo PVC vhodna vrata.

  Opomba: v cene ni zajet DDV in stroški montaže! Upoštevane so standardne dimenzije vhodnih vrat širine 950-1135 mm in višine 2000-2200 mm.

  Za PVC vhodna vrata boste v povprečju odšteli 500€, cene se gibljejo med 250-750€. Cene lesenih vhodnih vrat se gibljejo med 650-1500€, začetna cena ALU vhodnih vrat je približno 800€, končna cena lahko doseže tudi 2000€. Za les-ALU vhodna vrata boste odšteli približno 2000€, cene se gibljejo med 1500-2500€.


  profil PVC vhodnih vrat
  profil PVC vhodnih vrat


  lesena klasična vhodna vrata
  lesena klasična vhodna vrata


  profil lesenih masivnih vhodnih vrat
  profil lesenih masivnih vhodnih vrat


  ALU vhodna vrata veljajo na račun višje cene za stilsko najbolj dovršena vrata
  ALU vhodna vrata veljajo na račun višje cene za stilsko najbolj dovršena vrata


  Strokovni članek 11612
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 412 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Imamo kar 412 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 412 izvajalcev za področje Vhodna vrata
  10
  1

  Duriart d.o.o.

  Loški Potok
  10
  20

  ADI Projekt Dušan Žukovec s.p.

  Trebnje
  10
  2

  Steklarstvo Kramarič Stanko Kramarič s.p.

  Metlika
  10
  2

  AKTAL proizvodno in trgovsko podjetje d.o.o.

  Kidričevo
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE VHODNA VRATA?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane