Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Zvočna izolacija vrat in toplotna zaščita

    Članek je koristil že 26686+ uporabnikom
    Poleg oken, tudi vrata predstavljajo pomemben del stavbnega pohištva, kjer se pojavljajo toplotne in ventilacijske izgube. S primerno izbiro materiala in predvsem pravilno vgradnjo in zatesnitvijo, se dvigne tako toplotna kot zvočna izolacija vrat. Kritična so predvsem vsa zunanja vrata objekta – vhodna in balkonska vrata, ki razmejujejo notranjost in zunanjost. Pri tej vrsti vrat je potrebno še posebej biti pozoren na pravilen način montaže, ki omogoča prihranek denarja pri ogrevanju stavbe. Vidimo, da enake zakonitosti kot pri oknih, veljajo tudi pri vratih.
    Strokovni članek 26686
    pritrjevanje kovinskega profila in gumijastega tesnila
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    1. Toplotna izolacija vrat

    Ko govorimo o toplotni izolaciji vrat, imamo v mislih zunanja vrata, torej vhodna in balkonska vrata. Notranja vrata stanovanja praviloma ne rabijo dodatne toplotne izoliranosti, saj v notranjosti ne prihaja do velikih temperaturnih razlik med prostori. Je pa za notranja vrata pomembna dobra zvočna izolacija, o kateri bo govora v nadaljevanju članka, ki pa ima po drugi strani enake karakteristike kot toplotna izolacija in poleg dušitve zvoka opravlja tudi vlogo zadrževanja toplote znotraj prostora. Pri zunanjih vratih je zgodba nekoliko drugačna, tu je pomen toplotne izolacije večji, kot pri notranjih vratih. Skozi vhodna vrata se izgublja veliko notranje toplote, kar poveča stroške ogrevanja. Za vhodna vrata se priporoča toplotna prehodnost okrog 1,4 W/m2k, za pasivne hiše pa mora ta vrednost biti vsaj 1,0 W/m2K ali manj.

    2. Kaj vse vpliva na toplotno izolativnost vrat?

    2.1 Material vrat

    Prvi pomemben podatek je že vrsta materiala. Les, kot naravni material, velja za izredno dober toplotni izolator v primerjavi s PVC-jem in ALU zunanjimi vrati. Toplotna prehodnost lesa se namreč giblje okrog 1,5 W/m2K, PVC ima vrednost toplotne prehodnosti približno 2,3 W/m2K, medtem ko ima aluminij še višjo vrednost, približno 4 W/m2K.

    2.2 Steklo na vhodnih vratih

    Pri nakupu vhodnih vrat se je potrebno izogibati še različnim modelom, ki imajo v vratno krilo vstavljene steklene panele. Kot je znano, se največ toplote izgubi ravno skozi steklo, in čeprav se z novo tehnologijo izolacijskih stekel te izgube nižajo, se velike steklene površine na vhodnih vratih odsvetujejo.

    2.3 Pravilna vgradnja in tesnjenje vrat

    Izbiro pravilnega materiala za vrata odtehta pravilna montaža vhodnih vrat. Kajti, če le-ta ni ustrezna in natančna, nam niti izbira lesenih masivnih vhodnih vrat prav nič ne bo koristila. Dobro tesnjenje tako pripomore k občutno manjšim toplotnim in ventilacijskim izgubam. Za vhodna vrata se priporoča tesnjenje v treh ravneh ali pa vsaj 2-kratno tesnjenje. Pri tesnjenju vhodnih vrat v treh ravneh, se uporablja praktično enak postopek po smernicah RAL montaže, kot pri vgradnji okna. Odprtina med okvirjem vratnega podboja in zidu, se zapolni s poliuretansko peno, dodatno vrednost tesnjenju pa omogočijo še izolacijski trakovi, od katerih je zunanji vodoodporen in paropropusten, notranji trak pa paronepropusten. Vhodna vrata se čez čas lahko deformirajo, zato z večkratnim tesnjenjem bistveno zmanjšamo možnost izgube toplote.
    1.png
    Montaža ALU profila in gumijastega tesnila na spodnji del vratnega krila.

    3. Zvočna izolacija vrat

    Zvočna izolacija oz. protihrupna zaščita je drugi pomemben dejavnik, ki vpliva na kvaliteto tako zunanjih, kot tudi notranjih vrat. V prejšnjem poglavju je bilo govora o toplotni izolaciji, ki bolj velja za zunanja vhodna vrata, zvočna izolacija pa za razliko od toplotne izolacije, predstavlja pomemben faktor pri obeh tipih vrat.

    4. Kaj vse vpliva na zvočno izolativnost vrat?

    Na splošno veljajo za zvočno izolacijo vrat podobne zakonitosti kot pri oknih. Zvočna izolacija vrat je odvisna od materiala in njegove debeline, od kvalitete izdelave in tesnjenja površin.

    4.1 Material in pravilno tesnjenje

    Prav neprimerno tesnjenje vratnega krila na podboj in pri tleh spada med glavne vzroke slabe zvočne izoliranosti vrat. Upoštevati je treba še prehod zvoka preko podboja, ključavnice in okovja. Vrata iz masivnega lesa veljajo veljajo za najbolje zvočno izolirana vrata. Za dosežek še boljše zvočne izoliranosti, lahko vrata obložimo s poliuretansko peno minimalne debeline 2,5 cm, ki absorbira zvok. Na PU peno nato pritrdimo usnje ali kakšen drugi primeren material. Pomembno točko primerne zatesnitve predstavljajo stiki med podbojem in vratnim krilom. Priporočamo, da se na teh mestih na stike pritrdi elastični trak. Seveda je razvoj sodobne tehnologije pripeljal proizvodnjo zunanjih in notranjih vrat do te mere, da se že marsikje izdelujejo zvočno izolativna vrata, ki vsebujejo vgrajeno zvočno izolacijo v vratnem krilu, ki mora dobro tesniti na stiku z vratnim podbojem. Ta vrsta vrat se po zunanjem videzu ne razlikuje od navadnih vrat, brez vgrajene izolacije.
    DSC08744.JPG
    Zmanjšanje prehajanja zvoka med prostori močno izboljša občutek zasebnosti.

    4.2 Kakšna tesnila uporabiti?

    Za zagotovitev ustreznega tesnjenja in dobre zvočne izoliranosti, se priporoča opremljenost vrat z ustreznimi tesnili. Tesnila ne smejo biti pretrda, da ne pride do direktnega odbijanja zvoka oz. hrupa. Zvok se mora zadušiti. Zaradi tega razloga so primernejša mehkejša tesnila, kot so recimo silikonska tesnila. Tesnjenje pri tleh se lahko izvede s klasičnim pragom iz trdega lesa, ki mora imeti vgrajeno enako tesnilo kot podboj. V primeru, da ne moremo izvesti klasičnega tesnjenja s pragom iz trdega lesa, je na voljo ogromno drugih tesnilnih, poliuretanskih folij.
     
    Strokovni članek 26686
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vhodna vrata?

    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 452 izvajalcev za področje Vhodna vrata
    8.8
    0

    PORTOSS poštne storitve in transport Gašper Dolenec s.p.


    8.9
    1

    Duriart d.o.o.


    8.9
    5

    SIMDA ALEN DAKIČ S.P.


    8.7
    1

    DURI, podjetje za storitve, trgovino in inženiring, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane