Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Vrste temeljne plošče: hidroizolacija in toplotna izolacija pod in nad ploščo

    Članek je koristil že 29697+ uporabnikom
    Temeljna plošča je pomemben element vsake hiše. Poleg zadovoljevanja statičnih potreb pomembno varuje stavbo pred vlago in toplotnimi izgubami. Večkrat se pojavlja vprašanje, kako jo izvesti. Je toplotna izolacija boljša pod ali nad temeljno ploščo? Se pod temeljno plošče še vgrajuje podložni beton?
    Strokovni članek 29697
    temeljna plosca.JPG
    Imamo kar 1064 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    1. Kaj je temeljna plošča?

    Temeljna plošča je vrsta temeljenja hiše, ki se lahko uporabi namesto pasovnih in točkovnih temeljev. Temeljna plošča ni isto kot armiranobetonska plošča nad talno ploščo, saj se armiranobetonska plošča izvede nad točkovnimi in pasovnimi temelji samo kot podlaga, ki pa nima nobene nosilne in statične funkcije. Nanjo se nato nanesejo druge plasti tal in tlakov. Armiranobetonska plošča je prav tako precej tanjša od temeljne plošče, saj ima debelino le 10 do 15 cm, medtem ko se debelina temeljne plošče začne pri 30 cm.

    2. Vrste temeljne plošče

    Vrste temeljne plošče v prvi vrsti ločimo glede na izvedbo toplotne izolacije. Ta je lahko položena pod ali nad temeljno ploščo, obe izvedbi pa imata svoje prednosti in slabosti. Zadnja leta je v porastu t. i. plavajoča temeljna plošča, pri kateri se toplotna izolacija položi pod ploščo, tako da plošča na njej "plava". V nadaljevanju si bomo ogledali značilnosti obeh vrst izvedbe.

    Poraja se vprašanje, kako izvesi temeljno ploščo. Možnosti je veliko, poglejmo, kakšne so prednosti in slabosti posameznih izvedb.

    3. Plavajoče temeljne plošče - izolacija pod ploščo

    3.1 Plavajoča temeljna plošča je energetsko izredno učinkovita

    Izvedba temeljne plošče z izolacijo pod betonsko ploščo se uporablja za nizkoenergetske hiše, ki imajo zelo stroge zahteve glede toplotne učinkovitosti objekta. To vrsto izvedbe temeljne plošče imenujemo tudi plavajoča temeljna plošča. Prednost te izvedbe je, da se v celoti izognemo toplotnim mostovom ali možnosti vdora vlage v konstrukcijo

    3.2 Slabosti plavajoče temeljne plošče

    Slabost toplotne izolacije pod ploščo je višja cena. Težava se pojavi pri razvodu strojnih inštalacij nad ploščo, za katere potrebujemo višino zaradi potrebnega 2 % naklona oziroma padca pri izvedbi kanalizacije. Ker jih ne moremo voditi nad ploščo, je treba narediti preboje in cevi speljati pod ploščo. Taka izvedba je zato dražja, višji strošek nanese pa tudi cena XPS in hidroizolacije. 

    3.3 Izvedba toplotne izolacije in hidroizolacije temeljne plošče

    Toplotna izolacija: Pod ploščo položimo 2 x 12 ali 2 x 10 cm XPS toplotne izolacije. Temeljno ploščo moramo izolirati s posebej deklarirano XPS toplotno izolacijo, ki je primerna za visoke tlačne obremenitve in odporna proti vlagi. V veliki meri se uporabljajo Firbanovi izdelki. Druge toplotne izolacije niso primerne za izoliranje temelje plošče, saj niso odporne proti vlagi.

    Hidroizolacija: hidroizoliramo s samolepilno bitumensko hidroizolacijo, poliolefinsko folijo, membano EPDM ali drugimi produkti. Pomembno je, da jo položimo tudi med prvo in drugo plast. Hidroizolacija se polaga torej med plast toplotne izolacije in temeljne plošče, če pa bi jo izvedli na plošči, se mora armirani beton dlje časa sušiti. Sicer pa se takšna izvedba odsvetuje.

    Temeljne plošče
    Izvedba temeljne plošče z izolacijo pod ploščo velja za energetsko bolj učinkovito, zato jo danes priporoča vse več izvajalcev. 

    4. Temeljne plošče z izolacijo nad ploščo

    4.1 Izvedba takšne temeljne plošče je enostavnejša

    Izvedba temeljne plošče z izolacijo nad ploščo je tehnično nekoliko bolj preprosta od izvedbe temeljne plošče z izolacijo pod ploščo. Najprej naredimo ploščo, nato pa nanjo enostavno položimo XPS toplotno izolacijo. Izvedba temeljne plošče nad ploščo je bila še nedavno najpogostejša rešitev, ki vam jo bodo verjetno predlagali tudi nekateri izvajalci. Prednost take izvedbe je, da lahko kanalizacijske cevi enostavno vodimo po položeni toplotni izolaciji, pri čemer je bistveno manj prebojev plošče, kar poceni izvedbo

    4.2 Temeljne plošče z izolacijo nad ploščo so energetsko manj učinkovite

    Slabost toplotne izolacije na temeljni plošči je, da je spodnji del betonske plošče izpostavljen, zaradi česar lahko pride do toplotnih mostov skozi stene. Prav zaradi tega takšna vrsta izvedbe ni primerna za nizkoenergijske in pasivne hiše ter se danes vse bolj opušča. Četudi je na prvi pogled cenejša in bolj preprosta za izvedbo, lahko za sabo prinese mnogo težav, katerih sanacija bo stala mnogo več, kot bi stala izvedba plavajoče temeljne plošče. Takšna izvedba je potencialno bolj primerna za zelo suha in vroča območja, kjer je potreba po toplotni izolaciji minimalna.

    4.3 Izvedba toplotne izolacije in hidroizolacije

    Toplotna izolacija: XPS položimo na ploščo v 2 x 12, 2 x 15 ali 2 x 10 cm debeline. Minimalna priporočena debelina je 20 cm.

    Hidroizolacija: Hidroizolacijo položimo pod ploščo, sicer lahko vlaga poškoduje konstrukcijo. Slabost tega je, da se bo plošča po izdelavi sušila več časa.

    5. Izolacija pod in nad temeljno ploščo

    Zadnja rešitev je kompromis med obema prej omenjenima možnostma. Združuje prednosti obeh. Toplotna izolacija na plošči omogoča razvod inštalacij. Čeprav zadostuje že 5 cm, priporočamo 10 ali 12 cm debelo plast toplotne izolacije. Toplotna izolacija pod ploščo mora biti nekoliko debelejša, vsaj 15 - 20 cm, zato da lahko uspešno varuje stavbo pred toplotnimi izgubami in preprečuje nastanek toplotnih mostov, ki poleg povečanih toplotnih izgub vodijo tudi v nastanek plesni.

    6. Cena temeljne plošče

    Cena gradbenega dela temeljne plošče se giblje okrog 2 - 3 % investicije, pri enodružinski hiši to znese približno 5000 - 6000 EUR. Če se odločimo za kakovostno toplotno izolacijo in hidroizolacijo, bomo plačali še dodatnih 4000 EUR.

     

    Strokovni članek 29697
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

    Imamo kar 1064 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1064 izvajalcev za področje Temelji in temeljne plošče
    10
    11

    UNISS, Vzdrževanje objektov in druga specializirana gradbena dela, d.o.o.


    10
    4

    UNI GRADNJE, ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, SAMIR KRYEZIU S.P.


    8.9
    1

    GRADOMET IGOR NOVAK S.P.


    8.6
    0

    Gradbeništvo Edin Mujkić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane