Za področje

    Kako preprečiti uhajanje radona v stavbo že v fazi gradnje?

    Članek je koristil že 3365+ uporabnikom
    Radon enostavno prehaja v okolje, nima barve, vonja in okusa, prav tako se ga ne da zaznati z nobenim čutilom. Vse to so opisne lastnosti radioaktivnega plina, ki ga lahko srečamo tudi na določenih območjih po Sloveniji, predvsem tistih s karbonatnimi tlemi. A bolj kot območja je med ljudmi zaskrbljenost povzročilo spoznanje, da se radon skladišči tudi v stavbah, med katerimi so lahko vrtci, šole in nenazadnje tudi naši domovi. In kako se učinkovito zaščititi pred radioaktivnim plinom v bivalnih prostorih?
    3365
    Naslovna fotografija

    1. Zakaj radon sploh vstopa v stavbo?

    Plin naravno penetrira skozi zemljino, se dviga proti površju in »trči« ob temeljno ploščo oz. potuje ob kletni steni stavbe in najde šibka mesta skozi katera lahko vstopi v notranjost. Mogoče se zdi nenavadno, zakaj bi radon sploh vstopal v stavbo. Odgovor iščemo in najdemo v razlikah v podtlaku med okolico in stavbo.

    Dejansko v stavbi velikokrat nastane podtlak, ki je posledica več dejavnikov:

    1) veter povzroča zračni nadtlak in podtlak med okolico in stavbo,

    2) zaradi ogrevanja je zrak v bivalnem okolju toplejši in s tem redkejši od talnega zraka, kar povzroči podtlak in vdiranje talnega zraka v kletne prostore,

    3) prav tako se je pokazalo, da se koncentracija radona v bivalnem okolju zviša po močnem deževju. Dež namreč zmanjša prepustnost tal v okolici stavbe v primerjavi s propustnostjo tal pod stavbo.

    Vendar se ogroženost glede na posamezna področja močno razlikuje, saj radon ne more tako dobro penetrirati skozi glinene zemljine. Torej je ogroženost odvisna predvsem od sestave ter karakteristik tal.

    Ukrepi, predvideni že v času načrtovanja, ne podražijo gradnje

    Kadar sumimo, da je naša lokacija lahko problematična oziroma izvedemo dejanske meritve, moramo resno razmisliti, kako preprečiti vstop plina radona v notranje prostore. Poglejmo, kaj so pokazale izkušnje in kateri so ustrezni ukrepi.

    Deloma se mu lahko zoperstavimo tako, da njegovo koncentracijo v prostoru znižujemo z rednim naravnim prezračevanjem, a pred negativnimi vplivi se lahko najbolje zaščitimo že pred pričetkom gradnje, tako da zaščitno membrano pred radonom vgradimo že pod same temelje. Na srečo je pri gradnji sodobnih nizkoenergijskih hiš izvedba zaščite pred radonom in sevanjem iz zemlje precej enostaven postopek, in sicer v sklopu SEISMIC temeljne blazine, toplotno podizolirane temeljne plošče.

    Antiradon_RGB.jpg

    Sestava ANTI RADON temeljne blazine

    Kot že rečeno, se je v praksi izkazalo, da je najbolje uporabiti radonsko zaporo. To rešitev smo pri FIBRANU izpopolnili v sklopu sistemske rešitve SEISMIC temeljna blazina, kjer je dodana še radonska zapora FIBRANhydro ANTI RADON. Tako je le ta zaščitena med dvema slojema toplotne izolacije, zato do poškodb ne more priti. Na ta način enostavno zagotovimo neprekinjenost zaščitnega ovoja stavbe in zaščito proti radonu. Rešitev temelji na zahtevah nizkoenergijske gradnje in temeljni plošči. Več o SEISMIC temeljni blazini si lahko preberete tukaj.

    FIBRANhydro ANTI RADON zaščita je kompozit enostransko samolepilnega bitumenskega traku in poliestrskega laminiranega aluminija. Vedno jo vgrajujemo v kombinaciji s FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk, ki služi za hidroizolacijo tal in spajanje dveh elementov FIBRANxps.

    Kadar govorimo o sistemski rešitvi je zelo pomembno, da upoštevamo sestavo kompozita, ki zagotovi, da bo sistem pravilno deloval. Ta se od zgoraj navzdol glasi:

    1) Armirano betonska plošča,

    2) FIBRANxps SEISMIC 400-L ( 500-L, 700-L),

    3) FIBRANhydro SEISMIC T-1,8 sk/sk,

    4) FIBRANhydro ANTIRADON 1,5 sk,

    5) FIBRANxps 400-L (500-L, 700-L).

    SEISMIC temeljna blazina.jpg

    Za več informacij obiščite spletno stran https://fibran.si/ ali portal gradbenih rešitev https://energijskiscit.si/ za nasvet pa nas lahko pokličete tudi na brezplačno telefonsko številko 080 87 60.

    vir: FIBRAN, d.o.o.

    3365
    Avtor: FIBRAN d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Temelji in temeljne plošče?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane