Za področje

    Zvočna izolacija stene in stropa

    Članek je koristil že 17905+ uporabnikom
    Pomena dobre zvočne izolacije se zavedamo vsi, ki stanujemo v slabo izoliranih večstanovanjskih stavbah, tisti, ki smo blizu hrupnih cest ali imamo razigrane otroke. Hrup, ki prehaja skozi streho, strop ali tla, lahko močno vpliva na kvaliteto bivanja. Kako pa moramo pravilno zvočno izolirati?
    Strokovni članek 17905
    zvočna izolacija stene
    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Zakaj je dobra zvočna izolacija stene ključna?

    V 21. stoletju se hrupu žal ne moremo izogniti niti v lastnem domu, ki bi moral predstavljati varno, mirno in tiho okolje, kjer si lahko spočijemo in se umirimo. Slaba zvočna izolacija pomeni več hrupa v stanovanju, kar močno zaznamuje naše psihofizično počutje. Hrup je še posebej moteč ponoči, ko zaradi njega ne moremo spati. Prav tako je nadležen, če delamo od doma in potrebujemo tišino, da se lahko koncentriramo na delo. Kljub vsemu pa obstaja mnogo rešitev, ki jih lahko uporabimo, da bo zvočna izolacije stene boljša, čeprav se je treba zavedati, da popolnega miru ne bomo našli nikjer v urbanem okolju.

    Kakovostna zvočna izolacija bo poskrbela za maksimalno tiho okolje, v katerem bomo lahko v miru spali in delali.

    2. Zvočna izolacija prepreči prenos zvoka

    2.1 Prehajanje zvoka po zraku

    Načeloma poznamo dve vrsti prenosa oziroma širjenja zvoka med stenami oziroma konstrukcijo in medetažnimi ploščami. Prva vrsta je širjenje zvočne motnje preko zraka. Pri tem tipu prehajanja zvoka zvočni valovi udarjajo ob stene našega stanovanja in se preko njih širijo v sosednje prostore. Takšen zvok v domu oddajamo ljudje s svojim govorom, elektronske naprave, gospodinjski aparati in druge naprave, kot je npr. pralni stroj ali kurilna naprava. Na tak način se seveda prenaša tudi hrup iz okolice hiše.

    Prenos zvoka po zraku označujemo z R, merimo pa v decibelih (dB).

    2.2 Zvočna izolacija stene prepreči tudi udarni zvok

    Drugi tip prenosa zvoka je udarni zvok. To je zvok, ki se ne širi po zraku, pač pa po gradbeni konstrukciji, kar pomeni, da mora biti izvor zvoka v neposrednem stiku z gradbeno konstrukcijo. Udarni zvok je pogosto še bolj moteč in intenziven od zvoka, ki se širi po zraku, poleg tega pa ga je zelo težko preprečiti. Udarni zvok povzročamo s tekom in hojo, udarni zvok nastane, če nam na tla pade kak predmet ali ko premikamo pohištvo, sem pa prištevamo tudi inštalacije v stenah, katerih vibracije povzročajo hrup.

    Največkrat nas na udarni zvok opomni sosed, ki prenavlja stanovanje: čeprav vrta dve nadstropji nižje, se zdi, kot bi vrtal neposredno skozi steno. Prenos zvoka po zraku označujemo z L, merimo pa v decibelih (dB).
    Zvočna izolacija
    Dobra zvočna izolacija je ključna za naše psihofizično počutje.

    3. Kako omiliti hrup?

    3.1 Slaba zvočna izolacija fasade

    Dobra zvočna izolacija bo izrazito omilila prehajanje zvoka po zraku, treba pa je vedeti, kam in kako jo namestiti. Če nas moti hrup iz okolice, moramo dodatno plast toplotne izolacije namestiti na zunanjo stran fasade, v obstoječ sloj izolacije, ki poleg preprečevanja prehoda toplote deluje tudi kot zvočna izolacija. Hrupu iz okolice se lahko uspešno izognemo tudi z vgradnjo boljših oken. Na trgu obstajajo okna z izredno visoko zvočno zaščito, ki se uporabljajo npr. v hotelih ob avtocestah in močno omilijo prenos zvoka iz okolice v notranjost objekta. Pri nakupu oken bodite pozorni na specifikacije glede zvočne izolacije in se posvetujte s ponudnikom oken.

    Problematična pa so tudi vsa zvočno prebojna mesta, ki se na fasadi pogosto pojavijo v območju rolet, na prebojih za inštalacije, zaradi nepravilno vgrajenih oken ali estriha.

    3.2 Slaba zvočna izolacija v notranjosti doma

    Če želimo omiliti hrup v stanovanju, torej prenos zvoka iz sobe v sobo, bodo zelo pomagali dušilci zvoka, kot so tekstil, preproge, zavese, blazine, rastline, in podobno. Na trgu obstaja tudi posebno zvočno-izolativno pohištvo. Bodite pozorni, da primerno zadelate vse fuge med vrati, pri čemer si lahko pomagate s temu namenjenimi penami. Če to ne pomaga, je kriva sama zvočna izolacija stene, ki jo moramo primerno sanirati in nadgraditi, kar pa predstavlja večji gradbeni poseg.

    Izrazito problematične so predelne stene, ki niso togo vpete v tla in strop. V tem primeru stena deluje kot membrana, ki zvok prenaša iz ene sobe v drugo, kar je ravno nasprotni učinek, kot ga želimo. Ne preostane nam drugega, kot da steno porušimo in zgradimo novo, saj obstoječe stene ne moremo na novo vpeti v zgornjo in spodnjo površino.

    4. Minimalna zvočna izolacija

    Minimalna zvočna izolacije stene je v stanovanju je 52 dB, med vrstnimi hišami pa 55 dB. Iste vrednosti veljajo tudi za medetažne konstrukcije, za medetažne konstrukcije pa velja tudi zvočna izolacija za udarni zvok, kjer je definiran dovoljen maksimum in sicer 58 dB.

    Zvočna izolacija stene - udarni zvok
    Zvočna izolacija stene prepreči tudi prenos udarnega zvoka.

    5. Zvočna izolacija stene

    Zvok težje potuje skozi masivne materiale, zato bo kompaktna betonska ali kamnita stena veliko bolje absorbirala hrup kot mavčnokartonska ali plinobetonska stena. Zvočna izolacija stene je ključna in jo je treba načrtovati, še preden se lotimo gradnje, saj jo je naknadno skoraj nemogoče popraviti. Na kaj pa moramo paziti, da bodo stene čim bolj zvočno izolirane?

    - Najprej moramo poskrbeti, da je stena togo vpeta v tla in strop, saj tako ne more nihati kot membrana. Če gre za obstoječo steno, ki ni togo vpeta, jo moramo porušiti in zgraditi novo, saj zvočna izolacija stene sicer nikoli ne bo mogla biti ustrezna

    - K zvočni izolativnosti veliko prispevajo preboji v steni, ki morajo biti tesno zaprti in zatesnjeni z elastičnimi kiti ali posebnimi tesnili. Preboje moramo preprečiti že med samim projektiranjem hiše, če pa se jim ni mogoče izogniti, moramo načrtovati ustrezno zvočno sanacijo teh mest.

    - Za približno štirikratno zmanjšanje prehoda zvoka lahko poleg stene postavimo še eno steno. Izračunani optimum za njeno debelino je 5 cm, za material pa uporabimo mavčnokartonske plošče, iveral ali vlaknocementne plošče, zelo primerna pa so lesena vlakna. Pri tem moramo paziti, da je med novo in staro steno vsaj 5cm prostora, sidramo pa jo na letve, ki morajo obvezno biti  položene na elastični material, recimo neopren.

    6. Zvočna izolacija stropov in tal

    Če smo prej govorili o hrupu, ki ga prenaša zrak, pride pri tleh v poštev predvsem udarni zvok. Povzroči ga zgolj hoja, posebej potencirajo pa ga tekanje, pralni stroji ali škripanje parketa. Betonska plošča ali opečni strop ne zadošča, zato je treba izvesti t. i. “plavajoči pod”, torej mikroarmirani estrih, ki ga navadno vlijemo na stiropor ali stirodur v debelini med 3 in 5 cm. Da resnično služi namenu, mora biti od sten nujno ločen s penjeno folijo, vse cevi in preboji za inštalacije pa na stiku z estrihom obdani z elastičnim trakom.

    7. Zaključek

    Pri  izvedbi zvočne izolacije potrebujemo dobre materiale in sisteme, ki morajo biti pravilno vgrajeni. Strokovno pravilna montaža je za končni učinek velikega pomena. Za dobro rešitev zvočno izolacijske obdelave prostora pa ne smemo pozabiti tudi na okna, vrata, prezračevalne odprtine in elektro inštalacije. Če potrebujete zvočno izolacijo prostorov, stene, stropa ali tal, vam z veseljem poiščemo izvajalca.





    Strokovni članek 17905
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    9.4
    0

    Matjaž Stepišnik s.p.


    9.9
    25

    Halil Beganović s.p.


    9.5
    1

    FINAL VAR d.o.o.


    9.2
    0

    SLIKAR NOVA d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane