Za področje

    Toplotna izolacija podstrešja z zunanje in notranje strani

    Članek je koristil že 24421+ uporabnikom
    Problem pri starejših objektih je, da podstrešje ni ustrezno izolirano in zato objekt zgublja energijo. Ne glede na to, če je podstrešje pohodno ali ne, ga je treba ustrezno izolirati. Izoliramo ga lahko z zunanje ali z notranje strani, oba načina namestitve izolacije pa imata tako svoje prednosti kot slabosti.
    Strokovni članek 24421
    knauf insulation naslovn.JPG
    Imamo kar 1033 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    1. Izolacija podstrešja: medetažna plošča

    V primeru, da je podstrešje delno pohodno, pa tudi nepohodno je priporočljivo stropno ploščo izolirati z zadostno debelino izolacije. Primerno je, da uporabite kameno ali stekleno volno z debelino med 20 do 30 cm, pri čemer naj bo toplotna prevodnost med λ = 0,032 do 0,038 W/mK. Uporabite lahko tako plošče iz kamene ali steklene volne, kot tudi filc iz steklene volne. Ne glede na to, za katero vrsto izolacije se odločite, naj bo ta vedno položena v dveh slojih in to tako, da je zgornji sloj za polovico zamaknjen.

    2. Vrste izolacije in način vgradnje za medetažno ploščo podstrešja

    V primeru delno pohodne medetažne podstrešne plošče izberite kompaktnejše plošče iz kamene ali steklene volne ali pa naj bo kompaktnejši vsaj zgornji sloj plošč. Kompaktnejše so na primer plošče s specifično težo od 50 do 80 kg/m3 - te so primerne za nepohodni del. Pri pohodnem moramo uporabiti še kompaktnejše plošče kamene volne med 80 in 120 kg/m3. V primeru uporabe kompaktnejših plošč lahko direktno na plošče položimo OSB ali iverne plošče, kadar gre za pohodni del. Če se v istem primeru odločimo za manj kompaktno izolacijo, pa moramo pod pohodnimi ploščami položiti še podkonstrukcijo iz letev.

    Izolacija podstrešja z zunanje strani
    Izolacija podstrešja z zunanje strani ne zahteva rušenja zaključnih slojev stropa notranjih prostorov, zato lahko med sanacijo v objektu nemoteno bivate. (vir: Knauf Insulation d.o.o.)

    3. Sloji strehe

    Za boljše razumevanje, kam moramo namestiti toplotno izolacijo, si oglejmo sestavo prezračevane poševne strehe. Sloji strehe si od notranjosti proti zunanjosti sledijo takole:

    - stropna obloga (lesena ali mavčnokartonske plošče)
    - inštalacijski kanal
    - parna zapora ali ovira, ki omogoča prehajanje vodne pare iz notranjosti v zunanjost
    - toplotna izolacija, ki se lahko nahaja pod, med in nad špirovci
    - paroprepustna sekundarna kritina
    - letve, na katere namestimo strešno kritino, vmes pa se nahaja prezračevalni sloj za prezračevanje konstrukcije

    4. Strešna izolacija podstrešja z zunanje strani

    Izolacija podstrešja z zunanje strani s ploščami TERMOTOP podjetja Knauf Insulation je ena izmed možnosti zunanje izolacije podstrešja. Gre za zelo dobro in učinkovito toplotno, zvočno in požarno izolativnost strehe, ki nekoliko poveča uporabno površino podstrešnega prostora in dosega stroge zahteve pravilnika PURES o energetski učinkovitosti stavb. Poleg naštetega je glavna prednost omenjenega načina toplotne izolacije podtrešja dejstvo, da takšen način izvedbe ne zahteva rušenja zaključnih stropnih opažev na notranji strani podstrešja. Če gre za bivalno mansardo, lahko v njej bivate ves čas sanacije strehe.

    Dodatna prednost omenjenega sistema je, da omogoča povečanje debeline obstoječega sloja toplotne izolacije, s čimer prispeva k boljši energetski učinkovitosti stavb in manjšim stroškom za ogrevanje, obenem pa ne vpliva na svetlo višino notranjih prostorov.
    Izolacija podstrešja
    Na toplotno izolacijo moramo pritrditi tudi paroprepustno sekundarno kritino. 

    5. Strešna izolacija podstrešja z zunanje strani - izvedba

    5.1 Odstranitev kritine

    Zaradi montaže toplotne izolacije na zunanjo stran moramo najprej odstraniti strešno kritino in druge sloje, ki se nahajajo tik pod njo. Toplotno izolacijo podstrešja z zunanje strani je zato najbolje izvesti takrat, ko je streha potrebna celovite sanacije in moramo zamenjati tudi strešnike.

    5.2 Namestitev izolacijskih plošč

    Izolacijske plošče (ene najboljših so Knauf Insulation TERMOTOP) montiramo na špirovce, zato da se izognemo nastanku toplotnih mostov ter zagotovimo neoporečno toplotno in požarno zaščito. Plošče TERMOTOP so paroprepustne in nudijo najboljšo možno fizikalno sestavo gradbene konstrukcije ter preprečujejo navlaževanje konstrukcije.

    5.3 Montaža sekundarne kritine

    Nato nadaljujemo z namestitvijo sekundarne kritine oziroma paroprepustne folije, ki jo položimo čez plošče TERMOTOP. Folija mora biti visoke trdnosti, paroprepustnosti in vodotesnosti.

    5.4 Namestitev (nove) strešne kritine

    Ko smo končali, sledi zaključna namestitev strešne kritine. Če smo sanirali le toplotno izolacijo, lahko na streho namestimo stare strešnike, če pa je šlo za celovito renovacijo strehe, namestimo nove.

    Izolacija postrešja z notranje strani
    Izolacija podstrešja z notranje strani (vir: Knauf Insulation d.o.o.)

    6. Strešna izolacija podstrešja z notranje strani

    6.1 Izolacija z notranje strani je pogosto manj ugodna

    Toplotno izolacijo podstrešja lahko namestimo tudi s spodnje strani. V tem primeru sta še toliko bolj pomembna material in vrsta toplotne izolacije ter pravilno zaporedje slojev. Pomembno je, da sloje vgrajujemo čim bolj tesno. Zaporedje slojev je enako kot pri prej opisani namestitvi toplotne izolacije z zgornje strani.

    6.2 Prednosti in slabosti izolacije podstrešja z notranje strani

    Izolacija podstrešja z notranje strani je manj ugodna, če gre za bivalno mansardo, kjer ne želimo zmanjšati svetle višine stropa. Če višina stropa to omogoča, lahko vgradimo debelejši sloj kamene ali steklene volne ter tako lažje zadostimo zahtevanim pogojem pravilnika PURES in preprečimo nastanek toplotnih mostov. Izolacija podstrešja z notranje strani lahko predstavlja problem, če gre za bivalno mansardo, saj v času sanacije v njej ne moremo bivati.

    Ne glede na to, katero vrsto toplotne izolacije izberemo, jo je treba zaščititi s parno zaporo in stike zatesniti z lepilnim trakom.

    Po drugi strani pa je prednost izolacije podstrešja z notranje strani ta, da nam s strehe ni treba odstraniti kritine. Če je kritina stara le nekaj let in odlično služi svojemu namenu, jo je dobro pustiti pri miru, saj lahko z vsakim posegom zlomimo določene strešnike ali poškodujemo druge sloje strehe nad izolacijo.

    7. Vetrna in parna zapora sta nujni v obeh primerih

    V obeh primerih namestitve toplotne izolacije je treba preko toplotne izolacije in pred namestitvijo strešnikov je treba položiti še vetrno zaporo in paroprepustno folijo. Ta je še posebej nujna v primeru bolj odprtega podstrešja, kadar gre za zelo veliko izmenjavo zraka na podstrešju. Za zaporo lahko uporabite tudi paroprepustne lesene plošče, vendar samo v primeru uporabe trše izolacija in lesenega ostrešja.

    Vir naslovne fotografije: Knauf Insulation d.o.o.

    Strokovni članek 24421
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Izolacija podstrešja, mansarde?

    Imamo kar 1033 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1033 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde
    8.9
    1

    Montaža gradbenih elementov Korošak, Matjaž Korošak s.p.


    8.8
    4

    Kd Mont, Kristijan Dobršek s.p.


    8.3
    1

    GUŠTIN ANDREJ S.P.


    10
    6

    Keramičarstvo Rajko Fortuna s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane