Za področje

    Toplotna in zvočna izolacija stropa neogrevane kleti in garaže

    Članek je koristil že 2528+ uporabnikom
    Če sta pod našo dnevno sobo klet ali garaža, ki sta običajno neogrevani ali le minimalno ogrevani, iz prve roke vemo, da so tla dnevne sobe pogosto hladna. Vzrok za to so slabo izolirana tla, skozi katera lahko izgubimo kar do 20 % toplote! Ker se približuje zima, smo za vas pripravili podroben pregled rešitev tega neprijetnega problema. Z nekaj enostavnimi triki lahko nemudoma povečate bivalno ugodje v svoji hiši. Posledično bo boljša tudi zvočna izolacija stropa.  
    Strokovni članek 2528
    izolacija stropa knauf 1
    Imamo kar 1405 izvajalcev za področje Obnove in sanacije:

    1. Toplotna in zvočna izolacija stropa neogrevane kleti: zakaj je pomembna?

    Toplotna izolacija stropa garaže in kleti, ki nista ogrevani, je preprost in zelo učinkovit ukrep za zmanjšanje toplotnih izgub vaše hiše. Čeprav vaša hiša zaradi tega ne bo kar poskočila za nekaj energetskih razredov, lahko takšen poseg ugodno vpliva na bivalno ugodje v dnevnih prostorih nad neogrevano kletjo. Poleg tega pa dodatni sloj izolacije zmanjša prenos zvoka iz kleti oz. garaže v bivalne prostore - občutno se izboljša tudi zvočna izolacija stropa. Ker imamo v kleti veliko strojnih naprav, ki med delovanjem proizvajajo precejšen hrup, je takšna izboljšava vsekakor zaželena.  

    Zvočna izolacija stropa
    Strojne naprave in inštalacije na stropu lahko povzročajo precej hrupa. 

    2. Energetska sanacija starih objektov 

    Najučinkovitejša rešitev omenjenega problema je, da do njega sploh ne pride. To lahko dosežemo s konstrukcijsko zasnovo hiše, ki stremi k visoki energetski učinkovitosti. Če pa gre za star, obstoječ objekt, lahko problem prevelike izgube toplote rešimo le delno. Če so vzrok konstrukcijski toplotni mostovi, se problema brez večjih posegov v gradbeno konstrukcijo ne bomo mogli znebiti. Takšni posegi zaradi visokih stroškov, ki pri tem nastanejo, največkrat niso smiselni. Problem pa lahko kljub temu učinkovito naslovimo z dodatnim slojem toplotne izolacije na stropu kleti oziroma garaže – to je pogosto dovolj, da se pretiranega ohlajanja bivalnih prostorov nad kletjo in garažo povsem znebimo. 

    3. Izolacija stropa kleti: katero toplotno izolacijo izbrati?

    Kupci za izolacijo stropa v kleti oz. garaži najpogosteje izberejo plošče iz mineralne volne.

    izolacija-stropa-knauf-3.png
    Plošče iz mineralne volne za izolacijo stropa (vir: Knauf insulation).

    4. Kako na strop namestimo izolacijo?

    4.1 Izolacija stropa: vijačenje ali lepljenje izolacije?

    Lamele toplotne izolacije lahko na strop lepimo. Druga rešitev pa so plošče mineralne volne z zaključnim slojem lesne volne, ki pa jih na strop vijačimo. Katero vrsto izolacije in namestitve bomo izbrali, je odvisno od obstoječe podlage, torej od medetažne plošče. Obe rešitvi sta enostavni za izvedbo in primerni za samostojno izvedbo v lastni režiji, tudi če smo manj izkušeni.  

    4.2 Lepljenje izolacije na strop

    Postopek lepljenja izolacijskih lamel na strop se izvede na sledeči način: 

    1. Najprej preverimo podlago, na katero bomo lepili plošče. Ta mora biti čista, suha in ravna, brez grudic ometa ali barve. Če ima podlaga pomanjkljivosti, jo lahko izravnamo s prednamazom in izravnalno maso. 
    2. Ko je podlaga pripravljena, lahko začnemo montirati toplotnoizolacijske lamele. Priporočljivo je, da jih polagamo pri temperaturi zraka med 5 in 25 stopinj. Na strop jih prilepimo s posebno lepilno maso, ki je predpripravljena. Maso na lamele nanašamo z zobato gladilko in po celotni površini.
    3. Pogosto se zgodi, da je treba dimenzije nekaterih lamel prilagoditi. Večino lamel lahko dimenzijsko prilagodimo tako, da jih odrežemo z olfa nožem.
    4. Lamele moramo polagati čim bolj tesno eno ob drugo. Pri polaganju je treba vsako naslednjo vrsto lamel zamakniti za polovico ali vsaj tretjino dolžine. 
    5. Določeni proizvajalci lamel za toplotno in zvočno izolacijo stropa (npr. Knauf Insulation) ponujajo lamele z dekorativno površino, kar pomeni, da jih po namestitvi ni treba prekrivati ali dodatno obdelati. Lahko pa jih pobarvamo s stensko barvo in jih uskladimo z barvo sten v prostoru.
    izolacija-stropa-knauf-5.png
    Lepljenje izolacije na strop (vir: Knauf insulation).

    4.3 Vijačenje izolacije na strop

    Druga hitra metoda izoliranja stropa je vijačenje plošč mineralne volne z zaključnim slojem iz lesne volne na strop. Oblaganje lamel z vijačenjem se izvaja po suhomontažnem principu. Na podlago se pritrjujejo s posebnimi, t. i. turbo vijaki

    1. Tudi pri tej metodi je treba najprej preveriti podlago, ki mora biti ravna (če ni, jo je treba izravnati), čista in suha.
    2. Vsako toplotnoizolacijsko ploščo na strop pritrdimo s štirimi vijaki, ki naj bodo vsaj 25 mm daljši od debeline izolacijske lamele. Ker vijake vedno vijačimo v armiranobetonsko podlago, moramo dolžini turbo vijaka 25 mm prišteti debelino morebitnega ometa in zaključnih slojev na betonski plošči!
    3. Dimenzije plošč, ki se jih vijači na podlago, običajno prilagodimo z ročno krožno žago.
    4. Vse plošče se morajo stikati, tudi pri tej metodi pa vsako naslednjo vrsto toplotnoizolacijskih plošč zamaknemo za polovico ali tretjino.
    5. Ko so plošče pritrjene na podlago, jih lahko pustimo takšne, kot so (če smo izbrali takšne z dekorativno površino) ali pa jih pobarvamo s stensko barvo.
    izolacija-stropa-knauf-7.png
    Vijačenje izolacije na strop (vir: Knauf Insulation).

    5. Koliko izolacija stropa v kleti ali garaži prispeva k zmanjšanju toplotnih izgub?

    Glede na izračune ponudnikov toplotnoizolacijskih plošč za izolacijo stropa v kleti ali garaži lahko zaključimo, da že 10 cm debela toplotna izolacija občutno vpliva na temperaturo tal v prostoru nad kletjo oz. garažo. Če gre za armiranobetonska tla z zgolj zaključnim tlakom (npr. parketom), se bo temperatura takoj dvignila za 5-8 stopinj. Točen podatek je seveda odvisen od začetne temperature v kleti oz. garaži in specifik vaše hiše ter ogrevalnega sistema.

    Če bivalne prostore ogrevate s talnim gretjem, poskok temperature ne bo tako očiten, še vedno pa boste nekoliko znižali svoje mesečne stroške ogrevanja. 

    6. Kaj pa zvočna izolacija stropa?

    Vsi poznamo ta scenarij: v klet oziroma kurilnico smo vgradili novo kurilno napravo. Morda imamo tam pralni in sušilni stroj. Vse naprave ob svojem delovanju povzročajo zvok, ki prehaja iz spodnjega prostora v zgornje, bivalne prostore, kar je seveda zelo moteče. Zvočna izolacija stropa je za prijetno bivanje ključnega pomena. Temu se lahko izognemo z namestitvijo sloja zvočne oziroma toplotne izolacije. Na strop jo namestimo na isti način, kot toplotno, torej z lepljenjem ali vijačenjem. Edina razlika je debelina izolacije, ki je lahko za namen zvočne izolacije prostora nekoliko tanjša. Če je priporočljiva minimalna debelina toplotne izolacije 10 cm, je priporočljiva minimalna debelina zvočne 5-7 cm. 

    Vir naslovne fotografije: Knauf Insulation d.o.o.

    Kaj svetujejo Knauf Insulaton strokovnjaki?

    ENOSTAVNI  POSEGI – VELIKI PRIHRANKI

    Enostavna izolacija stropov garaž in kleti

    Garaže in kleti so običajno neogrevani prostori, zato lahko izolacijo bivalnega dela objekta izvedemo s preprostim ukrepom izolacije stropov proti ogrevanim prostorom. Na ta način lahko skupaj z izolacijo fasade in strehe celovito energetsko izoliramo ovoj stavbe. V primeru neizoliranih stropov garaž in kleti lahko skoznje izgubimo tudi do 20 % energije, potrebne za ogrevanje.

    Predlagamo dve rešitvi:

    1.    Izolacija stropa z negorljivimi izolacijskimi lamelami Knauf Insulation CLT C1,
    2.    Izolacija stropa s ploščami Heraklith Tektalan A2-037.

    Knauf Insulation lamele

    1. NEGORLJIVE IZOLACIJSKE LAMELE

    Z negorljivimi izolacijskimi lamelami Knauf Insulation CLT C1 lahko izvedemo hitro in učinkovito energetsko sanacijo ovoja.

    KAKOVOST PODLAGE

    Pred začetkom del je treba preveriti kakovost podlage, ki mora biti ravna, suha, čista, nosilna in brez nesprijetih ostankov barve ali ometa. Po potrebi podlago namažemo z ustreznim prednamazom.

    POSTOPEK NAMESTITVE LAMEL

    Material se vgrajuje pri temperaturi zraka in podlage od  +5 °C do  + 25 °C in se namešča s predpripravljeno lepilno malto. Obvezno je predhodno vtiranje nekoliko redkejšega lepila na samo površino vlaken kamene volne. Lepilna malta se na izolacijske lamele nanaša po celotni površini, najbolje, s posebno, za to namenjeno, zobato gladilko. Lamele, ki se enostavno režejo z nožem, dimenzijsko prilagodimo in prilepimo na strop. Lamele tesno pritisnemo eno ob drugo, brez vmesnih reg in z ravnalno gladilko poravnamo. Pri lepljenju izolacijske lamele medsebojno zamikamo v vsaki naslednji vrsti, običajno na polovico dolžine, lahko tudi na 1/3 dolžine.

    Knauf Insulation lamele - pritrjevanje na podlago

    Mehansko pritrjevanje ni potrebno, razen v primeru nenosilnih podlag in večjih debelin izolacije - nad 14 cm. Lamele zaradi dekorativnega obrizga ne potrebujejo več naknadne obdelave in imajo že končni videz. Na željo investitorja pa se seveda lamele lahko tudi poljubno barvajo.

    2. PLOŠČE ZA OBLAGANJE PO SUHOMONTAŽNEM PRINCIPU

    Drug način hitrega postopka izoliranja stropa pa je s ploščami Heraklith Tektalan A2-037, ki so namenjene oblaganju stropov po suhomontažnem principu. Te plošče se za razliko od lamel ne lepijo, ampak se na strop samo mehansko pritrjujejo z direktnimi t. i. turbo vijaki.

    KAKOVOST PODLAGE

    Pred začetkom del je tudi pri tej rešitvi treba preveriti podlago, ki mora biti ravna, suha, čista in nosilna. 

    Izolacija stropa neogrevane kleti - Knau Insulation

    POSTOPEK NAMESTITVE PLOŠČ

    Vsako ploščo pritrdimo s štirimi namenskimi turbo vijaki, ki morajo biti za 25 mm daljši od debeline izolacijske plošče. Vijake vedno vijačimo v betonsko podlago. Če imamo na betonu sloj ometa, le–to upoštevamo pri izbiri dolžine vijaka!

    Plošče Heralith Tektalan dimenzijsko prilagodimo s pomočjo ročne krožne žage. Vgradnja plošč naj bo tesno ena do druge, pri čemer si pomagamo s teleskopsko podporno palico, ki izolacijsko ploščo pritisne in montažno fiksira na podlago. Izolacijske plošče medsebojno zamikamo v vsaki naslednji vrsti, običajno na polovico dolžine, lahko tudi na 1/3 dolžine.

    Plošče zaradi dekorativnega sloja lesne volne ne potrebujejo več naknadne obdelave in imajo že končni izgled. Na željo investitorja pa se plošče lahko tudi poljubno obdelajo oz. barvajo.

    Na ta način smo hitro in učinkovito izvedli izolacijo stropa, ki bo omogočila zmanjšanje toplotnih izgub pri ogrevanju, finančne prihranke, nenazadnje pa bo bivanje zaradi toplejših tal v nadstropju nad garažo ali kletjo bistveno prijetnejše.

    Video: Enostavna izolacija stropov garaž in kleti - KIS TV

    Za tehnično svetovanje pokličite: 04 5115 105 ali pišite na e-naslov: svetovanje@knaufinsulation.com

    Več podrobnosti na www.knaufinsulation.si

    Strokovni članek 2528
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Obnove in sanacije?

    Imamo kar 1405 izvajalcev za področje Obnove in sanacije:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1405 izvajalcev za področje Obnove in sanacije
    10
    4

    ANDRE d.o.o.


    8.9
    1

    BELFAS fasaderstvo d.o.o.


    8.3
    2

    SABIGRADNJE, gradbeništvo, vzdrževanje in čiščenje objektov, d.o.o.


    8.9
    1

    Gradbeništvo Kristian Pesko s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane