Za področje

    Kako učinkovito prebarvati vodotopne, nikotinske in druge trdovratne madeže na stenah?

    Članek je koristil že 2026+ uporabnikom
    Pri obnavljanju zidnih površin pogosto naletimo na različne trdovratne, vodotopne madeže, kot so nikotin, madeži od izliva vode, dima, tanina, vina, sokov, kave, barvnih svinčnikov, markerjev, ipd., ki jih z običajno notranjo zidno barvo na vodni osnovi ne moremo blokirati. Voda namreč te madeže natopi in jih v procesu sušenja prinese na površino. Ko se barva posuši, pa so madeži še vedno vidni. Kako jih lahko prebarvamo enkrat za vselej?
    Predstavitev produkta 2026
    madezi na stropu
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    V primeru večletnega kajenja v zaprtih prostorih se zidne površine močno prepojijo z nikotinom in drugimi derivati tobačnega dima. Zaradi nikotina v prostoru zidna barva z leti močno porumeni. Na zidni površini se lahko pojavijo tudi madeži od izliva vode, ki so največkrat posledica poškodovanih vodovodnih, toplovodnih in kanalizacijskih napeljav ter poškodovanih streh. 

    Pred barvanjem tovrstnih madežev je potrebno najprej ugotoviti vzrok pojava madežev in ga nujno tudi odpraviti. Za hitrejše sušenje tovrstnih madežev lahko uporabimo razvlažilce zraka. Če se je na steni že pojavila plesen, jo je potrebno pred barvanjem ustrezno sanirati.

    madeži-od-izliva-vode.jpg
    Madeži od izliva vode.

    V primeru sanacije zidnih površin po večjih požarih pred barvanjem priporočamo čiščenje s suhim ledom. To je popolnoma suh postopek brez uporabe vode, ki je nadgradnja tradicionalnih tehnologij in nadomesti peskanje, visokotlačno pranje ter čiščenje s paro. Čiščenje s suhim ledom ne pušča poškodb na očiščenih površinah in je primerno tudi za občutljive površine. V primeru manjših požarov pa  površine očistimo s krpo namočeno v specialna čistila, lahko uporabimo tudi običajne detergente za pomivanje posode.

    Tudi v kuhinjah so stenske površine zelo izpostavljene. Hitro na njih špricne olje, vino, kava, paradižnikova mezga ipd. Če imate otroke, se na steni lahko znajdejo tudi flomastri ali barvice. Tovrstne madeže lahko pred barvanjem, odvisno od kakovosti premaza, površinsko delno očistimo z raztopino detergenta za pomivanje posode, v nekaterih primerih priporočamo tudi rahlo brušenje s finim brusnim papirjem, da zagotovimo boljši oprijem obnovitvenega premaza.

    Blokada vodotopnih madežev na stenskih površinah

    Za učinkovito blokado vodotopnih madežev lahko uporabimo SPEKTRA Stain Block Grund. To je poltransparenten temeljni premaz na vodni osnovi, ki odlično blokira madeže od nikotina, izliva vode, tanina, vina, sokov, kave in podobno ter preprečuje njihov pojav po nanosu zaključne barve. SPEKTRA Stain Block Grund je že pripravljen za nanos, zato ga pred uporabo ne redčimo. Nanašamo ga v enem sloju, z valjčkom, čopičem ali brizganjem. Z njim premažemo do 30 m2 površine, odvisno od vpojnosti in hrapavosti podlage. Tako blokirani madeži ostanejo vidni, zato sledi obnovitveno barvanje. Kot zaključni premaz lahko uporabimo katerokoli disperzijsko zidno barvo v želeni kvaliteti in niansi. Prednost SPEKTRA Stain Block Grunda pred antinikotinskimi barvami je tudi v tem, da ni potrebo premazovati cele stene, ampak le mesta, kjer so madeži. SPEKTRA Stain Block Grund je na voljo v 2l in 5l embalaži.

    Blokada madežev s SPEKTRA Stain Block Grund.png
    Blokada madežev s SPEKTRA Stain Block Grund (laboratorijski test).
    barvanje-sobe-za-kadilce.jpg
    Kadilnica pred barvanjem in kadilnica po barvanju z SPEKTRA Stain Block Grund in SPEKTRA Super.

    Za barvanje zidnih površin, na katerih so vodotopni madeži, je pravilna izbira tudi SPEKTRA antinikotinska barva. Izdelana je na osnovi brezaromatskega topila, ki ne raztopi vodotopnih madežev in jih na ta način odlično blokira, poleg tega nima neprijetnega vonja in je prijazna  do uporabnikov. Ker barva vsebuje vezivo, ki ima zelo majhne delce, odlično prodira v podlago in na ta način deluje samoimpregnacijsko, zato pred barvanjem ni potreben nanos impregnacije. Ima odličen oprijem na raznovrstne podlage. Zaradi visoke pokrivnosti nastopa tudi v vlogi zaključnega premaza.  Barva je pripravljena za nanos, zato je pred uporabo ne redčimo. Nanašamo jo v dveh slojih, z valjčkom ali čopičem. Na voljo je v 0,75 l, 2,5 l in 20 l embalaži.

    Predstavitev produkta 2026
    Avtor: Helios TBLUS d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    10
    1

    ČAS Gradnje d.o.o.


    8.9
    5

    ZAKLJUČNA GRADBENA DELA IZTOK STREL S.P.


    9.4
    2

    Gradbena dela, Robert Golob, s.p.


    8.9
    1

    PLESKARSTVO NIANSA, MARKO JAKOPIN S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane