Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kam z ostanki barv in kako jih kreativno uporabiti?

    Članek je koristil že 1922+ uporabnikom
    Po tem, ko smo ravnokar osvežili vrtno garnituro, na sveže pobelili stene v otroški sobi ali končali drug projekt, se zdi, da bi skrb, kam z ostanki barve, včasih najraje kar malo odložili na stran. Barve je ostalo premalo za nov projekt, v odtok je ne smemo odliti, če ni shranjena pravilno, pa je njena življenjska doba na polici zelo kratka. Po drugi strani pa je to odlična priložnost, da spet zavihamo rokave in se lotimo novega kreativnega podviga.
    Strokovni članek 1922
    barvaj z glavo
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    Z nekaj kreativnosti lahko uporabimo še tako majhne ostanke barve

    Če nam po končanem projektu nekaj barve vseeno ostane, jo lahko uporabimo za nove, manjše projekte. Pobarvamo lahko zadnjo stranico knjižne police, noge na jedilnih stolih ali nočni omarici, lončke za rože, z različnimi vzorčki ali teksturami lahko popestrimo manjši del stene ali star kos pohištva. Če se ozremo po stanovanju, bomo skoraj zagotovo našli manjšo poličko, del stene ali star kos pohištva, ki bi si počasi že zaslužil manjšo osvežitev.

    Ostanke barve lahko uporabimo tudi na nekoliko bolj skritih kotičkih, tako da pobarvamo stranice predalnika, ki jih bomo opazili vsakič, ko bomo odprli predal. Ali pa si pomagamo pri organizaciji garderobe in obešalnike pobarvamo z različnimi barvami. Idej je vedno dovolj, za dodaten navdih pa lahko pobrskate tudi v Knjižnici idej na spletni strani.

    barvni-lončki-za-rože.png

    Ko smo z eno nogo že v kreativnem procesu, se nam splača pobrskati tudi med policami v kleti, shrambi ali garaži, morda naletimo še na kakšen pozabljeni ostanek. Barve lahko med seboj mešamo in tako iz različnih ostankov ustvarimo celo paleto novih odtenkov. Seveda le, če gre za barve na enaki osnovi. Premazov na vodni osnovi ne mešamo s premazi na osnovi topil. Odlična osnova za niansiranje je tudi bela barva, ki nam zelo pogosto ostane po barvanju. Mešamo jo lahko z ostanki katere koli zidne barve na vodni osnovi ali z navadnimi akrilnimi tempera barvicami, ki jih najdemo med šolskimi potrebščinami.

    ideja-spalnica.png

    Kdaj je stara barva še uporabna?

    Pri uporabi barve, ki je dalj časa stala na polici, moramo biti previdni. Če na dnu barve opazimo mehko usedlino oziroma se je na vrhu izločila tekočina, to običajno še ni znak neustrezne kakovosti. Pomeni samo, da je treba barvo pred začetkom dela res dobro premešati. Če je na površini ali ob robu zasušena in so pri odpiranju s pokrova vanjo padli zasušeni koščki, lahko barvo brez težav precedimo.

    Tudi pločevinka z napihnjenim pokrovom še ni razlog za skrb, potrebne je le nekaj previdnosti pri odpiranju, barva sama pa je običajno še vedno ustrezne kakovosti. Če v njej opazimo grudice ali če se pri mešanju zgoščuje, pa je to znak, da barva ni več primerna za uporabo. Pri zidnih barvah smo še posebej pozorni na vonj in izgled površine. Če zaznamo neprijeten vonj po pokvarjeni barvi ali je na površini izločena rjavkasto rumena tekočina, je barva okužena in je ne smemo več uporabiti.

    mešanje-barv.png

    Izračunajmo koliko barve bomo potrebovali
    V podjetju Helios spodbujajo potrošnike k odgovornemu ravnanju z barvami. Zato svetujejo, da obiščemo njihovo spletno stran preden se lotimo novega kreativnega podviga. Na spletni strani nam je na voljo praktično orodje - kalkulator porabe, s katerim enostavno izračunamo, koliko barve potrebujemo za določen projekt. Poleg tega so vključene tudi informacije o številu slojev ter debelina barve, ki jo priporočajo za posamezne površine.

    Kako pravilno shraniti ostanke barve?

    Ko se pojavi potreba po hitri osvežitvi vašega doma, bo še tako majhen ostanek barve še kako dobrodošel. Največ kar lahko naredimo za dolgo življenjsko dobo barve je, da jo pravilno shranimo. Če nam je po zaključenem delu ostala večja količina barve in je embalaža še skoraj povsem polna, je dovolj, da rob embalaže samo dobro obrišemo s čisto krpo in jo neprodušno zapremo. Dodatno pozornost je treba nameniti tudi kovinski embalaži, pri kateri lahko z orodjem in uporabo sile hitro poškodujemo pokrovček. Najvarnejša je vsekakor uporaba gumiranega kladiva, pomagamo pa si lahko tudi s krpo ali kosom lesa, ki ga položimo na pokrovček in narahlo potolčemo. Preverimo, da pokrov res dobro tesni, saj bomo le tako preprečili zasuševanje barve v embalaži.

    ideja-za-pleskanje-stene.png

    Če je embalaža napol ali skoraj popolnoma prazna, je v njej že preveč prostora za zadrževanje zraka, posledično pa je večja verjetnost, da se bo barva zasušila. Zato je v takem primeru ostanek barve najboljše preliti v manjšo embalažo. Uporabimo lahko navaden stekleni kozarec za vlaganje ali manjšo plastično posodo, ki jo lahko dobro, neprodušno zapremo. Samo velikost embalaže prilagodimo glede na količino barve, vedno pa embalažo z barvo napolnimo do vrha, da bo v njej čim manj zraka. Preden ostanek barve prelijemo v manjšo embalažo, ga dobro premešamo.

    Podarite svoje ostanke barve, ki jih ne boste potrebovali

    Preden barvo odložimo na polico in nanjo morda tudi pozabimo, se je smiselno vprašati, ali bomo to barvo v kratkem še potrebovali in v kakšnih količinah? Morda smo navajeni, da je življenjska doba barve precej dolga, vendar se je z leti zaradi strožje zakonodaje o kemikalijah ta čas občutno skrajšal.

    Vrtci in šole bodo z veseljem sprejeli ostanke barv za razne popoldanske delavnice in druge aktivnosti. Povežemo se lahko z lokalnimi neprofitnimi organizacijami, dobrodelnimi in kulturnimi ustanovami, mladinskimi centri, umetniki ali umetniki po duši. Povprašamo med sorodniki, prijatelji, znanci in na družbenih omrežjih. Imamo morda prijateljico, katere hčerka je ves čas v ustvarjalnem pogonu in bi bila hvaležna za še tako majhne ostanke barve? Poznamo družino, ki se je ravnokar preselila v nov dom in začela s prenovo? Kot splošno priporočilo velja, da v kolikor v času shranjevanja še nimamo načrta kje in kako bomo uporabili ostanek barve, jo raje podarimo.

    helios-spektra.png

    Strokovni članek 1922
    Avtor: Helios TBLUS d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    8.9
    4

    M&M ŽGANEC, slikopleskarstvo, zaključna gradbena dela in druge storitve, Monika Žganec s.p.


    8.9
    17

    Slikopleskarstvo unikat, Marko Šketa s.p.


    9.8
    13

    Floristika načrtovanje in urejanje zelenih površin Tina Zgonjanin s.p.


    10
    12

    Zaključna dela Matej Habat s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane