Za področje

    Kako učinkovito premagati plesen na steni v vašem domu

    Članek je koristil že 674+ uporabnikom
    Plesen na steni je pogost sovražnik naših domov, še posebej v hladnih mesecih, ko poskušamo bivalne prostore ohraniti suhe in tople. Plesen je še posebej problematična, ker lahko vpliva tudi na kakovost zraka in naše zdravje. Zato smo raziskali, kako vlaga vpliva na razvoj plesni in kaj lahko storimo sami za preprečevanje te nadloge.
    Strokovni članek 674
    plesen na steni
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    Zakaj in kdaj se pojavi plesen na steni?

    Plesen se pojavi, ko so izpolnjeni optimalni pogoji za njo. Pri tem prednjačijo topla in vlažna okolja s slabo cirkulacijo zraka. Hladnejši meseci še dodatno povečajo tveganje za razvoj plesni, saj hladne temperature zunaj in toplotna izolacija notranjih prostorov preprečujejo naravno izmenjavo zraka. To ustvarja idealno okolje za nastanek plesni, zlasti v slabše izoliranih delih doma, kot so kleti.

    Glavni dejavnik za nastanek plesni je vlagaRazlične vrste plesni imajo sicer različne zahteve glede vlažnosti, a na splošno velja, da relativna vlažnost nad 60 % ustvarja ugodne pogoje za njeno rast.

    Pozimi, ko je zunanji zrak hladen, se notranja vlažnost lahko hitro poveča zaradi vsakodnevnih aktivnosti, kot so kuhanje in prhanje, pa tudi zaradi pomanjkanja učinkovitega prezračevanja.

    Relativna vlažnost Vpliv na razvoj plesni
    < 30 % Nizko tveganje za razvoj plesni
    30 % - 60 % Srednje tveganje za razvoj plesni
    60 % - 80 % Visoko tveganje za razvoj plesni
    > 80 % Zelo visoko tveganje za razvoj plesni

    Optimalna relativna vlažnost zraka za preprečevanje plesni se giblje med 30 % in 60 %. V prostorih z večjim tveganjem za razvoj plesni, kot so kopalnice ali kleti, je priporočljivo ohranjati vlago bližje spodnjemu delu tega območja, torej okoli 30-40 %​. 

    V domu se je pojavila plesen

    Preprečite plesen z najboljšimi metodami za vzdrževanje suhega okolja

    Da bi učinkovito preprečili rast plesni v vašem domu, je bistvenega pomena, da vzdržujete suho in dobro prezračeno okolje. To lahko dosežete z uporabo različnih tehnik in strategij, ki zajemajo učinkovito prezračevanje, pravilno ogrevanje in nadzor nad vlago.

    Redno prezračevanje je ključ do zdravega doma

    Redno in učinkovito prezračevanje prostorov je ključnega pomena za odstranjevanje presežkov vlage iz zraka, ki je glavni vzrok za to, da se pojavi plesen na steni.

    MojMojster svetuje: V hladnejših mesecih je še posebej učinkovita metoda kratkih in intenzivnih prezračevanj. Ta vključuje odpiranje oken za 5 do 10 minut, in sicer dvakrat do trikrat dnevno. 

    Takšno zračenje omogoča hitro izmenjavo vlažnega notranjega zraka s suhim zunanjim zrakom, hkrati pa omejuje izgubo toplote. Poleg tega lahko razmislite tudi, ali vam lahko pomagajo različni prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote, ki zagotavljajo stalno izmenjavo zraka in ohranjajo energijsko učinkovitost.

    Pravilno ogrevanje za preprečevanje plesni

    Tudi pravilno ogrevanje ima pomembno vlogo v boju proti plesni. Ohranjanje stalne in enakomerne sobne temperature, idealno okoli 21-22 °C, pomaga preprečevati kondenzacijo, ki je pogost vzrok za rast plesni.

    MojMojster svetuje: Posebno pozornost namenite toplotnim mostovom, kot so neustrezno izolirana okna, vrata in stenske reže, saj lahko skozi njih uhaja toplota, kar pa prispeva h kondenzaciji in vlažnosti.

    Nadzor vlage - nasveti za suhe bivalne prostore

    Še en ključen element pri preprečevanju plesni je nadzor vlage. V prostorih z visoko stopnjo vlažnosti se bodo še posebej obnesli razvlaževalniki zraka, ki aktivno odstranjujejo vlago iz zraka in posledično zmanjšajo tveganje za nastanek plesni. Še eno koristno orodje, ki vam pomaga spremljati in prilagajati raven vlažnosti v vašem domu, so vremenske postaje. S tem lahko aktivno nadzirate okolje in preprečujete razmere, ki so ugodne za rast plesni.

    Z uporabo omenjenih tehnik in pristopov lahko brez težav ustvarite suhe in zdrave bivalne prostore, saj boste preprečili nastanek plesni. S tem boste poskrbeli za varen in zdrav dom za celo družino. 

    Redno zračenje prostorov v boju proti plesni

    Nasveti za odstranjevanje plesni

    Plesen na steni je težava, s katero se srečujejo številna gospodinjstva. Na srečo obstajajo preprosti in učinkoviti domači triki, ki vam lahko pomagajo odstraniti manjše težave s plesnijo. 

    Naravna domača čistila proti plesni

    Ena izmed najbolj cenovno dostopnih in okolju prijaznih metod za odstranjevanje plesni je uporaba domačih čistil. Kot zelo učinkovita velja mešanica kisa in sode bikarbone. Kis namreč deluje kot naravni fungicid, ki bo uničil spore plesni, soda bikarbona pa bo nevtralizirala neprijetne vonjave. Prav tako lahko uporabite tudi vodikov peroksid, ki je izjemno učinkovit pri odstranjevanju plesni in hkrati varen za okolje. 

    Redno čiščenje za preprečevanje plesni

    Redno čiščenje je izjemno pomembno za preprečevanje nastanka in širjenja plesni. Posebno pozornost namenite občutljivim površinam, kot so kopalniške fuge ali koti prostorov. To so namreč območja, kjer se plesen najpogosteje pojavi, še posebej v bolj vlažnih prostorih. Zato je na primer pomembno tudi, da po prhanju temeljito posušite kopalnico. S tem boste preprečili dodatno nastajanje vlage, ki je sicer glavni vzrok za nastanek plesni. 

    Odstranjevanje plesni z naravnimi čistili

    Preizkusite barve, odporne na plesen

    Že ko se odločate za prenovo ali pleskanje določenih prostorov, razmislite o uporabi barv in premazov, ki so odporni na plesen na steni. Vsebujejo namreč fungicide, ki preprečujejo rast plesni in s tem pomagajo ohranjati vaše stene čiste in zdrave. Nekatere napredne barve vsebujejo tudi mikrokapsulirane fungicide, ki se sproščajo postopoma in posledično zagotavljajo dolgotrajnejšo zaščito. Takšne barve so še posebej primerne v prostorih, kjer nivo vlažnosti pogosto niha. Barve z visoko prepustnostjo za paro so prav tako zelo koristne, saj omogočajo stenam, da "dihajo", kar pomaga preprečevati nastanek plesni, ki se pogosto pojavi v vlažnih in slabo prezračevanih prostorih.

    Pravilna prostorska razporeditev za boljše zračenje

    Prostorska razporeditev je pomemben dejavnik pri preprečevanju razvoja plesni v vašem domu. Plesen na steni se pogosto razvija v prostorih, kjer je slabo kroženje zraka, kar povzroča zastajanje vlage. Zato je pomembno, da med pohištvom in stenami ohranjate dovolj prostora, da lahko zrak kroži. Na takšen način boste preprečili kopičenje vlage v kotih ali za pohištvom, kjer se plesen rada prikrito naseli.

    V prostorih z večjim tveganjem za razvoj plesni, kot so kopalnice in kleti, je priporočljivo ohranjati vlago bližje spodnjemu delu priporočenega območja relativne vlažnosti, torej okoli 30-40%. 

    Odstranjevanje plesni na območju oken

    V boju proti plesni v vašem domu moramo razumeti, da gre za proces, ki zahteva našo stalno pozornost in preventivne ukrepe. Od učinkovitega prezračevanja, pravilnega ogrevanja do uporabe barv, odpornih proti plesni, in rednega čiščenja – vsak od teh korakov igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega in suhega doma. 

    Ali potrebujete brezplačne ponudbe in kontakte slikopleskarjev?

    Če ugotovite, da je plesen na steni v vašem domu ušla nadzoru in potrebujete pomoč, vas vabimo, da stopite v stik z nami in preverite cene sanacije vlage in plesni.  Izkušen pleskar vam bo zagotovo pomagal, da bo vaš dom zopet prijeten in zdrav. 

    Strokovni članek 674
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    9.6
    5

    ALMONT, Alen Spahić s.p.


    9
    6

    ZAHER MONT, GRADBENE STORITVE, EMIR HERIĆ S.P.


    8.9
    0

    PLESKARSTVO IN FASADERSTVO ALEKSANDER ROŽMARIN S.P.


    9.2
    2

    Vzdrževanje objektov, Ivan Kramarić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane