Za področje

    Kako osvežiti lesena vrata?

    Članek je koristil že 825+ uporabnikom
    S pravimi pripomočki in nekaj pleskarske spretnosti lahko vaša lesena vrata zaživijo v novi podobi. V nadaljevanju nekaj nasvetov za »pripravo terena«, optimalen nanos barve in dolgotrajno ohranjanje videza vaših vrat.
    Strokovni članek 825
    lesena vrata
    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    Svoje stanovanje ste odeli v nove barve. Barvni odtenki na stenah izražajo vas in domu vlivajo novo energijo. Poskrbeli ste tudi za drobne podrobnosti in jih premišljeno razporedili po posameznih prostorih. No, še nekaj vam je ostalo. Lesena vrata potrebujejo nekaj dodatne »nege«. 

    Lesena vrata preprosto ne smejo ostati v nedoločljivem odtenku, ki se ne ujema z novo podobo prostora. Seveda nimamo v mislih njihove menjave, saj so z izjemo nekaj drobnih prask in vdolbinic od selitve v odličnem stanju. S pravimi pripomočki in nekaj spretnosti jim lahko povrnemo nekdanji sijaj. 

    1.   Nabor orodij in predpriprava za lesena vrata

    Preden se lotite dela, oskrbite za nabor orodij, in sicer izvijač (za odstranitev okovja), fini brusni papir (granulacije 180 ali več), brusilnik, kit za les, lopatica, zaščitni lepilni trak, temeljni premaz, pokrivni premaz, valjček in/ali čopič (s posodo za pranje). Pred začetkom del vrata snamemo s tečajev in jih postavimo preko dveh delovnih stojal, da ležijo vodoravno. Z njih odstranimo vso okovje (kljuko, ključavnico, zapahe, tečaje, kukalo).

    2.   Brušenje

    Površino vrat najprej obrusite s finim brusnim papirjem. Z brusilnikom bo delo lažje in hitrejše. V primeru, da je na površini vrat veliko detajlov, kot so vogali in utori, jih pobrusimo ročno. Starega nanosa ni potrebno pobrusiti do gladkega, saj se bo nov sloj na nekoliko hrapavo podlago bolje prijel. Pobrušeno površino s sesalnikom in vlažno krpo temeljito očistimo prahu.

    3.   Kitanje

    Morebitne razpoke, vdolbine in praske izravnajte s kitom za les, ki ga nanesete z lopatico. Ko je kit suh, površino, kjer ste popravljali nepravilnosti, pobrusite s finim brusnim papirjem. Delce prahu ponovno odstranite s pomočjo sesalnika in vlažne krpe.

    pleskanje-lesenih-vrat.jpg

    4.   Temeljni premaz

    Z zaščitnim lepilnim trakom zaščitite vso površino, ki je ne boste prebarvali (npr. steklene površine). Vrata po celotni površini premažete s temeljnim premazom, ki ga nanašate s čopičem ali valjčkom. Ko se premaz posuši, površino še enkrat pobrusite s finim brusnim papirjem in temeljito očistite prah.

    5.   Pokrivni premaz

    Celotno površino premažite s pokrivnim premazom v želeni barvi. Začnite barvati na poglobljenih površinah, nadaljujete pa na dvignjenih, večjih površinah. Pri barvanju pazite, da barva z višje ležečih površin ne zateka v nižje ležeče in se tam nabira. Ko se prvi sloj barve posuši, po enakem postopku nanesete še drugega.

    Strokovni članek 825
    Avtor: TOPDOM, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskanje lesa?

    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa
    8.9
    2

    APS GRADNJE, ALEŠ PLEVČAK s.p.


    10
    13

    BOJAN DOBRIĆ S.P.


    8.9
    2

    Janko Tratnik s.p.


    8.9
    2

    K.H.P. Meli, Melisa Hotović, gradbene storitve, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane