Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kako pravilno negovati in vzdrževati lesene površine?

    Članek je koristil že 1653+ uporabnikom
    Pri vzdrževanju objektov in njihove okolice se pogosto srečamo z lesenimi elementi (ograje, pergole, terase, fasade, okna in vrata), ki bi potrebovali le rahlo osvežitev. V ta namen uporabimo izdelke, ki podaljšajo življenjsko dobo premazov in preprečujejo prehitro propadanje lesenih površin.
    Predstavitev produkta 1653
    stara lesena vrata
    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    Podaljšanje obstojnosti premazov

    Za podaljšanje življenjske dobe premazov lesenih oken in vrat priporočamo redno uporabo Belcare negovalnega mleka. Belcare je brezbarvni premaz na vodni osnovi za nego lesenega stavbnega pohištva, zaščitenega z lazurami in pokrivnimi premazi. Negovalno mleko zapolni mikropore v premazu, izboljša vodoodbojnost površine, osveži barvo in podaljša življenjsko dobo premaza. 

    Delo je enostavno in hitro opravljeno. Lesene elemente najprej očistimo z blagim čistilnim sredstvom ter dobro posušimo. Belcare negovalno mleko nanašamo enakomerno v tankem sloju s pomočjo mehke krpe. Postopek ponovimo dvakrat letno. 

    Negovalno mleko ne more izboljšati poškodovanih premazov. Za obnavljanje oken in vrat uporabimo lazure ali emajle, namenjene zaščiti dimenzijsko stabilnega lesa.Belinka Wood Cosmetics Group.jpg

    Odstranjevanje alg

    Na senčnih, neosončenih mestih (običajno na severni strani objektov), se zelo pogosto pojavijo zelene alge. V ta namen priporočamo uporabo Algida, sredstva za uničevanje zelenih alg, ki so se naselile na lesu in kamnitih površinah. Algid je brezbarvna koncentrirana tekočina, ki jo pred uporabo pretresemo in razredčimo z vodo, v razmerju 1 del Algida in 4 deli vode.

    alge-na-lesu.jpg

    Površino, okuženo z algami, najprej omočimo z vodo. Pripravljeno raztopino nanašamo s čopičem, z valjčkom ali brizganjem. Pri delu uporabljamo osebna zaščitna sredstva. Pri brizganju sredstvo čim bolj usmerimo na okuženo površino, tako da ne škropimo po okolici. Rastline v bližini zaščitimo z zaščitno folijo. Po nekaj urah se alge na površini razbarvajo in odmrejo. Po 24 urah površino skrtačimo, da alge mehansko odstranimo in speremo z vodo. V primeru močne okužbe postopek ponovimo. Lesene površine po čiščenju po potrebi premažemo z lazuro na osnovi topil, kot dodatno zaščito priporočamo uporabo Belprotecta.

    Zaščita pred algami

    Belprotect je brezbarvni premaz za izboljšanje odpornosti premazane površine. Vsebuje dodatke za zaščito filma pred delovanjem plesni in alg. Z izdelkom Belprotect premazana površina ohrani barvo predhodnega premaza. Belprotect uporabljamo na senčnih mestih, ki so izpostavljena vlagi in kondenzu in kjer je velika verjetnost pojava alg.

    Iztrošen premaz, okužen z algami, očistimo z Algidom po navodilih ter obnovimo z lazurama Belton ali Beltop UV Plus. Kot zadnji sloj nanesemo Belprotect.

    Osvežitev posivelega lesa

    Z izdelkom Belfresh obudimo naravno barvo pohodnih površin, fasadnih oblog in vrtnih garnitur. Belfresh je učinkovito sredstvo za odstranjevanje sivine z vremensko izpostavljenega posivelega lesa. Primeren je za osvežitev odpornejših vrst lesa (macesen, hrast, akacija, kostanj ter tropski les, kot sta npr. tik in bangkirai), ki že dolgo časa niso bile oljene ali so neobdelane. Ni primeren za uporabo na površinah, zaščitenih z lazuro ali emajlom.

    prenova-lesa.jpg

    Učinek Belfresha je odvisen od vrste lesa. Pred premazovanjem zaščitimo rastline, marmor in kovinske dele, ki niso korozivno obstojni. Glede na posivelost površine lahko sredstvo uporabimo nerazredčeno ali ga redčimo z vodo (največ 1 del sredstva ter 4 deli vode). Les predhodno očistimo, navlažimo z vodo in nato s čopičem, valjčkom ali krtačo nanesemo Belfresh. Ne uporabljamo kovinskih krtač ali gobic. 

    Nanašamo ga v presežku in pustimo učinkovati 10 do 20 minut. Nato les očistimo s krtačo s tršimi ščetinami in temeljito speremo z vodo, tako da sredstvo odstranimo v celoti. Na lesu se izdelek ne sme zasušiti, zato večje površine očistimo po delih. Izdelek uporabljamo pri temperaturi nad +8 °C. Ne nanašamo ga na neposredni sončni svetlobi. Na zelo posiveli površini postopek ponovimo. 

    Obdelan les dobro presušimo, obrusimo in nadaljujemo z Belinka Oil Decking ali Belinka Oil Exterier. Za površine, močno izpostavljene vremenskim vplivom, priporočamo predhodno zaščito z impregnacijo, kot je Belles, ki poskrbi za zaščito pred biološkimi škodljivci (insekti, glive …).

    Les nam lahko s primernim vzdrževanjem in obnavljanjem služi vrsto let. Pregled in vzdrževanje lesa sta pomembna, da ne pride do prevelikega propada lesenih površin, saj se v takih primerih ne moremo izogniti zamenjavi z novim lesom.

    Predstavitev produkta 1653
    Avtor: Helios TBLUS d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskanje lesa?

    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa
    9.9
    3

    Urejanje okolice Matevž Arzenšek s.p.


    9.4
    24

    HALEX Halil Krasniči s.p.


    8.9
    3

    Doktor Malar, Slikopleskarstvo, Darko Olovec s.p


    8.9
    3

    GRAD PROJEKT, GRADBENIŠTVO IN NADZOR, DUŠAN BEBER S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane