Za področje
    Poroterm 2

    Barvanje napušča

    Članek je koristil že 12935+ uporabnikom
    Veliko objektov ima napušč, izveden v lesu. Na Primorskem je sicer mogoče opaziti tudi betonske napušče, ki so enostavnejši za vzdrževanje od klasičnih lesenih napuščev. Za napušč se uporablja tudi izraz opaž. Vzdrževan napušč je izredno koristen za celoten objekt, saj streho varuje pred vplivi močnih vetrov. Barvanje napušča spada med osnovnejša vzdrževalna gradbena dela, ki jih je treba opraviti na nekaj let.
    Strokovni članek 12935
    napusc
    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    1. Zakaj se odločiti za barvanje napušča?

    Napušč iz lesa je treba v nekem časovnem intervalu prebarvati oz. obnoviti, da les zaščitimo pred zunanjimi vplivi in preprečimo njegovo propadanje. Urejeni in negovani napušči so lepši tudi iz vizualnega vidika.

    2. Oprema za barvanje napušča

    2.1 Barvanje napušča in delo na višini

    Čeprav se barvnje napušča morda ne zdi nevarno, se je treba zavedati, da tovrstno gradbeno delo spada med dela na višini. Dela na višini zahtevajo izkušnje, saj lahko napačen gib ali korak vodita v smrtno nevaren padec. Vsakršno delo na višini močno odsvetujemo predvsem tistim, ki imajo težave z vrtoglavicami ali strah pred višino, saj je možnost za napačen gib tako samo še večja. Barvanje napušča zato raje zaupajte izkušenemu izvajalcu. 

    2.2 Oprema za barvanje napušča

    Ker barvanje napušča gre za delo na višini, boste potrebovali posebno opremo. Med obvezno opremo sodi premični gradbeni oder z varnostno ograjo. Gradbeni oder je običajno sestavljiv, kar pomeni, da ga lahko po uporabi kompaktno pospravite v shrambo. Za višji gradbeni oder boste morali odšteti več denarja. Običajna višina, ki jo še lahko dosežete s standardnim gradbenim odrom, je približno 5-6 m. Za vse ostalo potrebujete dvigalo. Čeprav je gradbeni oder nekoliko dražja oprema, se absolutno izogibajte lestvam, saj vas ne varujejo pred padci in so izjemno nevarne. Prav tako boste potrebovali brusilko za brušenje površine pred barvanjem.

    Poleg gradbenega odra za barvanje napušča in brusilko potrebujete tudi barvo in čopič za nanos barve na površino. Pri tem si lahko pomagate tudi s posebnimi gobicami za nanašanje barve.

    3. Postopek barvanja napušča

    Pred izvajanjem del na objektu je treba zaščititi vse površine, ki jih lahko barva poškoduje in v skrajnem primeru uniči. Sledi brušenje opaža, ki omogoča, da se nova barva v opaž lažje vpije. Barvo, s katero bomo zaščitili napušč, izberemo pred začetkom del na objektu. Po potrebi barvo nanesemo na več slojih. Ko se barva posuši in so dela končana, se lahko odstrani zaščita s površin.

    Pred barvanjem napušča je potrebno površino očistiti in pripraviti za nanos barve.
    Pred barvanjem napušča je potrebno površino očistiti in pripraviti za nanos barve.

    4. Izbira barve napušča

    Pri izbiri barve napušča izberite takšen premaz, ki omogoča hitro izmenjavo vlage in prepreči preveliko segrevanje površine fasade. Bodite pozorni na barvni odtenek, saj temnejši odtenki barve absorbirajo več toplotne energije, kar lahko na dolgi rok povzroča hitrejši propad materiala. Pri nanosu barve so pomembni tudi zunanji dejavniki, kot so temperatura v času apliciranja in sušenja barve.

    5. Cena obnove napušča

    Koliko nas bo stala obnova napušča, je odvisno od njegove površine in izbire barve. Vse barve nimajo enakih tehničnih lastnosti, niti niso vse barve in premazi primerni za kakršnekoli vremenske vplive. V povprečju boste za barvanje napušča odšteli približno 10 €/m2. Vendar v to ceno niso všteti materiali za zaščito fasade in gradbeni oder.

    Strokovni članek 12935
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskanje lesa?

    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa
    8.9
    3

    Gradbene storitve, DRAGAN ĆUMUROVIĆ s.p.


    10
    2

    STAL-RIBIČ d.o.o.


    10
    1

    SLIKOPLESKARSTVO IN SOBOSLIKARSTVO JOŽE ŽNIDARŠIČ S.P.


    9.7
    9

    LUX INVEST, inženiring in gradbeništvo, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane