Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Lak za les (premazi za les)

    Članek je koristil že 11327+ uporabnikom
    Vloga lakov za les je, da predvsem ščitijo les in ga olepšajo ter ohranijo. Laki ščitijo les pred mehanskimi poškodbami, saj vsebujejo vezivo, ki na površini lesa ustvari zaščitni sloj. Poleg veziv so v laku še topila in pigmenti ter razne dodatke. Vloga topil je, da lak naredijo bolj tekoč, pigmenti dajejo laku barvo, dodatki pa npr. ohranjajo elastičnost lesa, ipd.
    Strokovni članek 11327
    lak za les
    Imamo kar 1267 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    1. Lakiranje lesa

    1.1 Ali je lak za les nujen?

    Les je naraven matieral, okolju prijazen in ima dobre mehanske in izolacijske lastnosti, je prijeten na otip, a tudi ranljiv. Propadanje lesa, izpostavljenega zunanjim vplivom, povzročajo številni dejavniki kot so voda, vlaga, UV sončni žarki in škodljivci. Vlaga in voda zaideta v pore lesa in povzročita raztezanje materiala torej dimenzijske spremembe. Ko se v toplejših mesecih ta les posuši, pa krčenje materiala privede do razpok. UV sončni žarki vplivajo na razkroj lingoceluloze in lesu spremenijo barvo.

    1.2 Premazi za les podaljšajo življenjsko dobo lesa

    Lakiranje lesa je zato nepogrešljivi del vzdrževaja lesenih elemetov. Lak za les je toliko bolj nujen, če govorimo o zunanjih lesenih elementih, npr. ograjah, klopeh, nadstreških... Lak za les bo les zaščitil pred zunanjimi vplivi, vlago in škodljivci ter tako zagotavljal njegovo obstojnost. Premazi za les včasih vsebujejo tudi pigmente, tako da les po barvanju z njimi nekoliko spremeni svojo barov. Lak za les podaljša življenjsko dobo že načetim lesenim elementom, v primeru da gre za začetne spremembe lesa in njegove strukture. 

    2. Smolni lak za les

    Lak za les iz smol najdemo v dveh vrsta, prva vrsta so laki iz akrilnih smol, druga pa laki iz alkidnih smol. Akrilni laki so novejša oblika lakov, ki imajo izredno dobre odpornostne lastnosti. Ti premazi za les vsebujejo do 10% organskih topil in so zato manj strupeni. Lak za les iz alkidnih smol pa je izdelan na osnovi lanenega olja. Ti premazi za les se uporabljajo tako notranjih kot tudi zunanjih površin.

    3. Oljni lak za les

    Oljni lak za les vsebuje olja iz naravne smole. Ti laki so najbolj priporočljivi za uporabo, saj skoraj ne vsebujejo nobenih umetnih snovi. Predvsem priporočamo, da z njimi barvate vse lesene elemente, s katerimi ste neposredno in pogosto v stiku, npr. vrtno opremo, na kateri vsakodnevno sedite...

    Lak za les
    Lak za les je nujen del vzdrževanja lesa, izpostavljenega vremenskim vplivom.

    4. Premazi za les iz naravnih smol

    Premazi za les iz naravnih smol bazirajo na rastlinskih smolah in lanenem olju, zato so ti laki najmanj zdravju škodljivi. Prav tako je ta lak za les okolju prijazen, zato se njegova uporaba priporoča že iz okoljevarstvenih razlogov. Ker je ta lak za les tako nežen, pa je treba lesene elemnte vzdrževati nekoliko pogosteje. Prav tako uporaba tega laka ni priporočljiva za lesene elemente, ki so neprestano in brez vsakršne zaščite izpostavljeni vremenskim vplivom. 

    5. Nitrocelulozni lak za les

    Nitrocelulozni lak za les vsebuje tako smole, kot tudi nitrocelulozo, razmerje pa je odvisno od produkta do produkta. Nitrocelulozni premazi za les so odporni proti vodi, uporabljajo pa se pretežno za barvanje pohištva. Problem teh lakov je, da vsebujejo tudi strupene snovi, zato moramo biti pri njihovi uporabi pazljivi in uporabljati zaščitno opremo. Svetujemo, da pri uporabi laka za les, ki je zdravju škodljiv, elemente lakirate vedno na zunanjem, odprtem prostoru, saj se strupene snovi na prostem za razliko od zaprtih prostorov zadržujejo manj časa. 

    6. Premazi za les iz polimernih smol

    Vsi polimerski premazi za les bazirajo na umetnih smolah, lahko pa so poliuretanski, epoksidni ali poliesterski. Vsebujejo tudi delno umetne snovi, zato moramo biti pri njihovi uporabi previdni. Generalno pa je lak za les iz polimernih smol zelo odporen lak, zato se lahko uporabljao tudi zunaj objekta.

    7. Lak za les - cena

    Premazi za les v ceni variirajo, saj je cena odvisna od vrste. Cena laka iz polimernih smol je okrog 10 EUR za 0,75 L, oljni lak za les stane okrog 12 EUR za 0,5 L, akrilni premazi za les pa okrog 11 EUR za 0,75 L.



    Strokovni članek 11327
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskanje lesa?

    Imamo kar 1267 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1267 izvajalcev za področje Pleskanje lesa
    8.8
    2

    Robi Čepin s.p.


    10
    1

    Šoštarič Stanislav s.p.


    9.9
    5

    Izudin Ogrešević s.p.


    10
    6

    Dejan Jazbec s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane