Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Barva za les, cena za barvanje lesa

    Članek je koristil že 15272+ uporabnikom
    Najlepša barva lesa je zagotovo naravna, tista, ki ohrani naraven videz lesa. Kljub temu pa se lahko barve lesa čez čas naveličamo in jo želimo zamenjati. Les lahko pobarvamo v najrazličnejše barve, ne glede na barvni odtenek pa je pomembno, da leseno površino dobro zaščitimo pred UV svetlobo in vremenskimi vplivi. Samo tako bo obstojna in lepa.
    Strokovni članek 15272
    barvanje lesa naslovna
    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    1. Najboljša barva za les

    1.1 Katera je najboljša barva za les?

    Ni ene barve, ki bi bila najboljša in idealna. Vsaka barva ima svoje prednosti in slabosti, pomembno pa je, da izberete tisto, ki najbolje odgovarja vaši specifični situaciji in pričakovanjem. Izbiro barve je prav tako treba prilagoditi lastnostim lesa, uporabi in vremenskim pogojem.

    1.2 Barva za les na vodni osnovi

    Vedno bolj se uporabljajo barve na vodni osnovi, ki so človeku bolj prijazne in neškodljive za okolje. Hlapi barv na vodni osnovi niso škodljivi, prav tako pa ne dražijo sluznice. Predvsem ko barvamo les v notranjosti objekta, je uporaba barv na vodni osnovi skoraj nujno potrebna.

    1.3 Pokrivne barve za les

    Pokrivne barve za les so zelo gosta, saj so namenjene popolnemu prekritju naravne teksture lesa. Gre torej za najbolj bogato barvo, ki bo leseno površino prekrila z enotno barvo. Večina pokrivnih barv na trgu je odporna proti UV žarkom, zato na soncu ne bodo zblede tudi več let. Tako kot vse barve za les pa tudi pokrivne barve za les potrebujejo vzdrževanje in obnavljanje na vsakih nekaj let.

    1.4 Oljna barva za les

    Zadnja vrsta barv za les so oljne barve za les, ki so okolju in človeku najbolj prijazne barve za les. Za oljne barve za les je značilno, da se za pigment barve uporabljajo samo naravni zemeljski in mineralni pigmenti, ki so odporni proti UV svetlobi. Za olje se najpogosteje uporabi laneno olje. Z njimi lahko pobarvate tako ograje kot otroške igrače. Končen videz lesa, pobarvanega z oljno barvo, je eleganten in naraven, treba pa se je zavedati, da so oljne barve manj odporne proti vremenskim vplivom kot druge, zato zahtevajo več vzdrževanja in obnavljanja.

    Barva za les
    Barve za les na vodni osnovi so človeku in okolju prijazne.

    2. Lak za les: zaščita barve za les

    Po končanem barvanju lesa lahko leseno površino dodatno zaščitimo s prozornim lakom za les. Lak za les zagotavlja najbolj obstojno zaščito lesa, zato se še posebej pogosto uporablja za zaščito zunanjih lesenih površin. Je izjemno odporen proti vremenskim vplivom in proti UV svetlobi, zato čez čas ne bo porumenel. Lak za les lahko temelji na vodni ali umetni osnovi, najpogosteje pa je prozoren oziroma neprekriven, kar pomeni, da lesena površina ohrani naravni videz lesa. Je paroprepusten in obenem odporen proti krušenju in drgnjenju. Danes je na trgu vse več lakov za les, ki so okolju prijazni, zato izberite enega izmed ekoloških produktov.

    3. Barva za les: potek barvanja lesa

    Barvanje lesa se začne z biocidnim sredstvom, kadar je les zunaj objekta ali v prostorih, izpostavljenih vlagi. Ta premaz zaščiti les predvsem pred napadom insektov in gliv. Kadar les ni izpostavljen vlagi, ta premaz ni potreben. Ko je les povsem suh in ko se biocidno sredstvo posuši, les premažemo z osnovnim premazom za les. Ta premaz je osnova za končno barvo. Pomembno je, da les barvamo z osnovnim premazom, ki je namenjen samo za les in ne posegamo po takšnem za kovino.

    Ko se osnovni premaz posuši, les ponovno premažemo z osnovnim premazom. Po potrebi les tako po prvem kot tudi po drugem nnosu pobrusimo.

    Po osnovnem premazu za les sledi sloj prekrivne, končne barve. Ko se prvi sloj posuši, po potrebi nanesemo več slojev končne barve. Tako osnovni kot končni premaz naj bosta proizvedena na enaki osnovi, npr. na vodni osnovi. Najlažje in najbolj varno je, če oba proizvaja isti proizvajalec.

    4. Barvanje lesa in barva za les - cena

    Cena za pleskanja lesa, lesene ograje ali lesene konstrukcije znaša med  8 - 12 €/m2. Cena barve za les je v prvi vrsti odvisna od vrste barve za les. Cene se gibajo med 10 in 30 €/L.




    Strokovni članek 15272
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskanje lesa?

    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1275 izvajalcev za področje Pleskanje lesa
    10
    16

    AS-PLUS Slikopleskarske storitve, Ahmet Mehmedović s.p.


    9.2
    2

    Slikopleskarstvo Dejan Zorman, s.p.


    8.8
    0

    Soboslikarsvo Pleskarstvo Zoran Hočevar s.p.


    8.9
    5

    Poštene hišniške storitve David Ambrožič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane