Za področje
    zaključna gradbena dela

    Težave z barvo v kopalnici? Rešitve za dolgotrajno in obstojno barvo

    Članek je koristil že 685+ uporabnikom
    Kopalnica je eden izmed najpomembnejših prostorov v našem domu, kjer se prične in zaključi vsak naš dan. A pogosto se soočamo z nevidnim sovražnikom, ki lahko uniči njen sijoč in svež videz - vlago. Vlaga v kopalnici ni le neprijetna, temveč lahko povzroči številne težave z barvo sten: od luščenja in bledenja do nastanka plesni, ki ne samo da kvari videz, ampak lahko vpliva tudi na naše zdravje. V tem članku bomo raziskali, kako se spopasti s temi izzivi. Predstavili bomo praktične rešitve, kako izbrati pravo barvo, pripraviti površino in zagotoviti, da bo barva v vaši kopalnici ne samo obstojna, ampak bo ohranjala svežino dan za dnem. Poudarek bo na preprostih, a učinkovitih metodah, ki ne zahtevajo velikih finančnih vložkov ali strokovnega znanja, temveč le malo vaše pozornosti in skrbi.
    Strokovni članek 685
    tezave z barvo v kopalnici
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    Vpliv vlage na stenske barve

    Voda je življenjsko pomembna, a ko pride v stik z barvo v kopalnici, lahko s seboj potegne kar nekaj izzivov. Ko razumemo, kako vlaga vpliva na stenske barve, bomo lahko učinkovito preprečevali in obvladovali težave, povezane z vlaga. 

    Vlažnost, ki je konstanta v kopalnici, lahko ima kar nekaj neprijetnih posledic na barvo na stenah. Ta vlaga namreč sproži kemične in fizikalne reakcije, ki so še posebej izrazite pri barvah na vodni osnovi. Posledično na stenah nastanejo razširjeni ali raztopljeni pigmenti, kar vodi do bledenja barve in njenega luščenja. Takšne spremembe niso le vizualno moteče, ampak lahko tudi zmanjšajo zaščitno funkcijo barve.

    prenova-kopalnice.jpg

    Najpogostejše težave z barvo v kopalnici

    Med najpogostejšimi težavami, ki jih povzroča vlaga, je plesen. Ta ne bo zgolj negativno vplivala na videz sten, temveč lahko vpliva tudi na kakovost zraka in povzroča zdravstvene težave. Poleg tega je luščenje barve pogost pojav, pri čemer vlaga oslabi vez med barvo in steno. Posledica tega pa je, da se barva začne luščiti. To še posebej velja v prostorih, kjer je izpostavljenost vodi in visoki vlagi stalna, kar vodi do izgube prvotnega sijaja in intenzivnosti barve. V takšnih prostorih je pogosto problem tudi bledenje barve, ki začne zaradi vlage izgubljati svoj prvotni sijaj. Da bi se izognili tem težavam, moramo izbrati prave materiale in uporabiti ustrezne tehnike pri pleskanju prostorov z visoko stopnjo vlažnosti.

    Izbira prave barve za kopalnico

    Pri izbiri barve za kopalnico so najbolj primerne vodoodporne ali antimikrobne barve. Vodoodporne barve so posebej zasnovano za to, da prenesejo izjemno vlažne razmere ter se ne luščijo. Prav tako ne bodo zbledele v mokrem okolju. Antimikrobne in t.i. protiplesne barve pa vsebujejo sestavine, ki preprečujejo rast plesni in bakterij na stenah, s čimer boste podaljšali njihovo življenjsko dobo.

    Vaša izbira barve za kopalnico je odvisna od dveh stvari. Prvič, bodite pozorni na to, da se izbira barve ujema z materialom sten. Nekatere barve se namreč bolj ujemajo z določenimi materiali. Drugič, ne zanemarjajte osvetlitve v kopalnici. Barve lahko namreč v različnih svetlobnih pogojih različno dojemamo. Bodite pozorni na naravno in umetno osvetlitev v vaši kopalnici in se na podlagi tega ravnajte po tem, katero barvo boste izbrali.

    Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste lahko izbrali barvo za kopalnico, ki ne bo le vizualno privlačna, ampak bo tudi ohranjala svoj videz na dolgi rok, in to v zahtevnem okolju. 

    luščenje-barve (2).jpg

    Rešitve za dolgotrajno in obstojno barvo

    Ko se že pojavijo težave z barvo v kopalnici, je pomembno vedeti, kako jih učinkovito rešiti. Preverimo nekaj najpogostejši rešitev za popravilo poškodovane barve in odstranjevanje plesni.

    Odstranjevanje oluščene barve

    Takoj, ko opazite, da se je barva v kopalnici začela luščiti, odstranite vse dele oluščene barve in temeljito očistite površino. Bodite pozorni na to, da se luščenje kljub ukrepom ne bo nadaljevalo. Do tega lahko pride tudi na drugih mestih v kopalnici.

    Uporaba temeljnega premaza

    Pred ponovnim barvanjem nanesite temeljni premaz, da izboljšate oprijemljivost nove barve. Temeljni premaz bo služil tudi kot dodatna zaščita. 

    Čiščenje plesni

    Uporabite posebna čistila za odstranjevanje plesni ali domače rešitve, kot je raztopina belila. Nanos čistila boste v večini primerov morali ponavljati nekaj dni zapored, da boste lahko videli učinek.

    Preprečevanje plesni

    Redno prezračevanje kopalnice in uporaba barv, ki so odporne proti plesni, lahko preprečita njeno ponovno pojavljanje. Pazite na to, da bo v kopalnici vlaga prisotna v čim manjšem obsegu. 

    Redno vzdrževanje in čiščenje

    Pravilno vzdrževanje in čiščenje sta ključna za ohranjanje svežega videza barve v kopalnici. Izogibajte se abrazivnim čistilom - namesto tega si raje pomagajte s kisom ali sodo bikarbono.

    Za vas smo pripravili tudi tabelo, ki prikazuje, kako se lahko neinvazivno spopademo z različnimi težavami z barvo:
    Težave z barvo.JPG

    S temi koraki boste poskrbeli za to, da bodo stene v vaši kopalnici ostale v brezhibnem stanju tudi na dolgi rok.  V kolikor potrebujete strokovno pomoč pri premagovanju vlage in plesni, pa vas vabimo, da nam pošljete povpraševanje

     

    Strokovni članek 685
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2840 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    8.9
    1

    RBT gradbeništvo d.o.o.


    8.9
    1

    GRADBENIŠTVO LUMI, gradbeništvo in druge storitve, d.o.o.


    9.3
    3

    Vodovodne, plinske in prezračevalne inštalacije, Sedin Mašinović s.p.

    cesta 12
    8.9
    1

    BELFAS fasaderstvo d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane