Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kaj vse potrebujem za uspešno pleskanje?

    Članek je koristil že 1880+ uporabnikom
    Ali vaše stene nujno potrebujejo osvežitev? V obupu strmite v madeže na steni in obledelo barvo, pa niste prepričani, kje začeti? Kaj pa, če vam povemo, da lahko že v enem dnevu vaše stene spet zasijejo?! No, slaba novica je, da vam je zmanjkalo izgovorov, saj sta naš vodič in seznam pripomočkov za pleskanje vse, kar potrebujete za uspešno pleskanje!
    Strokovni članek 1880
    pripomocki za pleskanje
    Imamo kar 2837 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    1. Kako izbrati pravi barvni odtenek?

    Svež nanos barve lahko bistveno spremeni vzdušje v vašem prostoru. Celo najbolj običajna bela barva prostor razsvetli, ko je osvežena. Če ne veste, katero barvo izbrati, si priskrbite nekaj malih lončkov različnih barv za testiranje. Z izbranimi barvami pobarvajte liste debelejšega papirja A4 ali A3 formata in jih prilepite na steno z maskirnim trakom. Od stene se umaknite za nekaj korakov in poglejte, katera barva je videti najboljše, pri čemer upoštevajte celoten prostor.

    barvni-odtenek.jpg
    Z novo stensko barvo lahko spremenite vzdušje v prostoru!

    2. Na pleskanje se dobro pripravite!

    Ko gre za pleskanje, je urejenost zelo pomembna. To lahko potrdi vsak pleskar. Če imate ustrezno pripravljen prostor in vse pripomočke, ki jih potrebujete za pleskanje pri roki, bo postopek potekal bolj gladko in hitreje, vi pa boste v njem uživali. 

    Večer pred začetkom pleskanja čim bolj izpraznite prostor, ki ga želite prepleskati. Tla zaščitite z zaščitnim filcem ter folijo. Večje pohištvo odmaknite vsaj meter stran od sten ter ga pokrijte z zaščitno folijo. Z zaščitno folijo prekrijte tudi peči, viseča in stenska svetila in druge elemente. Tako se boste lahko naslednje jutro takoj lotili priprave sten in pleskanja. 

    3. Nakupovalni seznam - vse kar potrebujete za uspešno pleskanje!

    Ko se lotimo barvne osvežitve notranjih sten, praviloma pomislimo na barvo ter na čopič in valjček. Poleg tega pa je še veliko drugih pripomočkov, ki olajšajo samo delo (in tudi pospravljanje ter čiščenje po njem).

    3.1 Pripomočki, ki jih boste potrebovali za zaščito prostora, pohištva in sebe:

    1. Zaščitni kombinezon za enkratno uporabo
    2. Pokrivni zaščitni filc za tla
    3. Folija za zaščito površin (tla, pohištvo, svetila ...). Na voljo je tudi zaščitna folija s pleskarskim oz. krep trakom.

    kombinezon.jpg
    Zaščitni kombinezon za enkratno uporabo. Vir: Topdom
    pleskarska-zascitna-folija.jpg
    Folija za zaščito površin. vir: Topdom
    pokrivni-filc.jpg
    Pokrivni zaščitni filc za tla. vir: Topdom

    3.2 Pripomočki, ki jih boste potrebovali za pripravo sten:

    1. Pleskarska lopatica - za nanašanje kita
    2. Kovinsko strgalo za barvo – uporabite za strganje morebitne odluščene ali razpokane barve (če je treba) pred brušenjem.
    3. Fino zrnat brusni papir – uporabite za izravnavo hrapave teksture in glajenje neravnin.
    4. Blago raztopino sladkornega mila in vode – uporabite za čiščenje umazanije ali maščobe s sten pred nanosom temeljnega premaza.
    5. Pleskarski trak – uporabite za lepljenje robov, da barva ne zaide na področja, ki jih ne želite barvati. Uporabite ga za zaščito okenskih in vratnih okvirjev, vtičnic stikal itd. 

    pleskarska-lopatica.jpg
    Pleskarska lopatica. vir: Topdom
    krep-lepilni-trak.jpg
    Pleskarski trak. vir: Topdom

    3.3 Pripomočki za pleskanje:

    1. Kotni čopič – uporabite za barvanje vogalov. Kotni čopiči pomagajo doseči čiste robove brez puščanja barve, kar je lahko težavno, če v kotih uporabljate navaden ploščat čopič.
    2. Ploski čopič za barvanje – uporabite za "vrezovanje", kar je postopek barvanja obrobe okoli odlepljenega območja.
    3. Valji in različno dolgi ročaji oz. teleskopska palica za valj – Za večino barvanja uporabite valjček, saj je to veliko hitrejša metoda kot čopič. Če pleskate veliko sobo ali sobo z visokimi stropi, priporočamo uporabo teleskopske palice, na katero pritrdite valjček za večji doseg. Opozorilo: Materiali valjev so različni. Nekateri so primerni za barvanje gladkih sten, drugi za opečnate stene in štukature, tretji pa za izjemno gladke površine, kot je kovina ...
    4. Pleskarsko vedro ali banjica – uporabite za shranjevanje manjše količine barve med delom ter se izognete namakanju čopičev neposredno v pločevinke z barvo, saj lahko tako onesnažite barvo s prahom in umazanijo.
    5. Odcejalna mrežica (kovinska ali plastična)
    6. Pleskarski set - uporaben je za manjša dela, vsebuje pa pleskarsko banjico, čopič in valj.

    set-banjica-valj-copic.jpg
    Pleskarski set - banjica, čopič in valj. vir: Topdom
    pleskarsko_vedro.jpg
    Pleskarsko vedro. vir: Topdom
    odcejalna_mrezica.jpg
    Kovinska odcejalna mrežica. vir: Topdom

    3.4 Barva

    1. Temeljni premaz ali prajmer – je podlak, ki se nanese pred barvo. Če barvate čez obstoječo barvo, jo temeljni premaz prekrije in ustvari nevtralno podlago. Nova barva se bo tako enakomerneje nanašala in potrebnih bo manj nanosov. Temeljni premaz deluje tudi kot vezivo in omogoča bolj enakomeren oprijem barve, tako da lahko v krajšem času dosežete veliko bolj gladek rezultat.

    Nekatere zidne barve omogočajo, da se temeljni premaz kar primeša barvi, kar lahko prihrani čas.
    pleskanje.jpg
    Pleskanje je zabavno!

    2. Notranje barve – Obstajajo različne vrste barv za različne namene. Pomembna pa je tudi kakovost barve! Cenejša barva deluje povsem v redu, dokler se v celoti ne posuši. En nanos take barve običajno ne zadostuje, zato morate površino prebarvati še enkrat, morda celo še dvakrat. Na koncu boste porabili več barve in prej cenejša rešitev se bo izkazala kot dražja. Kakovostnejše barve se tudi hitreje sušijo, nekatere le 30 min, zato lahko hitro nadaljujete delo. Kakovost zidne barve pa pomeni tudi, da v njeni sestavi ni zdravju škodljivih snovi. Po pleskanju poskrbite, da prostor dobro prezračite!  

    Koliko barve boste potrebovali?
    Ne kupujte je preveč! Pred nakupom vzemite v roke meter in izmerite površine, ki jih nameravate prebarvati. V trgovini povejte, kolikšno površino nameravate prebarvati. Če mislite, da bosta potrebna celo dva nanosa barve, potem to upoštevajte pri nakupu.

    4. Navodila - 7 korakov do bleščečih sten

    4.1 Priprava sten

    Preden se lotite zabavnega dela pleskanja sten, je pomembno, da si nekaj ur rezervirate za pripravo sten. Krpanje lukenj, čiščenje in brušenje sten so pomembni, če želite doseči dober rezultat. 

    Korak 1 - Pozorno preglejte površino sten. Pozorni bodite na to, ali se barva lušči, ali so na steni kakšne izbokline, vdolbine in razpoke. Razpoke in vdolbine zakitajte z mavčnim kitom za stene in pustite, da se posuši. Površino nato pobrusite, da bo gladka in v ravnini stene. Del, kjer se barva lušči, postrgajte s strgalom, nato vdolbine zakitajte in zbrusite. 

    Korak 2 - Če je obstoječa (stara) barva satinirana ali sijajna, je dobro, da stene zdrgnete z brusnim papirjem.
    Uporabite nežen pritisk s krožnimi gibi – to bo pomagalo ustvariti plast, ki bo pomagala, da se bo nova barva prijela.

    valj.jpg
    Pleskarski valj. vir: Topdom

    Korak 3 - Steno temeljito očistite, da odstranite morebitno umazanijo ali prah. V vedru vode razredčite nekaj sladkornega mila – za natančne mere preberite navodila na izdelku. Prepričajte se, da ste oblečeni za delo in nosite rokavice in očala, saj lahko sladkorno milo draži. Z veliko gobo nanesite mešanico in jo vtrite v površino. Nato ponovno napolnite vedro s čisto vodo in obrišite steno.

    Korak 4 - Ko je stena suha, pokrijte stikala, vtičnice in talne letve z maskirnim trakom. Če boste strop pobarvali z drugo barvo kot stene, nanesite pleskarski trak tudi na robove med steno in stropom. Med posameznimi nanosi odstranite in ponovno nalepite maskirni trak, da preprečite, da bi lepilo odstranilo barvo, ko boste trak potegnili dol.

    set-copicev.jpg
    Set ploskih čopičev. vir: Topdom

     

    4.2 Pleskanje

    Zdaj je čas, da začnemo pleskati! Če barvate čez temnejšo barvo, najprej uporabite temeljni premaz – priporočamo sivo barvo, da jo boste lažje prekrili. Preden začnete, barvo temeljito premešajte. 

    Korak 5 - Barvo s kotnim čopičem najprej nanesite na vse vogale, s ploščatim čopičem pa na robove (ob talnih letvah, on okenskih in vratnih okvirjih, ob vtičnicah in stikalih itd). Večje površine stene pa prepleskajte s pomočjo valjčka z gibi v obliki črke M ali W. Najprej končajte eno steno, nato se lotite naslednje. Ko ste končali vse stene in strop, pustite, da se barva posuši. 

    Korak 6 - Če stena potrebuje še en premaz, je zdaj pravi čas, da ga nanesete. Običajno sta priporočljiva dva nanosa, vendar si oglejte navodila na barvi.

    Korak 7 - Ko je barva suha na dotik, lahko previdno odstranite maskirni trak in pospravite zaščitne folije ter zaščitni filc. Na koncu še dobro očistite čopiče in valjčke ter pokažite svetu svoje bleščeče stene!

    Kaj svetuje Topdom strokovnjak?

    Boldrini - profesionalna kakovost po pravi ceni 

    Orodja za pleskanje in dekorativno obdelavo sten Boldrini so vrhunski izdelki, ki izstopajo po svoji izvirnosti in funkcionalnosti ter uporabnikom (profesionalnim in hobi) prinašajo resnične koristi.

    Podjetje Pennelli Boldrini je bil ustanovljeno sredi prejšnjega stoletja z namenom ustvarjanja specializiranih orodij za pleskanje po ugodnih cenah - od prvih pleskarskih valjev, proizvedenih v Italiji, preko orodij za dekorativno obdelavo sten, po katerih so znani in cenjeni po vsem svetu.

    V družinskem podjetju s sedemdesetletno tradicijo, izkušeni in usposobljeni strokovnjaki skrbijo za najvišje standarde kakovosti skozi celotni proizvodni cikel. Prednost dajejo kratki dobavni verigi, odgovornim nakupom, ki jih v 90 % dobijo od italijanskih in evropskih podjetij. Skrbijo tudi za visoko kakovost izbranih materialov.

    Vrhunska orodja za pleskanje 

    Orodja Boldrini so primerna tako za profesionalne uporabnike kot tudi za končne (hobi) uporabnike. 3.000 različnih artiklov je na voljo v 40 državah po svetu.

    Najuspešnejši artikli Boldrini so pleskarski čopiči in valji

    Oboji izstopajo po kakovosti, vsestranskosti ter učinkovitosti uporabe. Čopiči z najnovejšo tehnologijo razvoja ročajev (Ecowood), omogočajo zmanjšanje odpadkov, ki nastanejo pri predelavi lesa. Ročaji Ecowood so izdelani iz reciklirane lesne mase. Prenovljena paleta pleskarskih valjev RollFit pa zagotavlja najvišjo kakovost pleskanja ter inovativne rešitve in je tako nepogrešljiv zaveznik uporabnikov.

    Boldrini-copici.jpg
    Čopiči Boldrini z najnovejšo tehnologijo razvoja ročajev (Ecowood).
    Boldrini-copic.jpg
    Orodja za pleskanje in dekorativno obdelavo sten Boldrini so vrhunski izdelki, primerni za profesionalno in hobi uporabo. vir: Topdom
    Boldrini-valj.jpg
    Pleskarski valj Boldrini RollFit pa zagotavlja najvišjo kakovost pleskanja. vir: Topdom

     

     

     

    Strokovni članek 1880
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2837 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2837 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    9.7
    9

    LUX INVEST, inženiring in gradbeništvo, d.o.o.


    9.2
    1

    Slikopleskarstvo Dejan Zorman, s.p.


    10
    6

    Muris Nišić s.p


    8.9
    3

    ŠPENDIJA d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane