Za področje

    Stropna klima ali talna klimatska naprava?

    Članek je koristil že 1922+ uporabnikom
    Tako stropna kot talna klima sta odlični rešitvi za ohlajevanje pa tudi ogrevanje doma. Stropna klima je primernejša za večje prostore s spuščenim stropom. Njena prednost je tudi bolj enakomerno razpihavanje ohlajenega zraka. Talna klimatska naprava je bolj diskretna in neopazna v prostoru, obenem pa je tudi lažje dostopna in tako omogoča lažje čiščenje in vzdrževanje.
    Strokovni članek 1922
    daikin
    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave:

    1. Kako deluje stropna klima in kako talna klimatska naprava?

    1.1 Stropna klima

    Stropna klima je različica klasične split klimatske naprave in ima tudi popolnoma enak namen. Sestavljata jo notranja in zunanja enota, od klasične split klimatske naprave pa se razlikuje po tem, da je notranja enota montirana na strop in ne na steno prostora. Stropna klima je primerna zlasti za večje prostore s spuščenim stropom, saj so cevi, ki povezujejo notranjo in zunanjo enoto skrite v stropu. Stropna klimatska naprava se največ uporablja za poslovne prostore, uporabljamo pa jo lahko tudi za hlajenje in ogrevanje doma. 

    stropna-klima.jpg
    Stropna klima je primerna zlasti za večje prostore s spuščenim stropom, saj so cevi, ki povezujejo notranjo in zunanjo enoto skrite v stropu.

    1.2 Talna klimatska naprava

    Samostoječe klimatske naprave delujejo enako kot druge split sistemske klimatske naprave z notranjo in zunanjo enoto. V tem primeru le notranja enota stoji na tleh in ne na steni oz. stropu prostora, ki ga želimo hladiti ali ogrevati. 

    2. Ali je stropna klima primerna za vaš dom?

    Čeprav so stropne klime primernejše za večje prostore s spuščenim stropom, kot so poslovni prostori, jih lahko uporabljamo tudi za hlajenje in ogrevanje doma, saj imajo številne prednosti v primerjavi s klasičnimi klimatskimi napravami. Stropna klima ima običajno od štiri do osem izhodov za zrak v nasprotju s klasično klimo, ki ima zgolj enega. To pomeni, da veliko bolj enakomerno usmerja in razprši izpihani zrak po celotnem prostoru. Stropna klima tako nudi veliko udobnejše hlajenje prostorov vašega doma.

    Poleg klasičnih funkcij ogrevanja in hlajena nudi stropna klima še dodatne. Na primer 3D senzor gibanja, ki zazna ljudi v prostoru ter tok izpihanega zraka usmeri proč od njih. Nekateri modeli ponujajo tudi možnost ohranjanja želene temperature prostora ter prilagodijo svoje delovanje, ko je ta temperatura dosežena. Tako je delovanje klime bolj učinkovito in manj energetsko potratno. 

    3. Zakaj je talna klimatska naprava prava izbira? 

    Talna klimatska naprava ponuja številne prednosti. Ni vsak prostor primeren za klasični stenski split sistem. To še posebej velja za prostore, ki imajo velika okna ali nizek strop, ki otežijo namestitev stenskega split sistema. Lastniki stanovanj lahko uporabijo talno klimo tudi za ogrevanje prostorov. Topel zrak prehaja od tal proti stropu, zato je talna klima bolj učinkovita pri ogrevanju kot stropna ali stenska. Nekateri lastniki stanovanj se zaradi diskretnega videza odločijo za talno klimatsko napravo.

    Stropna in stenska klima zavzameta veliko prostora na steni in stropu in jih ni mogoče preprosto prikriti. Talno enoto pa lahko postavimo pod okensko odprtino ali v katero drugo nišo v prostoru, kjer ostane relativno neopazen. Ljudem z omejeno mobilnostjo bo talno stoječa klimatska naprava morda bolj primerna za njihov življenjski slog. Talno klimatsko napravo je tudi veliko lažje čistiti in vzdrževati saj je bolj dosegljiva kot stropna. 

    talna-klima-panasonic.jpg
    Talno klimo lahko postavimo pod okensko odprtino ali v katero drugo nišo v prostoru, kjer ostane relativno neopazna. vir: Panasonic

    4. Ali sta stropna klima in talna klimatska naprava energetsko varčni?

    Morda že veste, da hladen zrak pada, vroč pa se dviga. Zato vam je ob uporabi stropne kasetne klime za hlajenje zagotovljena dobra porazdelitev zraka po prostoru. Njen termostat je mogoče programirati glede na vaše potrebe. Enako lahko storite s hitrostjo ventilatorja. Zaradi možnosti prilagajanja sobne temperature je sistem zelo energetsko učinkovit ter omogoča prihranek pri mesečnih računih za elektriko.

    Biti energetsko učinkovit pomeni, da izdelek ali naprava porabi najmanj energije, hkrati pa zagotavlja najvišjo možno moč. Stropne kasetne klimatske naprave porabijo minimalno moč, vendar oddajajo dovolj hladnega zraka, da se boste počutili udobno podnevi in ponoči. Tudi talna klimatska naprava je, kot vsi split sistemi energetsko zelo varčna, saj deluje po principu toplotne črpalke. Nasprotno od stropne klime je talna veliko bolj učinkovita pri ogrevanju, saj se topel zrak dviga od tal navzgor.

    5. Talna in stropna klima - cena

    Na ceno klimatske naprave vplivata vrsta klime in njena moč, ki mora ustrezati velikosti prostora. Nenazadnje pa je cena klime odvisna tudi od ponudnika. Za talno ali stropno klimo boste odšteli od 1500€ naprej, malce dražja od običajne pa je tudi montaža tovrstne klime.

     

    Strokovni članek 1922
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Klimatske naprave?

    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave
    8.9
    1

    EXPERTO INTERNATIONAL proizvodnja, trgovina in storitve d.o.o.


    10
    10

    Instalaterstvo Mušić, ogrevanje in vodne inštalacije, Semir Mušić s.p.


    8.7
    1

    Montaža in vzdrževanje energetskih naprav, Danilo Ditmajer s.p.


    9.9
    9

    AQUA PROJECTS, EDVIN BEGANOVIĆ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane