Za področje
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Kleparska dela

  Članek je koristil že 1859+ uporabnikom
  Kleparska dela so izrednega pomena za kvalitetno izvedbo strehe. Kleparske storitve so: polaganje pločevinaste kritine, montaža strelovoda, montaža žlebov, montaža snegolova, montaža žlote, montaža strešne obrobe in druga dela.
  1859
  polaganje pločevinaste strehe

  1. Kleparska dela iz pločevine

  Vsaka streha vsebuje veliko elementov iz pločevine, katere oblikovanje obvlada vsak klepar. Kvalitetna pločevina in pravilna izvedba kleparskih del, je ključna za dobro in varno streho, saj so kleparski elementi ključni za vodotesnost in varnost strehe, so opozorili v kleparstvu Kamin. Še posebej kritična so mesta stika različnih materialov in konstrukcijskih elementov, kot je strešni rob, žlota ali dimniška obroba. Uporabljajo se naslednje pločevine:

  - pocinkana pločevina

  - aluminijasta pločevina

  - bakrena pločevina

  - nerjavna pločevina oz. ‘rostfrei’ pločevina

  - krivljenja pločevina

  - pločevinasta kritina oz. trapezna pločevina

  Slabo izvedeni kleparski detajli lahko vodijo do nepopravljivih posledic, zato se vedno obračajte le na izkušene in preverjene izvajalce. Kleparska dela se pogosto dopolnjujejo tudi s tesarskimi in krovskimi deli. Pa si podrobneje poglejmo nekaj kleparskih del.

  kleparska dela.jpg
  Pločevinasta kritina, obrobe okoli strešnih oken, dimniška obroba, strelovod in lestev, so le nekatera izmed del, ki jih izvede klepar.

  2. Pokrivanje streh s pločevinasto kritino

  Pločevinasta kritina spada med najlažje in najtrpežnejše kritine. Kritine iz pločevine dajejo značilen moderen videz in se lahko uporabljajo tudi za fasade. Na voljo je trapezna pločevina, valovita pločevina, druge oblike in celo pločevinaste imitacije strešnikov. Polaganje pločevinaste kritine je hitro in enostavno, saj se posamezne kose enostavno pritrdi z vijaki.

  3. Montaža strelovoda

  Strelovod je obvezen element vsakega objekta, saj zagotavlja zaščito pred udarom strele, ki je pogost povzročitelj udarov. Strelovod električno energijo strele odvede v zemljo, s čimer se izognemo ognju v strehi. Klepar izvede strelovod po vseh izpostavljenih delih strehe, kot so slemena, stolpiči, frčade ipd. ter vodnike usmeri v tla. Po namestitvi strelovoda je obvezno izvesti tudi meritve strelovodnega sistema. Te je potrebno redno ponavljati, obvezna pa po pregledu škode, v primeru udara strele, saj je nezadosten ali poškodovan strelovod ničvreden.

  4. Montaža strešne žlote in strešne obrobe

  Strešne žlote opravljajo podobno funkcijo kot žlebovi - prestrezajo in usmerjajo deževnico na stikih strešni površin. Pravilno izvedena žlota mora po velikosti upoštevati velikost okoliških strešnih površin in povprečnih padavin, da ne pride do prelivanja in zatekanja vode. Strešne obrobe služijo za zapiranje in zatesnjevanje na stikih materialov ali elementov. Glede na položaj, obstaja več vrst strešnih obrob: čelne obrobe, vetrne obrobe, odkapne obrobe, dimniške obrobe in zidne obrobe.

  5. Montaža žlebov in odtočnih cevi

  Žlebovi ob strešnih robovih prestrezajo padavine in jih odvajajo v podzemne sisteme. Poleg običajnih bakrenih žlebov se uporabljajo tudi pvc žlebovi, aluminijasti žlebovi in pločevinasti žlebovi. Ločimo oglate in okrogle žlebove. Njihova velikost se določi glede na predvidene padavine in strešno površino. V duhu okoljske ozaveščenosti lahko prestrezeno deževnico zbirate tudi v vodni cisterni ter jo uporabljate za tuširanje, splakovanje stranišča ali zalivanje vrtov.

  6. Montaža snegolova

  Snegolovi preprečujejo zdrs snega in ledu s strehe, saj takšen padec lahko predstavlja smrtno nevarnost, so opozorili v kleparstvu Kamin. To je še posebej pomembno za strehe nad ulico ali vhodom v objekt. Uporabljajo se točkovni in linijski snegolovi.

  7. Vgradnja strešnih oken

  Pri vgradnji strešnega okna je ključno, da se okoli njega izvede vodotesna pločevinasta zapora na stiku okna in strešne kritine. Ta mora učinkovito preusmerjati vodo in preprečevati zatekanje.

  1859
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Klepar, Kleparstvo?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane