Za področje

    Strešne obrobe oz. obrobe za streho

    Članek je koristil že 18034+ uporabnikom
    Ko gre za strešno kritino, se veliko običajno osredotočimo samo na strešno kritino, vendar so strešne obrobe, napušči in obloge enako pomembni tako za funkcionalnost kot celoten videz strehe. V tem članku si bomo podrobneje ogledali te bistvene strešne elemente.
    Strokovni članek 18034
    stresne obrobe
    Imamo kar 933 izvajalcev za področje Klepar, Kleparstvo:

    1. Kaj so strešne obrobe?

    Strešne obrobe so kovinski oz. pločevinasti elementi, ki se uporabljajo za pokrivanje robov strehe, tam kjer se ta stika s strešno kritino. Strešne obrobe služijo za zaščito strešne konstrukcije pred vodo, snegom in drugimi vremenskimi vplivi. Njihova glavna funkcija je zagotoviti, da se voda, ki teče po strehi, ne zadržuje na robu in ne pronica pod kritino, kar lahko povzroči poškodbe strešne konstrukcije in notranjosti zgradbe. Poleg tega pa strešne obrobe zagotavljajo tudi estetski videz strehe in celotne zgradbe.

    Stresna-obroba.jpg
    Strešne obrobe so ključni del strehe in zagotavljajo njeno vodotesnost in zaščito pred vremenskimi vplivi.

    2. Kje in zakaj potrebujemo strešne obrobe?

    Na nekaterih delih strehe, kjer se stikajo strešne ploskve ali kjer nekateri elementi objekta prehajajo skozi strešno površino, kot so dimniki, prezračevalni kanali, mansarde in stene, so potrebne obrobe za zagotavljanje vodotesnosti. Pravilno nameščene strešne obrobe lahko pomagajo pri prilagajanju strehe na strukturne spremembe, ki se lahko pojavijo zaradi posedanja, raztezanja in krčenja. Strešne obrobe s pomočjo gravitacije usmerjajo in odvajajo vodo, kar zagotavlja dobro vodotesnost strehe. 

    3. Strešne obrobe - tipi

    Strešne obrobe so ključni del strehe in zagotavljajo njeno vodotesnost in zaščito pred vremenskimi vplivi. Med najpomembnejšimi vrstami obrob so vetrna obroba, odkapna obroba, obroba slemena, snegolov, zidna obroba, žlota, obroba za čop, žleb, šare in slepa obroba.

    3.1 Vetrna obroba

    Vetrna obroba deluje kot zaščita pred učinki vetra na rob strehe, ima pa tudi estetsko funkcijo kot zaključek strehe na napušču. Glede na izbrano konstrukcijsko izvedbo se lahko namesti pred oz. po pokrivanju strehe.
    Njena glavna funkcija je preprečiti vdor vetra pod strešno kritino. Če veter vdre pod kritino, lahko pride do podtlaka, ki dvigne kritino in jo lahko poškoduje. Vetrna obroba zagotavlja tudi estetski videz strehe, saj skriva dele strehe, ki niso vidni.

    3.2 Odkapna obroba

    Odkapna obroba se nahaja na spodnjem delu strehe in zagotavlja, da se voda, ki teče po strehi, ne steka neposredno po fasadi. Nameščena je pod spodnji rob strešne kritine in preprečuje vdor vode pod streho in v notranjost objekta. Odkapna obroba mora biti izdelana iz materiala, ki je odporen proti koroziji.

    3.3 Snegolov

    Snegolov je strešna obroba, ki je nameščena na spodnjem delu strehe in preprečuje zdrsavanje snega s strehe. Snegolov je pomemben za varnost ljudi in preprečuje poškodbe na predmetih na tleh. 

    3.4 Zidna obroba

    Zidna obroba se uporablja za zaščito zidov objekta pred vodo, ki teče po strehi. Nameščena je na vrhu zidu in preprečuje vdor vode v notranjost objekta. Zidna obroba mora biti zasnovana tako, da se prilagodi različnim oblikam zidov.

    stresne-obrobe-mojster.jpg
    Strešne obrobe služijo za zaščito strešne konstrukcije pred vodo, snegom in drugimi vremenskimi vplivi. 

    3.5 Žlota

    Žlota je obroba, ki se nahaja na mestih, kjer se dve strešni ravnini stikata pod kotom. Namen žlote je preprečiti vdor vode v notranjost objekta in zagotoviti učinkovito odvajanje vode s strehe.
    Žlota je običajno izdelana iz aluminija, bakra ali pocinkane pločevine. Njena oblika in velikost se prilagodi glede na naklon in vrsto strehe.

    3.6 Šara 

    Je pred-pripravljena pločevina za ravne in položne strehe oziroma ti. »folcane strehe«.
    Preprečuje vdor vode pod strešno kritino in omogoča njeno odvajanje. Gre za prekrivanje dveh strešnih kosov ali stranic strehe, kjer se ti stikajo. 

    3.7 Slepa strešna obroba

    Je strešna obroba, ki se nahaja na koncu strehe, kjer ni naklona, zato ne služi za odvajanje vode, ampak za zaščito konstrukcije pred vdorom vlage. V primeru streh z nizkim naklonom, kjer obstaja nevarnost vdora vode pod kritino, se na slepi strešni obrobi uporabljajo tudi vodoodporni materiali.

    3.8 Žleb

    Je obroba, ki se nahaja na robu strehe in služi za odvajanje padavinske vode. Žleb se lahko izdeluje iz različnih materialov, kot so kovina, PVC, les, beton itd. Pravilno nameščen in vzdrževan žleb zagotavlja učinkovito odvajanje vode in preprečuje morebitne poškodbe strehe.

    3.9 Obroba slemena

    Je obroba, ki se nahaja na slemenu strehe, torej na najvišjem delu, kjer se stikata dve strešni ravnini. Namen obrobe slemena je zagotoviti tesnjenje in zaščito na mestu, kjer se stikata dve strešni ravnini.

    3.10 Obroba čopa strehe

    Čop je najvišja točka na strehi, kjer se dve strešni ploskvi stikata. Obroba čopa ima pomembno funkcijo pri zagotavljanju vodotesnosti in zaščiti proti vdoru padavin in vetra

    4. Dimniške obrobe in strešne obrobe strešnih oken, strešne obrobe zračnikov

    Obrobe je treba namestiti tudi na mestih, kjer dimniki, okna ali zračniki predrejo streho. Izvedba tovrstne strešne obrobe je izjemno zahtevna, saj mora dobro tesniti. Dimniške strešne obrobe se izvedejo na različne načine, glede na naklon strehe, kritino in pozicijo dimnika. Enako velja za obrobe strešnih oken in zračnikov. 

    obrobe-za-streho.jpg
    Streho je treba obrobiti, tako zaradi estetskega kot tudi funkcionalnega vidika

    5. Dilatacijske strešne obrobe

    Streho je treba zaključiti tudi ob stiku dveh objektov. V tem primeru je poleg tega, da je obroba narejena vodotesno, pomembno tudi, da ima ta možnost raztezanja.

    6. Izbira barve in materiala strešne obrobe

    Ko zaključujemo streho, se lahko odločimo za obrobe različnih barv in materialov. Lahko se odločimo za obrobo iz aluminija, bakra ali pocinkane pločevine, material pa je potrebno uskladiti z materialom, oziroma barvo strehe objekta. Aluminijaste ali pocinkane obrobe pa lahko izbiramo tudi v različnih barvnih odtenkih. Lahko se odločimo za skoraj vsako barvo, saj lahko materiala prebarvamo, po navadi pa izbiramo med odtenki sive in opečnato rdeče.

    7. Strešne obrobe - montaža

    Strešne obrobe lahko namestimo na dva različna načina. V prvem primeru pride obroba pod kritino. Vzdolžna letev mora biti široka vsaj 60 mm, nato na vzdolžno letev pritrdimo desko, na katero se pritrdi strešna obroba. Prednost te rešitve je v tem, da ima obroba vgrajen tudi žleb, ki nato odvaja padavinsko vodo.

    Druga možnost pa je, da obroba pride nad kritino, ta je bolj standardna. V tem primeru obrobo pritrdimo  na vrh valja kritine iz ene strani in na desko iz strani. Kadar se kritina zaključi ravno, je to potrebno nekoliko zakriviti navzgor, da voda ne odteka za kritino.

    Strokovni članek 18034
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Klepar, Kleparstvo?

    Imamo kar 933 izvajalcev za področje Klepar, Kleparstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 933 izvajalcev za področje Klepar, Kleparstvo
    10
    8

    POTOKO FRANC POTOČAN S.P.


    10
    2

    LUKMAN LUDVIK S.P. - STAVBNO KLEPARSTVO


    9.9
    25

    Halil Beganović s.p.


    8.8
    0

    KROVSTVO HUSNIJA HADŽALIĆ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane