Za področje

  Žlebovi, cenik za čiščenje žlebov

  Članek je koristil že 18102+ uporabnikom
  Žlebovi skrbijo je odvajanje meteorne vode z objekta in so ključni del strehe vsake hiše. Žlebovi so lahko narejeni iz različnih materialov in na streho pritrjeni na številne različne načine.
  Strokovni članek 18102
  zleb naslovna
  Imamo kar 948 izvajalcev za področje Klepar, Kleparstvo:

  1. Žlebovi in material

  1.1 Aluminijasti žlebovi

  Zelo pogosto se uporabljajo žlebovi iz pocinkane bravne pločevine oziroma iz aluminijaste barvne pločevine. Žlebovi iz pocinkane barvne pločevine imajo tudi relativno dolgo življensko dobo, ki je med 20 in 30 leti in so cenovno dostopni ter izjemno majhne teže. Spoje pri teh vrstah žlebov zaključimo s tesnilnimi masami, ki se morajo skozi življenjsko dobo žleba obnavljati.

  1.2 Inoks in bakreni žlebovi

  Izberemo lahko tudi žlebove iz nerjaveče pločevine, titancinka ali bakra, ki imajo sicer izjemno dolgo življensko dobo, okrog 70 let, vendar pa so nekoliko dražji. Omenjeni žlebovi imajo veliko prednost, da se različni deli žleba spajajo z lotanjem in ne s tesnilnimi masami, posledično pa so spoji bolj obstojni in bolj vodotesni.

  1.3 PVC žlebovi

  PVC ali polivinilklorid je priljubljen material za žlebove, zlasti zaradi svoje nizke cene in enostavnosti vzdrževanja. PVC žlebovi so lahki, trpežni in odporni na korozijo. So odlična izbira za tiste, ki želijo funkcionalne žlebove z minimalnimi stroški vzdrževanja.

  2. Montaža žleba

  2.1 Klasično izvedeni žleb

  Detajl žleba se lahko izvede na različne načine. Klasično se žleb doda ob konec strehe oziroma napušča, torej zunaj ravnine napušča. Tako se meteorna voda steka s strehe v žleb in nato v odtok. Ta detajl je manj estetski, saj je po navadi vizualno neprivlačen žleb opazovalcu viden. Po drugi strani pa je pri tem načinu vgradnje žleba manjša možnost zamakanja vode iz žleba v konstrukcijo, ob nepravilni izvedbi žleba.

  2.2 Skriti žlebovi

  Pri drugem načinu izvedbe žleb ni viden, saj so žlebovi so skriti v sam rob strehe. Skriti žlebovi se ponavadi izvedejo pri objektih brez napušča. Detajl je zelo estetski in zato je objekt videti lepše ter bolj sodobno. Vendar pa morajo mojstri pri dotični izvedbi žleba biti zelo previdni, saj ob nepravilni izvedbi voda iz žleba zamaka in moči konstrukcijo pod žlebom.

  Klasična pritrditev žleba
  Žleb, ki je klasično pritrjen na streho, še vedno predstavlja najbolj enostavno in pogosto montažo žleba na streho.

  3. Redno čiščenje žlebov

  Čiščenje žlebov je ključno za ohranjanje integritete in funkcionalnosti vaše strehe. Žlebovi so odgovorni za odvajanje padavin in taljenega snega stran od vašega doma, kar preprečuje potencialne poškodbe in puščanje vode v vašem domu.

  Redno čiščenje žlebov je nujno, saj se v njih sčasoma nabirajo listje, vejice, umazanija in druge nečistoče, ki lahko povzročijo zamašitev in težave z odvajanjem vode.

  4. Kako se čistijo žlebovi?

  4.1 Predpriprava

  Preden se lotite čiščenja žlebov, se prepričajte, da ste ustrezno pripravljeni. Opremite se z zaščitno obleko, rokavicami in čelado, da se izognete morebitnim poškodbam. Postavite varnostne opore ali vrvi, če boste dostopali na streho. Nikoli ne poskušajte čistiti žlebov, če niste prepričani, da ste varno pričvrščeni.

  4.2 Pravilno čiščenje žlebov

  Začnite z odstranjevanjem večjih kosov listja in vej iz žlebov. Uporabite ročno orodje, kot so grablje ali lopata, da iz žleba previdno izvlečete nečistoče. Pazite, da ne poškodujete žlebov ali strehe med postopkom. Med čiščenjem žlebov bodite pozorni na morebitne težave z odtekanjem vode. Preverite, ali je voda tekoča prosto in da ni ovir. Če opazite kakršne koli ovire, jih odstranite in preverite, ali se voda zdaj nemoteno odvaja.

  4.3 Pranje in izpiranje

  Po odstranitvi grobih nečistoč uporabite vodno cev s pršilom, da sperete preostalo umazanijo in drobne delce iz žlebov. Pranje naj bo usmerjeno od enega konca žleba proti drugemu, tako da zagotovite, da so vse nečistoče izprane iz sistema.

  Kako se čistijo žlebovi?
  Žlebovi, polni listja, ne morejo služiti svojemu namenu, zato je nujno, da jih pregledamo vsaj 2x letno.

  5. Kako se pravilno vzdržujejo žlebovi?

  5.1 Redno pregledovanje

  Redno čiščenje žlebov je pomembno, vendar je tudi pomembno, da vzdržujete njihovo funkcionalnost skozi vse leto in žlebove pregledate vsaj dvakrat na leto. Idealno je, da žlebove pregledate spomladi in jeseni, ko so padavine najmočnejše, ter po vsaku večji padavinski ujmi. To omogoča, pravočasno reševanje morebitne težave.

  Če opazite kakršne koli poškodbe na žlebovih, kot so razpoke ali luknje, jih popravite takoj, da preprečite puščanje vode.

  5.2 Žlebovi z mrežo za listje

  Mreže za listje so lahko nameščene na vhodih v žlebove, kar preprečuje, da bi večje kose listja in vej vstopili v žlebove. A tudi mreže je treba redno pregledovati in iz njih odstranjevati morebitno listje, ki se je prijelo na površino mreže.

  Žleb, ki pušča
  Če voda pušča skozi žleb, to predstavlja veliko težavo za celotno streho objekta, zato je treba napako takoj odpraviti.

  6. Koliko stane čiščenje žlebov?

  Neglede za katero izvedbo žleba se odločite je tega potrebno vsaj enkrat letno pregledati, preveriti tesnost in očistiti. Za čiščenje ali odmaševanje vertikalnih žlebov boste odšteli 80 €. Cena za čiščenje horizontalnih žlebov pa znaša okoli 10 €/tm.

  7. Koliko stanejo žlebovi?

  Cena za dobavo in montažo polkrožnih žlebov 12,5 cm debeline 0,6 mm in rjave barvne pločevine širine 50 cm za skriti žleb znaša med 14 - 18 EUR/tm

  18102
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Klepar, Kleparstvo?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 948 izvajalcev za področje Klepar, Kleparstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane