Za področje

    Elektroinstalacije v hiši

    Članek je koristil že 4692+ uporabnikom
    Danes si ne znamo predstavljati bivanja brez elektrike. Raziskali smo vsa dela, ki zajemajo elektroinstalacije, kako preverjamo njihovo kvaliteto in zdravje ter kako poskrbimo, da bo energija po vaših kablih tekla še mnogo let.
    4692
    elektroinštaler

    1. Vrste elektroinstalacij

    Po hišnih zidovih potekajo kilometri kablov namenjenih različnim opravilom. Običajno ob elektroinštalacijah pomislimo le na vodnike, ki dajejo električno moč pečici, poganjajo pralni stroj ali omogočajo električno razsvetljavo. Čeprav je teh kablov večina poznamo še vrsto drugih električnih inštalacij: telefonija, alarmni sistemi, video nadzorni sistem, domofon, računalniško omrežje, internet, telefon in druge telekomunikacije so le nekatere izmed njih, so pojasnili strokovnjaki iz podjetja Goming.

    Če gradite novogradnjo je načrt elektroinštalacij obvezen del dokumentacije za gradbeno dovoljenje (DGD), za izvedbo pa potrebujete tudi načrt za izvedbo elektroinštalacij (PZI). Pred polaganjem kablov mora gradbenik pripraviti vse potrebne utore in preboje. Sledi napeljava kablov, vgradnja stikal in vtičnic, montaža elektro omarice, priklop na javno električno omrežje, vgradnja električnega števca in druga dela. Življenjska doba elektroinštalacij je 50 let in več, po čemer jo je ponavadi potrebno obnoviti. Zdravje inštalacij se lahko preverijo z meritvami.

    2. Meritve elektroinstalacij

    Meritve električnih inštalacij opravi elektroinštalater, saj prevodnost kablov veliko pove o njihovem stanju. Z rednimi meritvami električnih vodnikov se lahko zaznajo problematična mesta, v katerih lahko pride do kratkega stika in požara. Na podoben način se preverja tudi prevodnost strelovodov in računalniškega ožičenja. Izdano poročilo je uraden dokument, ki dokazuje varnost objekta. Prvemu pregledu sledijo redni pregledi najmanj na vsakih 8 let oz. 16 let v stanovanjskih stavbah. Stanje strelovoda pa je potrebno preverjati vsaki 2 leti za I. in II. zaščitni kategoriji oz. na vsaka 4 leta za III. in IV. kategorijo. Po vsakem posegu v električno omrežje npr. med prenovo, pa je potrebno opraviti tudi izredni pregled električnega omrežja in pregled strelovoda.

    varovalke.jpg
    Z rednimi pregledi električne napeljave si boste prihranili marsikatero nevšečnost.

    3. Vzdrževanje elektroinstalacij

    S pravilnim in rednim vzdrževanjem električnih inštalacij se poskrbi, da ne prihaja do nepredvidenih prekinitev električnega toka, za kar vam bodo hvaležne vse električne naprave, ki bodo tako delovale dlje časa. Prav tako boste imeli nižje stroške, saj bo popravila in prenove omrežja potrebno izvajati manj pogosto, svetujejo v Goming-u. Vzdrževanje zajema periodično pregledovanje električnih elementov, odpravljanje manjših okvar, menjavanje varovalk ter druge predlagane vzdrževalne posege.

    Z upoštevanjem navedenih nasvetov, luč v vašem domu ne bo nikoli ugasnila.

    4692
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Elektroinštalacije, Električar?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane