Za področje

  Prenova elektroinštalacije in nove vodovodne cevi

  Članek je koristil že 12435+ uporabnikom
  Prenove inštalacij se lotimo, ko prenavljamo hišo, del hiše ali ko so inštalacije dotrajane. Pri prenovi hiše se pogosto spremeni tudi razporeditev pohištvenih in drugih elementov, takrat moramo prilagoditi tudi inštalacije. Inštalacije pa je potrebno prenoviti, tudi ko te niso več varne.
  Strokovni članek 12435
  Električne inštalacije, vir: www.adaptacija stanova.com
  Imamo kar 2018 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

  1. Prenova električne inštalacije

  Prenove električnih inštalacij se lotimo, ko so dotrajani električni vodniki in ko napeljava ni več varna. Stanje električnih inštalacij lahko tudi preverimo z meritvami, ki jih opravi elektroinštaler. Električne inštalacije pa lahko prenovimo tudi takrat, ko se lotimo prenove hiše ali stanovanja. Kot že omenjeno jih je potrebno zamenjati in prestaviti, če prestavljamo elemente v interierju, saj se v tem primeru spremnijo mesta vtičnic in se dodajo novi porabniki. Inštalacije je smiselno zamenjati ob prenovi tudi, če ne prestavljamo pohištvenih elementov, a je stanovanje že nekoliko starejše.

  Prenove električnih inštalacij se ne smemo lotevati sami, ampak moramo naročiti načrt elektroinštalacij. Že najmanjša napaka pri prenovi električnih inštalacij lahko pusti velike posledice. Pri zasnovi električne napeljave moramo upoštevati vse porabnike in njihovo priključno moč, če npr. na posamezen odsek priključimo preveč porabnikov, se bodo kabli pregrevali in lahko pride do kratkega stika.

  Načrt elektroinštalacij naredi projektant ali inštalater, na njem pa so označene vse varovalke in tipi ozemljitvenega sistema. Projektant elektroinštalacij si pri risanju načrta prenove električnih inštalacij pomaga z načrtom že obstoječega stanja. Problem nastane pri hišah, ki nimajo nobenega predhodnega načrta inštalacij. V tem primeru je potrebno s posebnimi senzorji določiti potek obstoječih kablov, izvesti pa je potrebno tudi termovizijo, s katero se odkrijejo mesta pregrevanja. Preden se začne z risanjem novega načrta je potrebno točno vedeti, koliko stikal in vtičnic potrebujemo in kje bodo nameščena. Predhodno pa moramo izbrati tudi sistem vgradnje, ki je lahko klasičen ali modularni. Prav tako moramo izbrati vrsto varovalk, te so lahko klasične, lahko pa izberemo inštalacijske odklopnike.

  2. Prenova vodovodne inštalacije

  Vodovodne inštalacije prenovimo takrat, ko je to nujno potrebno, ko so cevi dotrajane in začnejo zamakati ali ko želimo cevi zamenjati, ker imamo npr. željo po spremembi materiala. Če imamo trenutno vgrajene svinčene cevi, je te smiselno zamenjati s plastičnimi.

  Podobno kot pri elektroinštalacijah se je zamenjave vodovodnih inštalacij smiselno lotiti ob prenovi, saj je takrat že vse razkopano. Prav tako pa lahko ob prenovi spremenimo pozicijo npr. korita ali tuš kabine in je ta sprememba potrebna.

  Tudi pri prenovi vodovodnih inštalacij je priporočljivo imeti načrt, saj le tako lahko zagotovimo, da bo naša napeljava res takšna, kot želimo. Mojstru koristi tudi načrt obstoječih inštalacij, saj mora njihov potek drugače ugotoviti sam, s poslušanjem pretoka vode.

  Ko se lotimo prenove vodovodnih inštalacij, je najprej potrebno zapreti ventil za vodo v hiši, oziroma, če gre za stanovanje v celotnem bloku. Mojster najprej odstrani stare cevi, nato pa naredi rege za bodoče cevi in položi nove.

  Tako električne, kot tudi vodovodne napeljave ni potrebno menjati vsaj 20 let, če seveda pri inštalacijah ne pride do okvar.


  Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .
  Vodovodne inštalacije, vir: www.vistra.si
  Vodovodne inštalacije, vir: www.vistra.si


  Vodovodne inštalacije, vir: www.erevija.com
  Vodovodne inštalacije, vir: www.erevija.com


  Strokovni članek 12435
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Elektroinštalacije, Električar?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 2018 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane