Za področje

  Trendi in cene elektroinštalacijskih storitev 2023

  Članek je koristil že 4358+ uporabnikom
  Pri MojMojster.net redno analiziramo cene storitev na trgu ter prilagajamo naše informativne cenike in kalkulatorje, s katerimi vam pomagamo oceniti okvirne stroške gradnje. Za vas smo pripravili poročilo o aktualnih cenah za elektroinštalacije.
  4358
  2023 mojmojster porocilo elektroinstalacije
  Imamo kar 2017 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

  Cene elektroinštalacij v hiši

  Napeljava električnih inštalacij v hiši je zelo kompleksna, saj je odvisna od velikosti objekta, števila priključkov, stikal, vtičnic, luči, elektro in telekomunikacij in seveda od električarja. Ta najprej izvede preboje konstrukcije ter izdolbe kanale, nato pa sledi polaganje napeljave, vgradnja električnih omaric ter montaža stikal, vtičnic, svetil in električnih naprav. Grobo lahko ocenimo, da celotne električne inštalacije v povprečni slovenski hiši stanejo med 45 do 65 EUR/m2. Podrobnejše cene električarskih storitev lahko preverite v našem primerjalnem ceniku za elektroinštalacije.

  Cene za najpogostejše elektroinštalacijske storitve

  Podrobneje smo preučili cene nekaj najpogostejših električarskih storitev. Dolbenje (pogovorno: štemanje) kanalov v stenah, tleh in stropovih stane okoli 6 EUR/m. Vsak objekt ima tudi najmanj eno elektro omarico, katere cena je med 240 do 360 EUR/kpl. Za osnovno opremo prostorov pa se izvede še montaža stikal, ki stane med 6 in 8 EUR ter montaža vtičnic, ki prav tako znaša 6 do 8 EUR. Za razsvetljavo prostorov se lahko uporabljajo luči z zelo širokim cenovnim razponom, a montaža povprečnega svetila ponavadi stane le med 10 in 12 EUR.  Pri analizi različnih električarskih storitev v Ljubljani, Mariboru in Kopru nismo zaznali večjih odstopanj v cenah.

  Kakšne so cene elektroinštalacij v Avstriji, Švici in v Srbiji?

  Platforma Daibau deluje na 15 trgih, zato smo preverili tudi cene v drugih državah. V tem poročilu smo slovenske cene primerjali s cenami na v Avstriji, Hrvaški in v Srbiji.

  V Avstriji groba in fina elektroinštalacijska dela na povprečni družinski hiši stanejo okoli 100 do 120 EUR/m2. Za montažo električne omarice in svetil boste odšteli 50 – 60 EUR/h. Za montažo vtičnic pa 80 do 150 EUR. Med mesti Dunaj, Graz in Salzburg nismo zaznali večjih razlik v cenah, vedno pa je treba upoštevati bližino izvajalca, saj boste za uro vožnje doplačali med 45 – 55 EUR/h.

  Cene elektroinštalacij v Švici so pričakovano višji kot v Avstriji. Skupni stroški za električne inštalacije v povprečni enodružinski hiši znašajo 150 EUR na kvadratni meter. Montaža stikal in vtičnic stane od 180 do 250 EUR na kos (material in delo sta vključena v ceno). Za montažo svetil pa boste odšteli 110 EUR/h, odvisno od vrste svetilke. Večjih razlik med cenami v Bernu, Zürichu ali Ženevi nismo opazili. 

  Srbija je najugodnejša od primerjanih držav. Tam je cena za grobe in fine elektroinštalacije med 13 – 26 EUR/m2. Dolbenje kanalov stane 2 – 8 EUR/m, nabava in montaža elektro omarice pa med 60 do 150 EUR. Montaža svetil stane 5 do 12 EUR, montaža stikal 1 do 3 EUR/kos, montaža vtičnic pa med 2 do 4 EUR/kos. Preverili smo cene po mestih v Srbiji. V Beogradu in Subotici se dolbenje kanalov giblje med 3-8 EUR/m, najugodnejši pa Niš, kjer je cena 2 EUR/m. V Vršcu se cena elektro omaric začne pri 60 EUR, v Beogradu pa že od 150 EUR/kos, za Subotico pa je povprečna cena 100 EUR.

  STORITEV SLOVENIJA AVSTRIJA ŠVICA SRBIJA
  grobe in fine elektroinštalacije v hiši 45 - 65 EUR/m2 100 - 120 EUR/m2 150 EUR/m2 13 - 26 EUR/m2
  dolbenje kanalov 6 EUR/m / / 2 - 8 EUR/m
  elektro omarica 240 do 360 EUR/nabava in montaža 50 - 60 EUR/montaža / 60 - 150 EUR/montaža
  montaža svetil 10 - 12 EUR/kos 50 - 60 EUR/kos 110 EUR/h 5 - 12 EUR/kos
  stikala in vtičnice 6 - 8 EUR/montaža 80 - 150 EUR/kpl 180 - 250 EUR/kpl 1 - 4 EUR/montaža

  Prihodnji trendi za elektroinštalacije

  Električarji, s katerimi smo govorili, se strinjajo: Največje spremembe cen so se zgodile v letu 2022. Predvidevajo, da se bodo razmere stabilizirale v naslednjih mesecih, vendar cene ne bodo nižje od cen pred koronakrizo.

  4358
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Elektroinštalacije, Električar?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 2017 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane