Za področje

    Kaj vse počne dimnikar?

    Članek je koristil že 2255+ uporabnikom
    Dimnikarske storitve zagotavljajo požarno varnost, zdravje ter čistejše okolje. Dimnikar bo poskrbel za čiščenje dimnika, prvi in redni pregled kurilne naprave ter meritve emisij. Preverili smo, kaj vse je potrebno vedeti za pravilno delovanje malih kurilnih naprav.
    2255
    Dimnikarske storitve

    1. Čiščenje dimnika

    Med kurjenjem ogljikovodikov se sproščajo saje, ki se nalagajo na stene kurilnih naprav in delujejo kot izolator, kar zmanjša prenos toplote v prostor, so razložili v podjetju Dimnikarstvo Pro Dim.  Redno čiščenje dimnika je zato ključno za ustrezno delovanje naprav in učinkovito rabo energije. Vsak milimeter sajastih oblog zmanjša učinkovitost od 3-5-%, saj se zmanjša dovod zraka, odvod dimnih plinov in mešanje goriva z zrakom. Poleg tega sajaste obloge predstavljajo požarno tveganje, saj se lahko nenadzorovano vnamejo. Reden obisk dimnikarja, ki bo poskrbel za čiščenje dimnih cevi je zato nujen. Priporočljivo je dimnik očistiti vsaj enkrat na leto oz. kurilno sezono.

    ciscenje-dimnika.jpg
    Čiščenje dimnika naročite vsaj enkrat na kurilno sezono.

    2. Prvi pregled kurilne naprave

    Ob vgradnji kurilne naprave je potrebno opraviti prvi pregled, s katerim se zagotovi njeno pravilno delovanje. Dimnikar bo preveril ali so kurilna naprava, dimne cevi in zračniki ustrezno izvedeni, če so upoštevani vsi predpisi, če obstaja tveganje za požar ali zastrupitev z dimnimi plini, če je omogočen dostop do naprav in če so zagotovljeni pravilni kurilno-tehnični pogoji. Nato bo kurilna naprava vpisana v evidenco kurilnih naprav, prejeli pa boste tudi potrdilo o prvem pregledu. V primeru nepravilnosti boste prejeli Zapisnik o prvem pregledu in rok za odpravo nepravilnosti.

    3. Letni pregled kurilne naprave

    Vsako kurilno napravo je potrebno redno pregledovati med njeno življenjsko obratovalno dobo. Ob letnem pregledu dimnikar preveri dimne vode, zračnike in delovanje kurilne naprave. Priporočljivo je, da letni pregled kurilne naprave načrtujete sočasno z letnim čiščenjem dimnika. Po opravljenem letnem prejmete poročilo o letnem pregledu, ki podatke o stanju naprave naprave.

    letni-pregled-kurilne-naprave.jpeg
    Letni pregled kurilne naprave odkrije morebitne nepravilnosti in poskrbi za varno obratovenje naprave.

    4. Meritve emisij kurilnih naprav

    Merjenje emisij kurilnih naprav zagotavlja da so izpusti ogljikovega monoksida, dušikovi oksidi, saje in toplotne izgube v pričakovanih mejah, kar je dober pokazatelj zdravja naprave, svetujejo v Dimnikarstvo Pro Dim. Meritve se običajno izvajajo sočasno z rednim letnim pregledom kurilne naprave. Meritev emisij male kurilne naprave opravi dimnikar ob prvem pregledu in ob rednih pregledih v skladu s predpisanim obsegom in roki.

    Dimnikarske storitve poskrbijo za požarno varnost vašega doma, dolgoživost vaših naprav in cenejšo ogrevalno sezono, zato se jih nikar ne branite.

    2255
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Dimnikarstvo?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane