Za področje

    Dimnikarstvo: pregled in čiščenje dimnika

    Članek je koristil že 3296+ uporabnikom
    Slovenska zakonodaja veljuje, da je potrebno dimnike redno pregledovati. Na ta način se izognemo nepotrebnim požarom in omogočimo optimalen izkoristek grelnih naprav. Reden pregled dimnika je potrebno zaupati dimnikarju, ki ima ustrezna dovoljenja in licenco za opravljanje dimnikarskih storitev.
    Strokovni članek 3296
    Redni pregled in čiščenje dimnika se priporoča vsako leto
    Imamo kar 116 izvajalcev za področje Dimnikarstvo:

    1. ZAKAJ SE PRIPOROČA REDNO ČIŠČENJE DIMNIKA?

    Redno čiščenje kurilnih naprav botruje k temu, da se v času kurilne sezone v objektih pripeti čim manj požarov. Vzdrževanje kurilnih naprav je seveda odvisno od energenta, s katerim pridobivamo energijo, ki se potem pretvarja v toploto. Vsekakor je vzdrževanje dimnikov na objektih, ki se grejejo s pomočjo biomase malce drugačno, kot na objektih, ki se grejejo s pomočjo zemeljskega plina. Odklanjanje rednega pregleda dimnika lahko vodi najmanj do materialnih posledic, v skrajnem primeru pa lahko nastopi zadušitev.

    2. KDO LAHKO OČISTI DIMNIK?

    V Sloveniji od 1. 1. 2017 velja nov zakon o dimnikarskih storitvah. Po zakonu je dimnikar dolžan nadzorovati delovanje vaše peči, izmeriti emisije in pregledati vse komponente ter preveriti pogoje delovanja kurilne, dimovodne ter prezračevalne naprave. Dimnikar skrbi za nadzor, preventive, varnost in učinkovito porabo energije kurilnih naprav.

    Nikakor ne enačite serviserja kurilnih naprav z dimnikarjem. Serviserjevo delo je, da opravlja servis kurilne naprave po predhodno jasno podanih navodilih proizvajalca kurilnih naprav, prav tako je serviserjevo delo odpravljanje napak kurilne naprave. Serviser je dolžan opraviti pomanjkljivosti, ki se tičejo kurilne naprave na katere vas opozori dimnikar. 

    Čiščenja dimnika nikakor ne počnite sami. Projekt sam svoj mojster s čiščenjem dimnika ni ravno najboljša stvar, ker v kolikor niste poklicni dimnikar, verjetno nimate prave delovne zaščitne opreme, niti znanja za strokovno čiščenje dimnika. 

    Dimnikar po opravljenem delu izda dokument, ki je pomemben za zavarovalnice in druge postopke v primeru, ko se na objektu zgodi kakršnakoli nepričakovana situacija povezana s kurilnimi napravami. 

    3. CENA ZA DIMNIKARJA IN DIMNIKARSKE STORITVE

    Maksimalne cene dimnikarskih storitev določa Zakon o dimnikarskih storitvah. Dejanske cene dimnikarskih storitev so predmet dogovora med dimnikarsko družbo in njihovim uporabnikom. 

    Cene so odvisne od velikosti kurilnih naprav in vrste dela, ki ga dimnikar opravi pri posameznem uporabniku. Okvirna cena za pregled, izmero emisij in čiščenja male kurilne naprave, znaša približno 90€. 

    Strokovni članek 3296
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Dimnikarstvo?

    Imamo kar 116 izvajalcev za področje Dimnikarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 116 izvajalcev za področje Dimnikarstvo
    10
    21

    KLIMATIM, d.o.o.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    8.5
    5

    TRGOINOX, d.o.o.


    9.9
    3

    EKOENERGETIKA-DIMNIKARSTVO družba za varstvo okolja d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane