Za področje

  Dimnikarstvo: pregled in čiščenje dimnika

  Članek je koristil že 3272+ uporabnikom
  Slovenska zakonodaja veljuje, da je potrebno dimnike redno pregledovati. Na ta način se izognemo nepotrebnim požarom in omogočimo optimalen izkoristek grelnih naprav. Reden pregled dimnika je potrebno zaupati dimnikarju, ki ima ustrezna dovoljenja in licenco za opravljanje dimnikarskih storitev.
  Strokovni članek 3272
  Redni pregled in čiščenje dimnika se priporoča vsako leto
  Imamo kar 116 izvajalcev za področje Dimnikarstvo:

  1. ZAKAJ SE PRIPOROČA REDNO ČIŠČENJE DIMNIKA?

  Redno čiščenje kurilnih naprav botruje k temu, da se v času kurilne sezone v objektih pripeti čim manj požarov. Vzdrževanje kurilnih naprav je seveda odvisno od energenta, s katerim pridobivamo energijo, ki se potem pretvarja v toploto. Vsekakor je vzdrževanje dimnikov na objektih, ki se grejejo s pomočjo biomase malce drugačno, kot na objektih, ki se grejejo s pomočjo zemeljskega plina. Odklanjanje rednega pregleda dimnika lahko vodi najmanj do materialnih posledic, v skrajnem primeru pa lahko nastopi zadušitev.

  2. KDO LAHKO OČISTI DIMNIK?

  V Sloveniji od 1. 1. 2017 velja nov zakon o dimnikarskih storitvah. Po zakonu je dimnikar dolžan nadzorovati delovanje vaše peči, izmeriti emisije in pregledati vse komponente ter preveriti pogoje delovanja kurilne, dimovodne ter prezračevalne naprave. Dimnikar skrbi za nadzor, preventive, varnost in učinkovito porabo energije kurilnih naprav.

  Nikakor ne enačite serviserja kurilnih naprav z dimnikarjem. Serviserjevo delo je, da opravlja servis kurilne naprave po predhodno jasno podanih navodilih proizvajalca kurilnih naprav, prav tako je serviserjevo delo odpravljanje napak kurilne naprave. Serviser je dolžan opraviti pomanjkljivosti, ki se tičejo kurilne naprave na katere vas opozori dimnikar. 

  Čiščenja dimnika nikakor ne počnite sami. Projekt sam svoj mojster s čiščenjem dimnika ni ravno najboljša stvar, ker v kolikor niste poklicni dimnikar, verjetno nimate prave delovne zaščitne opreme, niti znanja za strokovno čiščenje dimnika. 

  Dimnikar po opravljenem delu izda dokument, ki je pomemben za zavarovalnice in druge postopke v primeru, ko se na objektu zgodi kakršnakoli nepričakovana situacija povezana s kurilnimi napravami. 

  3. CENA ZA DIMNIKARJA IN DIMNIKARSKE STORITVE

  Maksimalne cene dimnikarskih storitev določa Zakon o dimnikarskih storitvah. Dejanske cene dimnikarskih storitev so predmet dogovora med dimnikarsko družbo in njihovim uporabnikom. 

  Cene so odvisne od velikosti kurilnih naprav in vrste dela, ki ga dimnikar opravi pri posameznem uporabniku. Okvirna cena za pregled, izmero emisij in čiščenja male kurilne naprave, znaša približno 90€. 

  Strokovni članek 3272
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Dimnikarstvo?

  Imamo kar 116 izvajalcev za področje Dimnikarstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 116 izvajalcev za področje Dimnikarstvo
  8.5
  5

  TRGOINOX, d.o.o.


  10
  4

  ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


  9.9
  3

  EKOENERGETIKA-DIMNIKARSTVO družba za varstvo okolja d.o.o.


  7.2
  26

  DIMNIKARSTVO BINCA, Sabina Presek s.p.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane