Za področje

    Pergola, tenda ali markiza - izbira zunanjih senčil

    Članek je koristil že 6394+ uporabnikom
    Imate veliko teraso, balkon ali vrt pa vas v poletnih mesecih preganjajo žgoče sonce in plohe? Uporabnost zunanjega prostora lahko povečate s številnimi posegi, od katerih so zunanja senčila zagotovo najbolj učinkovita metoda. Za vas smo raziskali razlike med pergolami in tendami oz. markizami.
    6394
    pergola

    1. Pergola

    Pergole so samostoječe ali vpete konstrukcije namenjene predvsem senčenju, so pojasnili v Senčila Asteriks. Poznamo lesene pergole, alu pergole in jeklene pergole. Močna konstrukcija pergole ščiti pred vsemi vremenskimi vplivi: pred premočnim soncem, dežjem, snegom in celo vetrom do 100km/h. Kritina pergole je lahko polna. Takrat pergola deluje bolj kot nadstrešek, vendar ima to pomanjkljivost, da je pod njo vedno senca. Kritina je lahko tudi prosojna ali rešetkasta. Priljubljena rešitev je, da po takšni klasični pergoli raste vinska trta ali kakšna druga plezalka.

    Kritina pergole pa je lahko tudi premična, kar predstavlja večino modernih trendov. Kritina je lahko mehko platno ali trde lamele. Lamelne pergole se po potrebi odpirajo in zapirajo in tako prehajajo med odprto streho in vodotesno streho. Lamelne pergole ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, njihova življenjska doba pa je skoraj neomejena in odvisna predvsem od kvalitete materialov.

    pergola platno.jpg
    Pergola s platnenimi senčili deluje mehko in elegantno hkrati.

    2. Pergotende

    Pergotende so zložljivi nadstreški oz. kombinacija med pergolo in tendo. Imajo trdno leseno ali aluminijasto ogrodje vpeto v hišo, z zložljivo kritino, ki je sestavljeno iz več membran. Tako pergotenda združuje trdnost pergol s fleksibilnostjo tend. Pergotende in pergole so primerne predvsem za večje terase na prostem in prostostoječe nadstreške ob hišah.

    3. Pergola - cena

    Cena pergole je odvisna predvsem od velikosti, materiala (les, alu, jeklo), senčil (platno ali trdne lamele) in seveda od izvajalca. Manjše montažne vrtne pergole 2x2x2m se dobijo že od 110€ naprej. Za jekleno pergolo pokrito s platnom, dimenzij 3m x 3m pa boste odšteli okoli 500 EUR.

    4. Tenda oz. markiza

    Za razliko od pergole, so tende oz. markize konstrukcijsko lahkotnejše in cenejše, vendar manj trdne. Izdelane so iz aluminijastega ohišja, preko katerega je napeto PVC ali SCREEN platno, ki je lahko poljubne barve, vzorca ali pa je celo potiskano kot reklamni pano. Zaradi modularnosti in enostavne montaže, mojstri iz podjetja Senčila Asteriks, uporabo tend priporočajo predvsem za senčenje teras, balkonov, gostinskih vrtov, stojnic, oken in drugih površin. Montirajo se lahko na steno ali strop, z nakloni od 0 do 90 stopinj. Glavna prednost tende je, da je zložljiva s čimer regulirate senco. Odpiranje ali zapiranje tende se upravlja ročno s palico, ali avtomatsko s pomočjo daljinskega upravljalca in elektromotorja.

    kasetne tende.jpg
    Kasetno tendo lahko po potrebi odpirati ali zapirate in tako poskrbite, da bo pod njo vedno prijetno. Vir: asteriks.net

    Glede na obliko in značilnosti ločimo več tipov tend in markiz. Pri najbolj preprosti klasični tendi, platno in mehanizem nista zaščitena, kadar sta pospravljena, vendar je možna montaža dodatnega zaščitnega mehanizma. Polkasetna tenda se navija v omarico, vendar mehanizem ostane zunaj. Pri kasetni tendi pa sta tako platno, kot mehanizem zaščitena z omarico. Kupolasta tenda je namenjena predvsem senčenju vhodov in balkonskih lož, tenda za zimski vrt pa je večjega formata, zato se upravlja le na motorni pogon. 

    5. Tenda - cena

    Cena tende oz. markize se razlikuje predvsem glede na konstrukcijo (odprta, polkasetna, kasetna), velikost, platno (pvc, platno), barvo, način zapiranja (ročno, motorno, avtomatsko) in seveda od ponudnika. Za običajno tendo boste odšteli okoli 130€/m2. Cena za senčenje balkona tako znaša med 100 in 200€.

    6394
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zunanja senčila?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane