Za področje

    Koraki do urejenega vrta in okolice ob hiši

    Članek je koristil že 3550+ uporabnikom
    Estetski, skladen ter uporaben prostor okoli hiše je pomemben za našo vsakodnevno bivalno kvaliteto in zadovoljstvo.Če se želimo izogniti napakam, nepotrebnim stroškom in če imamo ob hektičnem vsakdanjiku premalo časa za ukvarjanje z vrtom, je najbolje, da se za pomoč obrnemo na strokovnjake.
    3550
    41610902 l

    Kakšna naj bo ureditev okolice hiše?

    Ureditev zunanjega okolja zavisi od lastnosti objekta in naravnih prostorskih danosti na eni strani ter od želja, navad oz. življenjskega stila naročnika na drugi. Končni cilj zunanje ureditve je povezati hišo z vrtom in omogočiti, da čim več časa udobno preživimo zunaj. Zato je potrebno poskrbeti za zadostno zaščito pred zunanjimi vplivi kot so veter, sonce, erozija, moteči pogledi in za zaščito pred prihodom ne-poklicanih oseb ali živali. Paziti je potrebno tudi na ohranjanje usklajenega videza hiše z zunanjo ureditvijo in širšo okolico. Pri tem sta pomembna tudi izbira rastlinja, ki je značilno in uspeva v danem okolju ter naravnih avtohtonih materialov, ki so skladni z značilnostmi pokrajine.

    Končni cilj zunanje ureditve je povezati hišo z vrtom in omogočiti, da lastniki čim več časa udobno preživijo zunaj.

    Kdaj je najbolje načrtovati ureditev vrta in kdaj je najboljši čas za izvedbo?

    Najbolj primeren čas za načrtovanje zunanje ureditve je jeseni. Takrat je dovolj časa, da v miru premislimo kaj si želimo, si poiščemo strokovnega sogovornika, ki nato pripravi in izriše načrt. Dobro je, da je ta del končan do novega leta, da se lahko nato rezervira termin izvedbe spomladi. Pomlad je optimalen čas za gradbena dela vendar je potrebno biti pozoren, da temperatura ponoči ne pade pod ničlo, zato z deli ni pametno prehitevati. Rastline se lahko sadi od aprila dalje. V kolikor se dela zamaknejo v poletje je bolje, da s sajenjem počakamo. Najboljši čas za rastline pa je jesen, saj se pozimi rastline dobro ukoreninijo in lahko spomladi vso energijo usmerijo v zeleni del. V večini primerov je možno dela izvesti v mesecu ali dveh.

    Najboljši čas za načrtovanje zunanje ureditve je jeseni.

    52313583_m.jpg

    Vzdrževanje vrta in okolice ob hiši

    Seveda pa vsak, še tako dobro načrtovan vrt in okolica hiše, brez rednega vzdrževanja hitro dobi videz zanemarjenosti. Takšen vrt pa ni le neprivlačen temveč tudi neprijeten za bivanje. Vrt, brez poseganja vanj, teži k svojemu naravnemu stanju. V njem bodo sicer, zelo hitro, tudi v enem letu, prevladale najbolj agresivne in trdožive rastline, tiste bolj nežne, ki potrebujejo več skrbi, pa bodo hitro propadle.

    Vzdrževanje vrta se običajno začne s čiščenjem, ki vključuje odstranjevanje suhih in podrtih dreves, grmovja, odpadlih vej, kamnov, odstranitev preveč razraslih rastlin, mahu, plevela ter vseh odmrlih enoletnic na zelenjavnem vrtu. Sledi košnja, nato pa obrezovanje in oblikovanje. Pregledati je potrebno vsa sadna, okrasna drevesa ter grmovnice ter iz njih odstraniti odmrle veje. Oblikovalno rezanje in redčenje krošenj se opravi jeseni. K vzdrževanju spada tudi ureditev zelenjavnih in okrasnih gred. Še posebej se je potrebno posvetiti urejanju trate in vseh poti. Nazadnje pa se lotimo še popravljanja in urejanja vrtnih elementov. Pregledamo ograje, vrata, pergolo in drugo ter odpravimo vse poškodbe.

    Redno vzdrževanje je ključnega pomena, če želimo lep in uporaben vrt!

    60614945_m.jpg

    3550
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vrtnarstvo?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane