Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Pasivna montažna hiša in cena

    Članek je koristil že 5513+ uporabnikom
    Pasivna montažna hiša je poleg aktivne montažne hiše ena izmed montažnih hiš, ki spada med nizkoenergijske montažne hiše. Med pasivno montažno hišo prištevamo objekte, ki sodijo v energetski razred A2 in imajo specifično letno potrebo po energiji za ogrevanje med 10-15 kWh/m2a. Za pasivno montažno hišo je značilen dodatni izolativni izboljšan ovoj, ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke in prezračevanje z rekuperacijo. V nadaljevanju so zapisane prednosti pasivne montažne hiše, ogrevanje, bivalno ugodje in cena pasivne montažne hiše.
    Strokovni članek 5513
    Pasivna montažna hiša letno potrebuje 10 15 kWh/m2a energije za ogrevanje
    Imamo kar 111 izvajalcev za področje Pasivna hiša:

    1. POGOJI ZA DOSEGO PASIVNOSTI MONTAŽNE HIŠE
    Da zadostimo vsem predpisanim pogojem pasivnosti in uvrščenosti montažne hiše v energetski razred A2, je potrebno pri gradnji upoštevati nekaj osnovnih pravil. Energetsko varčnost in udobje, ki ga ponuja pasivna montažna hiša, bomo dosegli s primerno toplotno izolacijo ostrešja, sten in temeljne plošče in z vgradnjo primernega stavbnega pohištva po pasivnih standardih. Ko je narejen prvi korak za zagotovitev nižjih stroškov ogrevanja pasivne montažne hiše, je potrebno doseči še dobro zelo dobro zrakotesnost in prezračevanje z rekuperacijo. Izvedba pasivne montažne hiše mora biti skrbo načrtovana in natančna ter zahteva strogi gradbeni nadzor.
     
    2. PREDNOSTI PASIVNE MONTAŽNE HIŠE
    Med tri ključne prednosti pasivne montažne hiše prištevamo konstantno prezračevanje, stabilno temperaturo, varčnost in bivalno udobje.
     
    Prezračevanje pasivne montažne hiše
    Neprestano prezračevanje pasivne montažne hiše se zagotavlja s pomočjo rekuperatorja, ki notranjim prostorom pasivne montažne hiše zagotavlja svež, zunanji zrak in obenem odvaja porabljen zrak in druge vonjave. Pomembno je poudariti, da se toplota pri procesu rekuperacije ne izgublja, temveč se na rekuperatorju le-ta prenese iz slabega, odvajanega na svež, dovodni zrak.
     
    Stabilna temperatura prostorov pasivne montažne hiše
    Za stabilno temperaturo v prostorih pasivne montažne hiše je ključnega pomena minimalno temperaturno nihanje med dnevom in nočjo. Prostore pasivne montažne hiše je možno v zelo kratkem času tudi segreti, kar spada med še dodatno prednost, predvsem v zimskem času, ko je potrebno zelo malo solarnih dobitkov skozi steklene površine.
     
    Energijska varčnost pasivne montažne hiše
    Energijska varčnost pasivne montažne hiše se najbolj kaže v izjemno nizki letni porabi električne energije za ogrevanje. Tako lahko recimo pri letni potrebni porabi toplote za ogrevanje 15kWh/m2a s pomočjo toplotne črpalke prihranimo 4x več energije.
     
    Za dosego minimalne letne potrebne toplote za ogrevanje oz. energetske učinkovitosti je potrebna ustrezno vgrajena toplotna izolacija, katere glavna naloga je prekinitev vseh toplotnih mostov pri balkonih, terasah, zunanjih stopnicah in ostalih kritičnih mestih. Predpisane so določene toplotne prehodnosti za dosego standarda pasivne montažne hiše, ki morajo na predelu zunanjih sten oz. stavbnega ovoja dosegati približno 0,11 W/m2K, na predelu ostrešja pa 0,10 W/m2K. V streho se za dosego toplotne prehodnosti 0,10 W/m2K vgrajuje toplotna izolacija debeline 40 cm in več, pod temeljno ploščo pa se vgrajuje toplotna izolacija debeline vsaj 25 cm.
     
    Posebni standardi veljajo tudi pri stavbnem pohištvu. Tako morajo okna pasivne montažne hiše biti troslojna, z dobro izoliranim okvirjem, toplotna prehodnost (U) okna pa ne sme presegati 0,8 W/m2K. Pomembna je še energijska prehodnost stekla (g), ki je lahko 0,5 ali več. Novejše različice stekel imajo večjo energijsko prehodnost (g) v vrednosti 0,6. Te različice stekel omogočajo večji prehod svetlobe in sončnega sevanja skozi steklo.
     
    3. PREZRAČEVANJE IN ZRAKOTESNOST PASIVNE MONTAŽNE HIŠE
    Zrakotesnost spada med pomemben faktor pasivne montažne hiše, pri procesu katerega se preverja zrakotesnost celotnega stavbnega ovoja. Vsa mesta, kjer bi lahko zrak skozi špranje prehajal v notranjost pasivne montažne hiše (okna, vrata), morajo biti ustrezno zatesnjena. Zatesnitev se preverja s pomočjo posebne naprave, ki jo imenujemo Blower door. Skozi vsa netesna mesta se v pasivni montažni hiši lahko izgubi največ 60% neto volumna zraka na uro, pri podtlaku 50 Pa.
     
    Posebnost in t.i. nuja pasivne montažne hiše je prezračevanje z rekuperacijo, na račun katerega se prihranijo stroški ogrevanja pasivne montažne hiše, uporabnikom pa je neprestano zagotovljen svež dovod zraka. Dovod svežega zraka je priporočeno speljati v dnevno sobo, spalnico, kabinet in ostale prostore oz. mesta, ki imajo največjo oddaljenost od vrat. Zajem slabega zraka pa je priporočeno nemestiti v tiste prostore, kjer se pričakuje pojav neprijetnih vonjav in obstaja možnost nastanka vlage. Med te prostore sodijo kopalnica, kuhinja, wc in garderoba. Pravilna pozicija prezračevalnih cevi se najbolj izkaže v primeru odsotnosti uporabnikov, saj lahko takrat pasivno montažno hišo prezračimo že z minimalno količino zraka.
     
    4. OGREVANJE PASIVNE MONTAŽNE HIŠE
    Dejstvo je, da bomo v pasivni montažni hiši letno porabili zelo malo toplote za ogrevanje prostorov. Po pravilih se pasivna montažna hiša naj ne bi ogrevala s pomočjo električnih ogreval (peč, radiator), ki sodita le med začasna ogrevala. Za ogrevanje pasivne montažne hiše je najbolj idealna rešitev toplotna črpalka.
     
    Ploskoven način ogrevanja
    Za ploskoven način ogrevanja je značilno, da se prostori segrevajo skozi tla in stene. Prednost ploskovnega načina ogrevanja pasivne montažne hiše je zelo nizka potrebna temperatura ogrevalne vode, ki je med 23 in 25 °C in jo na enostaven način segrejemo s pomočjo toplotne črpalke pri visokem grelnem številu.
     
    Toplozračno ogrevanje pasivne montažne hiše
    Pri toplozračnem načinu ogrevanja potrebujemo pri izmenjevalcu temperaturo vode okrog 50 °C, kar pomeni nižje ogrevalno število toplotne črpalke in neprestano izmenjavanje zraka v hiši, tudi v času odsotnosti uporabnikov v njej. Slabost toplozračnega ogrevanja predstavlja suh zrak, ki neugodno vpliva na naše počutje.
     
    5. ZAKAJ SE ODLOČITI ZA PASIVNO MONTAŽNO HIŠO?
    Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj se je pametno odločiti za pasivno montažno hišo. Mednje prištevamo nizko toplotno prehodnost zunanje stene (U), ki se giblje okrog 0,15 W/m2K ali celo manj, nizko toplotno prehodnost oken in vrat U= 0,8 W/m2K ali manj; zrakotesnost, gradnja brez toplotnih mostov, prezračevanje z rekuperacijo, minimalna letna potrebna toplota za ogrevanje in hlajenje Qnh= 0,15 kWh/m2a, nizka letna poraba električne energije 18 kWh/m2a ali manj in nizke toplotne izgube v vrednosti okrog 10 W/m2.
     
    Z vsemi naštetimi lastnostmi se vam bo, kljub višji ceni v primerjavi z navadno nizkoenergijsko hišo, začetna investicija povrnila zelo hitro na račun nizkih stroškov ogrevanja in delovanja pasivne montažne hiše.
     
    6. CENA PASIVNE MONTAŽNE HIŠE
    Cena pasivne montažne hiše na polni ključ je odvisna od ponudnika oz. proizvajalca, oblike in zasnove pasivne montažne hiše, velikosti, linije oz. tipa pasivne montažne hiše, oblike strehe, vgrajenih materialov, konstrukcijskega sistema pasivne montažne hiše in podobno.
     
    Cena pasivne montažne hiše je v povprečju za 20% večja v primerjavi z navadno oz. običajno izvedbo nizkoenergijske montažne hiše. Cena pasivne montažne hiše je večja na račun debelejše izolacije zunanjih sten ovoja, vgradnje boljših pasivnih oken in vrat, dražje ogrevalne naprave, izvedbe posebnih detajlov ovoja in izboljšane zrakotesne gradnje.
     
    Povprečna cena običajne izvedbe montažne hiše na polni ključ je 237. 475€, cena pasivne montažne hiše na polni ključ pa okrog 284. 970€.
     
    Opomba: cena velja za montažno hišo velikosti 170m2.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja ZI Investicije, družba za gradbeništvo, storitve in trgovino d.o.o.

    Kaj spada pod pojem pasivna hiša?

    Pasivne hiše so tiste hiše, ki potrebujejo za ogrevanje do 15 kWh/m2a energije ali do 1,5 litra kurilnega olja na m2 ogrevane površine. Pasivna hiša ima v primerjavi s klasično hišo od 80 do 90% nižjo porabo energije. Glavna razlika v primerjavi s klasično hišo je, da pasivna hiša nima vgrajenega klasičnega načina ogrevanja. Za vzdrževanje želene temperature v pasivni hiši se uporablja sistem prisilnega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka in drugi sistemi, ki koristijo obnovljive vire energije kot je sončna energija. Bistvo pasivne hiše je torej maksimalno zmanjšanje toplotnih izgub in maksimalni izkoristek energije sonca ter notranjih virov energije.

    Kakšen je strošek gradnje pasivne hiše v primerjavi z gradnjo klasične hiše?

    V osnovi je gradnja pasivne hiše v primerjavi z gradnjo klasične hiše dražja. Do razlike v ceni pride zaradi zahtevnejšega načrta in tudi izbire primernih materialov za gradnjo. Povprečno je začetna investicija v gradnjo pasivne hiše v primerjavi z gradnjo klasične hiše višja za okoli 15%. Vendar ob upoštevanju dejstva, da imamo možnost pridobitve EKO sklada za gradnjo pasivne hiše razlike skoraj ni.

    Ali so kakšne slabosti pasivne hiše?

    Če je pasivna hiša kvalitetno narejena in pravilno zasnovana potem slabosti ni.

    V kolikem času se povrne investicija v pasivno hišo?

    Zelo hitro, saj so stroški ogrevanja in hlajenja zelo nizki.
    ga.Metka, ZI Investicije, družba za gradbeništvo, storitve in trgovino d.o.o.

     

    Dodatni izolativni ovoj pasivne montažne hiše nudi prijetno bivalno udobje
    Dodatni izolativni ovoj pasivne montažne hiše nudi prijetno bivalno udobje


    Grafični prikaz prezračevalnega sistema z rekuperacijo
    Grafični prikaz prezračevalnega sistema z rekuperacijo


    Strokovni članek 5513
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pasivna hiša?

    Imamo kar 111 izvajalcev za področje Pasivna hiša:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 111 izvajalcev za področje Pasivna hiša
    9.1
    0

    Z-PROJEKT, GRADBENI INŽENIRING, MATEJ ZADNIK S.P.


    8.7
    0

    GRADBENIŠTVO DRS, d.o.o.


    9.4
    0

    MONTAŽNE HIŠE RIHTER, d.o.o.


    9.1
    0

    Avg team d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane