x

  Pasivna montažna hiša in cena

  Članek je koristil že 3061+ uporabnikom
  Pasivna montažna hiša je poleg aktivne montažne hiše ena izmed montažnih hiš, ki spada med nizkoenergijske montažne hiše. Med pasivno montažno hišo prištevamo objekte, ki sodijo v energetski razred A2 in imajo specifično letno potrebo po energiji za ogrevanje med 10-15 kWh/m2a. Za pasivno montažno hišo je značilen dodatni izolativni izboljšan ovoj, ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke in prezračevanje z rekuperacijo. V nadaljevanju so zapisane prednosti pasivne montažne hiše, ogrevanje, bivalno ugodje in cena pasivne montažne hiše.
  Strokovni članek 3061
  Pasivna montažna hiša letno potrebuje 10-15 kWh/m2a energije za ogrevanje
  Pasivna montažna hiša letno potrebuje 10-15 kWh/m2a energije za ogrevanje
  Imamo kar 95 izvajalcev za področje Pasivna hiša:

  1. POGOJI ZA DOSEGO PASIVNOSTI MONTAŽNE HIŠE
  Da zadostimo vsem predpisanim pogojem pasivnosti in uvrščenosti montažne hiše v energetski razred A2, je potrebno pri gradnji upoštevati nekaj osnovnih pravil. Energetsko varčnost in udobje, ki ga ponuja pasivna montažna hiša, bomo dosegli s primerno toplotno izolacijo ostrešja, sten in temeljne plošče in z vgradnjo primernega stavbnega pohištva po pasivnih standardih. Ko je narejen prvi korak za zagotovitev nižjih stroškov ogrevanja pasivne montažne hiše, je potrebno doseči še dobro zelo dobro zrakotesnost in prezračevanje z rekuperacijo. Izvedba pasivne montažne hiše mora biti skrbo načrtovana in natančna ter zahteva strogi gradbeni nadzor.
   
  2. PREDNOSTI PASIVNE MONTAŽNE HIŠE
  Med tri ključne prednosti pasivne montažne hiše prištevamo konstantno prezračevanje, stabilno temperaturo, varčnost in bivalno udobje.
   
  Prezračevanje pasivne montažne hiše
  Neprestano prezračevanje pasivne montažne hiše se zagotavlja s pomočjo rekuperatorja, ki notranjim prostorom pasivne montažne hiše zagotavlja svež, zunanji zrak in obenem odvaja porabljen zrak in druge vonjave. Pomembno je poudariti, da se toplota pri procesu rekuperacije ne izgublja, temveč se na rekuperatorju le-ta prenese iz slabega, odvajanega na svež, dovodni zrak.
   
  Stabilna temperatura prostorov pasivne montažne hiše
  Za stabilno temperaturo v prostorih pasivne montažne hiše je ključnega pomena minimalno temperaturno nihanje med dnevom in nočjo. Prostore pasivne montažne hiše je možno v zelo kratkem času tudi segreti, kar spada med še dodatno prednost, predvsem v zimskem času, ko je potrebno zelo malo solarnih dobitkov skozi steklene površine.
   
  Energijska varčnost pasivne montažne hiše
  Energijska varčnost pasivne montažne hiše se najbolj kaže v izjemno nizki letni porabi električne energije za ogrevanje. Tako lahko recimo pri letni potrebni porabi toplote za ogrevanje 15kWh/m2a s pomočjo toplotne črpalke prihranimo 4x več energije.
   
  Za dosego minimalne letne potrebne toplote za ogrevanje oz. energetske učinkovitosti je potrebna ustrezno vgrajena toplotna izolacija, katere glavna naloga je prekinitev vseh toplotnih mostov pri balkonih, terasah, zunanjih stopnicah in ostalih kritičnih mestih. Predpisane so določene toplotne prehodnosti za dosego standarda pasivne montažne hiše, ki morajo na predelu zunanjih sten oz. stavbnega ovoja dosegati približno 0,11 W/m2K, na predelu ostrešja pa 0,10 W/m2K. V streho se za dosego toplotne prehodnosti 0,10 W/m2K vgrajuje toplotna izolacija debeline 40 cm in več, pod temeljno ploščo pa se vgrajuje toplotna izolacija debeline vsaj 25 cm.
   
  Posebni standardi veljajo tudi pri stavbnem pohištvu. Tako morajo okna pasivne montažne hiše biti troslojna, z dobro izoliranim okvirjem, toplotna prehodnost (U) okna pa ne sme presegati 0,8 W/m2K. Pomembna je še energijska prehodnost stekla (g), ki je lahko 0,5 ali več. Novejše različice stekel imajo večjo energijsko prehodnost (g) v vrednosti 0,6. Te različice stekel omogočajo večji prehod svetlobe in sončnega sevanja skozi steklo.
   
  3. PREZRAČEVANJE IN ZRAKOTESNOST PASIVNE MONTAŽNE HIŠE
  Zrakotesnost spada med pomemben faktor pasivne montažne hiše, pri procesu katerega se preverja zrakotesnost celotnega stavbnega ovoja. Vsa mesta, kjer bi lahko zrak skozi špranje prehajal v notranjost pasivne montažne hiše (okna, vrata), morajo biti ustrezno zatesnjena. Zatesnitev se preverja s pomočjo posebne naprave, ki jo imenujemo Blower door. Skozi vsa netesna mesta se v pasivni montažni hiši lahko izgubi največ 60% neto volumna zraka na uro, pri podtlaku 50 Pa.
   
  Posebnost in t.i. nuja pasivne montažne hiše je prezračevanje z rekuperacijo, na račun katerega se prihranijo stroški ogrevanja pasivne montažne hiše, uporabnikom pa je neprestano zagotovljen svež dovod zraka. Dovod svežega zraka je priporočeno speljati v dnevno sobo, spalnico, kabinet in ostale prostore oz. mesta, ki imajo največjo oddaljenost od vrat. Zajem slabega zraka pa je priporočeno nemestiti v tiste prostore, kjer se pričakuje pojav neprijetnih vonjav in obstaja možnost nastanka vlage. Med te prostore sodijo kopalnica, kuhinja, wc in garderoba. Pravilna pozicija prezračevalnih cevi se najbolj izkaže v primeru odsotnosti uporabnikov, saj lahko takrat pasivno montažno hišo prezračimo že z minimalno količino zraka.
   
  4. OGREVANJE PASIVNE MONTAŽNE HIŠE
  Dejstvo je, da bomo v pasivni montažni hiši letno porabili zelo malo toplote za ogrevanje prostorov. Po pravilih se pasivna montažna hiša naj ne bi ogrevala s pomočjo električnih ogreval (peč, radiator), ki sodita le med začasna ogrevala. Za ogrevanje pasivne montažne hiše je najbolj idealna rešitev toplotna črpalka.
   
  Ploskoven način ogrevanja
  Za ploskoven način ogrevanja je značilno, da se prostori segrevajo skozi tla in stene. Prednost ploskovnega načina ogrevanja pasivne montažne hiše je zelo nizka potrebna temperatura ogrevalne vode, ki je med 23 in 25 °C in jo na enostaven način segrejemo s pomočjo toplotne črpalke pri visokem grelnem številu.

  Toplozračno ogrevanje pasivne montažne hiše
  Pri toplozračnem načinu ogrevanja potrebujemo pri izmenjevalcu temperaturo vode okrog 50 °C, kar pomeni nižje ogrevalno število toplotne črpalke in neprestano izmenjavanje zraka v hiši, tudi v času odsotnosti uporabnikov v njej. Slabost toplozračnega ogrevanja predstavlja suh zrak, ki neugodno vpliva na naše počutje.
   
  5. ZAKAJ SE ODLOČITI ZA PASIVNO MONTAŽNO HIŠO?
  Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj se je pametno odločiti za pasivno montažno hišo. Mednje prištevamo nizko toplotno prehodnost zunanje stene (U), ki se giblje okrog 0,15 W/m2K ali celo manj, nizko toplotno prehodnost oken in vrat U= 0,8 W/m2K ali manj; zrakotesnost, gradnja brez toplotnih mostov, prezračevanje z rekuperacijo, minimalna letna potrebna toplota za ogrevanje in hlajenje Qnh= 0,15 kWh/m2a, nizka letna poraba električne energije 18 kWh/m2a ali manj in nizke toplotne izgube v vrednosti okrog 10 W/m2.

  Z vsemi naštetimi lastnostmi se vam bo, kljub višji ceni v primerjavi z navadno nizkoenergijsko hišo, začetna investicija povrnila zelo hitro na račun nizkih stroškov ogrevanja in delovanja pasivne montažne hiše.
   
  6. CENA PASIVNE MONTAŽNE HIŠE
  Cena pasivne montažne hiše na polni ključ je odvisna od ponudnika oz. proizvajalca, oblike in zasnove pasivne montažne hiše, velikosti, linije oz. tipa pasivne montažne hiše, oblike strehe, vgrajenih materialov, konstrukcijskega sistema pasivne montažne hiše in podobno.

  Cena pasivne montažne hiše je v povprečju za 20% večja v primerjavi z navadno oz. običajno izvedbo nizkoenergijske montažne hiše. Cena pasivne montažne hiše je večja na račun debelejše izolacije zunanjih sten ovoja, vgradnje boljših pasivnih oken in vrat, dražje ogrevalne naprave, izvedbe posebnih detajlov ovoja in izboljšane zrakotesne gradnje.

  Povprečna cena običajne izvedbe montažne hiše na polni ključ je 237. 475€, cena pasivne montažne hiše na polni ključ pa okrog 284. 970€.

  Opomba: cena velja za montažno hišo velikosti 170m2.
   

  Dodatni izolativni ovoj pasivne montažne hiše nudi prijetno bivalno udobje
  Dodatni izolativni ovoj pasivne montažne hiše nudi prijetno bivalno udobje


  Grafični prikaz prezračevalnega sistema z rekuperacijo
  Grafični prikaz prezračevalnega sistema z rekuperacijo


  Strokovni članek 3061
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 95 izvajalcev za področje Pasivna hiša:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE PASIVNA HIŠA
  10
  2

  Dovč d.o.o.

  Ulica za travniki 4, 1260 Ljubljana - Polje
  9.7
  0

  GRADMETAL d.o.o.

  Gornje Lepovče 83, 1310 Ribnica
  10
  2

  Mbt hiša d.o.o.

  Grliče 31c, 3241 Podplat
  10
  2

  HARCO, d.o.o.

  Litijska cesta 45, 1000 Ljubljana
  10
  4

  WOLF GROUP d.o.o.

  Kolodvorska ulica 2, 1241 Kamnik
  9.1
  2

  EKOART HIŠE, lesena gradnja, d.o.o.

  Ob Vrševniku 10, 1225 Lukovica
  Imamo kar 95 izvajalcev za področje Pasivna hiša:

  BREZPLAČNA STORITEV
  IŠČEMO LOKALNO
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE PASIVNA HIŠA?

  načrtovanje pasivne hiše
  hiše v pasivnem standardu
  zrakotesne hiše
  izolacija pasivne hiše
  ogrevanje pasivne hiše
  postavitev pasive hiše
  izvajalec pasivnih hiš
 • Pasivna hiša Ajdovščina
 • Pasivna hiša Bled
 • Pasivna hiša Bovec
 • Pasivna hiša Celje
 • Pasivna hiša Črna na Koroškem
 • Pasivna hiša Črnomelj
 • Pasivna hiša Domžale
 • Pasivna hiša Gornja Radgona
 • Pasivna hiša Gornji Grad
 • Pasivna hiša Hrastnik
 • Pasivna hiša Ilirska Bistrica
 • Pasivna hiša Izola
 • Pasivna hiša Jesenice
 • Pasivna hiša Kamnik
 • Pasivna hiša Kidričevo
 • Pasivna hiša Kobarid
 • Pasivna hiša Kočevje
 • Pasivna hiša Koper
 • Pasivna hiša Kranj
 • Pasivna hiša Kranjska Gora
 • Pasivna hiša Krško
 • Pasivna hiša Laško
 • Pasivna hiša Lendava
 • Pasivna hiša Litija
 • Pasivna hiša Ljubljana
 • Pasivna hiša Ljutomer
 • Pasivna hiša Maribor
 • Pasivna hiša Metlika
 • Pasivna hiša Mojstrana
 • Pasivna hiša Mozirje
 • Pasivna hiša Murska Sobota
 • Pasivna hiša Nova Gorica
 • Pasivna hiša Novo mesto
 • Pasivna hiša Ormož
 • Pasivna hiša Piran - Pirano
 • Pasivna hiša Pivka
 • Pasivna hiša Portorož
 • Pasivna hiša Postojna
 • Pasivna hiša Ptuj
 • Pasivna hiša Radeče
 • Pasivna hiša Radenci
 • Pasivna hiša Radovljica
 • Pasivna hiša Ravne Na Koroškem
 • Pasivna hiša Ribnica
 • Pasivna hiša Rogaška Slatina
 • Pasivna hiša Sevnica
 • Pasivna hiša Sežana
 • Pasivna hiša Škofja Loka
 • Pasivna hiša Slovenj Gradec
 • Pasivna hiša Slovenska Bistrica
 • Pasivna hiša Slovenske Konjice
 • Pasivna hiša Šoštanj
 • Pasivna hiša Štore
 • Pasivna hiša Tolmin
 • Pasivna hiša Trbovlje
 • Pasivna hiša Tržič
 • Pasivna hiša Trzin
 • Pasivna hiša Velenje
 • Pasivna hiša Vipava
 • Pasivna hiša Vojnik
 • Pasivna hiša Vransko
 • Pasivna hiša Vrhnika
 • Pasivna hiša Žalec
 • Pasivna hiša Zreče
 • Pasivna hiša Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2020 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane