Za področje

    Test zrakotesnosti, izračun toplotnih izgub

    Članek je koristil že 5190+ uporabnikom
    Cene energije se stalno višajo, zato je potrebno narediti vse, da zmanjšamo skupne toplotne izgube. Toplotne izgube zmanjšamo, če uspemo ustvariti zrakotesen ovoj stavbe - zrakotesnost. Če je ovoj stavbe dovolj zrakotesen pa lahko izvedemo test zrakotesnosti.
    Strokovni članek 5190
    test zrakotesnosti
    Imamo kar 112 izvajalcev za področje Pasivna hiša:

    1. Potek testa zrakotesnosti

    Ko zaključimo z gradnjo objekta je priporočljivo opraviti preizkus zrakotesnoti, vendar se moramo tega poslužiti še preden začnemo polagati talne ali stenske obloge.

    Preizkus zrakotesnosti je časovno zamuden in zahteva priprave. Najprej moramo v hiši zapreti vsa okna, zunanja vrata, prezračevalne cevi, kanalizacijske cevi in ostale odprtine. Pri tem manjše odprtine prelepimo, večje pa ustrezno zamašimo. V objektu moramo odpreti vsa notranja vrata, saj le tako dosežemo enak tlak v objektu.

    Posebej za to pripravljen ventilator povežemo z računalnikom in ga namestimo na eno od zunanjih odprtin. Nato s pomočjo naprave začnemo vpihovati v hišo zrak ali ga izpihovati iz nje. Izmerjena razlika med tlakom zunanjosti in notranjosti objekta mora obsegati 50 Pa. Takrat začnemo meriti količino zraka, ki ga moramo dodatno vpihovati, da se razlika med tlaki ne spremeni. Na podlagi meritev izračunamo razmerje med volumnom objekta in volumnom zraka, ki ga moramo konstantno vpihovati.

    Pri pasivnem objektu je lahko izmenjava zraka skozi nepredvidene luknje v objektu maksimalno 0,6 na uro. Torej, v eni uri se ne sme zamenjati več kot polovico volumna zraka.

    2. Test zrakotesnosti in pasivni objekti

    Šele po tem, ko opravimo test zrakotesnosti smo lahko popolnoma prepričani, da je naš objekt zrakotesen. Prav tako lahko šele takrat trdimo, da je naš objekt zares pasiven, če se objekt kvalificira za pasivnega tudi po ostalih kvalifikatorjih. Po opravljenem testu lahko za pasiven objekt pridobimo tudi certifikat.

    102_2160.JPG
    Test zrakotesnosti v poteku.

    3. Zakaj test zrakotesnosti?

    Poleg tega, da s preizkusom zrakotesnoti odkrijemo nezaželjene odprtine v konstrukciji, ki jih posledično lahko saniramo, pa test pomaga zaščititi objekt pred hudimi poškodbami konstrukcije. Poškodbe lahko povzroči namreč uhajanje toplega in vlažnega zraka skozi konstrukcijo objekta.

    4. Zmanjšanje toplotnih izgub

    Toplotne izgube lahko zmanjšamo, če zmanjšamo ventilacijske izgube, uhajanje zraka skozi okna in vrata ter netesna mesta v konstrukciji. Prav tako pa med energetske ukrepe spadajo namestitev zrakotesnega stavbenga pohištva, zadostna debelina toplotne izolacije, itd.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .


    Strokovni članek 5190
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pasivna hiša?

    Imamo kar 112 izvajalcev za področje Pasivna hiša:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 112 izvajalcev za področje Pasivna hiša
    9.4
    0

    JAVUŠNIK, d.o.o.


    10
    4

    WOLF GROUP d.o.o.


    9.4
    0

    MONTAŽNE HIŠE RIHTER, d.o.o.


    10
    2

    Dovč d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane