Za področje

    Postopek legalizacije objekta in cena

    Članek je koristil že 7586+ uporabnikom
    Legalizacija objekta je potreba pri vpisu stavbe v lastniško knjigo, nadzidavi objekta, dozidavi objekta, in nakupu ali prodaji nelegalno ali neskladno zgrajene nepremičnine. Legalizacija objekta je potrebna tudi v primeru neustreznega dovoljenja objekta, kjer objekt ni skladen s pogoji zapisanimi v gradbenem dovoljenju in nenazadnje tudi pri vlogi za subvencijo Eko sklada. V nadaljevanju si preberite katere pogoje more stavba izpolnjevati, kateri so potrebni podatki za legalizacijo, postopek legalizacije objekta in njegova cena.
    Strokovni članek 7586
    Postopek legalizacije objekta je podoben postopku pridobitve gradbenega dovoljenja
    Imamo kar 324 izvajalcev za področje Legalizacija objekta:

    1. POGOJI IN POTREBNI PODATKI ZA LEGALIZACIJO OBJEKTA
    Legalizacija objekta je mogoča ob predpostavki, da je objekta zgrajen v skladu z določili prostorskih aktov, obenem pa so izpolnjeni vsi pogoji glede pridobitve gradbenega dovoljenja. Podatki, ki jih potrebujemo za legalizacijo objekta so naslednji: številka parcele, katastrske občine in točen naslov, fotografija zunanjosti objekta, iz katere je razvidna etažnost objekta in naklon strehe ter dokumente kot so lokacijska informacija, odločba gradbenega inšpektorja in podobno. Vsi omenjeni podatki sodijo k analizi Prvega koraka, s katerim se začne celotni postopek legalizacije določenega objekta.

    2. POSTOPEK LEGALIZACIJE OBJEKTA
    Postopek legalizacije objekta je sestavljen iz 4 osnovnih korakov, ki si sledijo po naslednjem vrstnem redu: analiza (Prvi korak), v kateri se pregleda celotna dokumentacija, oceni možnost legalizacije objekta in sestavi predračun; sklenitev pogodbe o sodelovanju; priprava dokumentacije in vložitev le-te na upravno pristojno enoto in na koncu pridobitev pravnomočnega gradbenega dovoljenja, s katerim se objekt dokončno legalizira.

    Kot razberemo, je celotni postopek legalizacije objekta podoben postopku pridobitve gradbenega dovoljenja za novogradnjo. Potrebna je izdelava celotne projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, sledi pridobitev vseh potrebnih soglasij, plačilo komunalnega prispevka in nadomestila za degradacijo območja ter plačilo morebitnih drugih prispevkov in kazni, določenih z zakonom.

    Prvi korak
    Prvi korak zajema analizo parcele in stavbe. V splošnem to pomeni pregled prostorskih in pravnih podatkov stavbe in parcele, na podlagi katerih se potem pripravi strokovna ocena glede možnosti legalizacije objekta.

    Za uspešno izdelavo analize Prvega koraka je lastnik nepremičnine dolžan poslati podatke o številki parcele, katastrski občini in naslovu, opis obstoječega objekta, ki naj zajemo leto gradnje oz. izgradnje objekta, velikost objekta, dimenzije objekta, etažnost in podobno. Obvezna priloga so fotografije zunanjosti objekta, iz katerih je razvidna etažnost ter seveda podatki o lastniku, kot sta naslov in kontakt.

    Legalizacija manj zahtevnega objekta
    Legalizacija manj zahtevnega objekta, kot je enodružinska hiša, je dokumentacija, v kateri so zajete sledeče sestavine: izmera obstoječega stanja; izris obstoječega stanja; PGD načrti arhitekture, ki zajemajo vodilno mapo, načrte arhitekture, elaborate (požarna varnost, gradbena fizika, zvočna zaščita, geodetski posnetek), izkaze (požarna varnost, gradbena fizika, zvočna zaščita, energetske značilnosti prezračevanja); vodenje upravnega postopka, kjer so zajeti postopki pridobivanja projektnih pogojev, soglasij in gradbenega dovoljenja; izjava statika in njegova presoja ter geodetski posnetek, ki je že del prej omenjenih elaboratov.

    Legalizacija zahtevnega objekta
    Za legalizacijo zahtevnega objekta oz. večje stavbe, je dokumentacija nekoliko bolj obširna, saj se zahtevajo nekatere dodatne sestavine. Dokumentacija zajema izmero obstoječega stanja, izris obstoječega stanja, PGD načrte arhitekture, ki zajemajo vodilno mapo, načrte arhitekture, gradbenih konstrukcij, električnih instalacij in naprav, strojnih instalacij in naprav, zunanjih komunalnih vodov, druge morebitne načrte, elaborate (požarna varnost, gradbena fizika, zvočna zaščita, geodetski posnetek), izkaze (požarna varnost, gradbena fizika, zvočna zaščita, energetske značilnosti prezračevanja); vodenje upravnega postopka, kjer so zajeti postopki pridobivanja projektnih pogojev, soglasij in gradbenega dovoljenja; izjava statika in njegova presoja ter geodetski posnetek, ki je že del prej omenjenih elaboratov.

    3. CENA LEGALIZACIJE OBJEKTA
    Cena celotne analize stavbe, prostorsko ureditvenih pogojev in pregleda drugih potrebnih podatkov je približno 250€ z vključenim DDV.

    Cena legalizacije manj zahtevnega objekta (hiše) se v povprečju giblje okrog 3000€, brez vključenega DDV-ja. Za legalizacijo zahtevnega objekta (večje stavbe) pa boste odšteli bistveno več, saj se cena v povprečju giblje okrog 6000€ in še več, brez vključenega DDV-ja.

    Strokovni članek 7586
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Legalizacija objekta?

    Imamo kar 324 izvajalcev za področje Legalizacija objekta:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 324 izvajalcev za področje Legalizacija objekta
    10
    32

    Geolinija, geodetske storitve, Janez Mlakar s.p.


    10
    46

    GEO-OM, Marjan Ocepek s.p.


    10
    1

    SINELO, vodenje gradbenih projektov in svetovanje, Rok Kostrevc s.p.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane