Legalizacija objekta, cena - Legalizacija črne gradnje

Koliko stane legalizacija? Cena legalizacije hiše je odvisna predvsem od velikosti objekta in zapletenosti pravne situacije. Pregled prostorskih in pravnih podatkov za parcelo in stavbo znaša okoli 250 EUR. Cena postopka legalizacije za manj zahtevne objekte oz. hiše je od 3000€ naprej (brez DDV). Za večje, zahtevne stavbe pa je od 6000€ dalje, (brez DDV). Še vedno pa je cena legalizacije objekta bistveno manjša od kazni za črno gradnjo ali celo rušitve celotnega objekta, zato ne oklevajte.

Komu zaupati legalizacijo objekta? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim strokovnjakom za legalizacijo v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

Pridobite ponudbo:
Pošlji povpraševanje

Cena legalizacije hiše


Cena dokumentacije za legalizacijo objekta. Cena za izmero obstoječega stanja, pridobivanje ustreznih soglasij in izdelava projekta za legalizacijo hiše.

2400.00 €/kos

MINIMALNA CENA
€/kos

SREDNJA CENA
3000.00 €/kos

NAJVIŠJA CENA
Želim ponudbo izvajalcev

Druge cene za - Legalizacija objekta

vaša količina

enota

okvirna cena

vaša cena

SKUPAJ:
Pošlji povpraševanje >

Kako so Vam koristile te informacije?

Revija Mojmojster

Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
Informativni mesečni obrok*
/mesec


Znesek kredita
EUR
Doba odplačevanja
let
Naprej
Izračun kredita >

*Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

Legalizacija črne gradnje - vse kar morate vedeti

1. Črna gradnja

1.1 Kaj je črna gradnja

Črna gradnja ni formalno priznani pojem, saj se v zakonu o graditvi objektov takšna gradnja imenuje nedovoljena gradnja. Črna gradnja je tista gradnja, ki spada v eno izmed spodnjih kategorij:

- Nelegalna gradnja: to je gradnja, katere gradbena dela se izvajajo oziroma so bila izvedena z neveljavnim gradbenim dovoljenjem
- Neskladna gradnja: pomeni, da je za gradbena dela, gradbeno dovoljenje sicer izdano, vendar pa se gradnja izvaja v nasprotju s predpisanimi pogoji iz gradbenega dovoljenja. Prav tako pomeni, da se objekt uporablja v nasprotju s pogoji, določenimi z gradbenim dovoljenjem
- Nevarna gradnja: ta vrsta gradnje pomeni, da objekt oziroma gradnja objekta, ki je že končana ali pa se še izvaja, ogroža premoženje, zdravje in življenje ljudi, promet, sosednje objekte oziroma njegovo okolico.

Legalizacija objekta
Vsak legalen objekt avtomatsko več vreden kot katera koli črna gradnja.

1.2 Kdaj je potrebno gradbeno dovoljenje

- Enostavni objekti: gradbeno dovoljenje NI POTREBNO
- Nezahtevni objekti: potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, vendar v poenostavljeni obliki, lahko ga pridobi vsak, če upošteva zakonodajo in prostorske akte
- Manj zahtevni in zahtevni objekti: potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, ki se izdaja na podlago projekta za pridobitev GD, tega pa lahko izdela samo odgovorni projektant

1.3 Kršenje gradbenih predpisov

Ko gradimo objekte, moramo upoštevati vse gradbene predpise. Upoštevanje predpisov zagotavlja, da je objekt skladen s ključnimi zahtevami in zato posledično ne ogroža zdravja in premoženja ljudi ter ne kazi grajene in naravne krajine. Z eno besedo, da objekt ni črna gradnja. Pri enostavnih in nezahtevnih objektiv velja, da morajo biti statično neoporečni in varni pred požarom, druge zahteve pa so bolj ali manj nepomembne. To je tudi razlog, da je za klasifikacijo nezahtevnih in enostavnih objektov kriterij ta, da so nezahtevni za gradnjo in niso namenjeni bivanju, zato zanje ni nujno potrebno projektiranje in gradbeno-tehnično preverjanje.

Gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo pa je treba pridobiti tudi v primeru posega v konstrukcijo obstoječega objekta. Prav tako je treba upoštevati zahteve pred požarom (za omejitev širjenja ognja v primeru požara), zahteve varčevanja z energijo in zagotoviti toplotno prehodnost ovoja stavbe, skladno z zahtevami PURESa in tehnične smernice.

Če gradbene predpise kršimo, nam je predpisa prekršek, izdana globa in nato predvideno ukrepanje pristojnega inšpektorja. Inšpektor bo poleg izdane globe lahko zahteval takojšnjo prekinitev gradbenih del, v najslabšem scenariju pa lahko zahteva rušitev obstoječega objekta ali objekta v procesu gradnje. Da bi se temu izognili, se morate obrniti na odgovornega projektanta z licenco, ki pozna omejitve skladno s prostorskimi načrti in vam bo znal svetovati, stavbo pa bo sprojektiral tako, da bo pravno-formalno neoporečna.

2. Legalizacija objekta

2.1 Zakaj legalizacija objekta?

Legalizacija črne gradnje se največkrat izvede v primeru, ko bi želeli nepremično prodati ali če bi želeli na parceli na novo graditi dodatne objekte, ki se nanašajo na obstoječ nelegalen objekt ali pa če bi želeli nelegalen objekt rekonstruirati in prenoviti. Tudi če je objekt črna gradnja, vi pa začnete vanj gradbeno posegati, vas lahko sosedje prijavijo, saj za gradbena dela nimate izdanega gradbenega dovoljenja. Legalizacija črne gradnje ima to prednost, da objekt ponovno postane legalen, kar je ključnega pomena, saj je vsak legalen objekt avtomatsko več vreden kot črna gradnja. Z legaliziranim objektom lahko sklepate pravne posle, zaprošate za hipotekarni kredit, ga vpišete v katastrski pregled stavb in zemljiško knjigo, s čimer lahko dokazujete lastništvo. Legaliziran objekt vam torej nudi neprimerno več pravne zaščite kot črna gradnja, zato je legalizacija objekta nujna.

2.2  Kdaj legalizacija objekta ni možna

Žal obstajajo tudi primeri, ko legalizacija objekta in drugih gradbenih posegov zaradi neskladnosti z obstoječimi pravili za pridobitev gradbenega dovoljenja na tej parceli ni mogoča. Razlogov za to je mnogo, nič manj kot je omejitev, zapisanih v zakonih. Legalizacija objekta lahko ne izpolnjuje pogojev, če je objekt neskladen s prostorskimi akti, če gre za gradnjo na kmetijskem (nezazidljivem) zemljišču, če gre za gradnjo preblizu parcelne meje ali kakršno koli drugo neupoštevanje zakonov in pravilnikov.

2.3 Sprememba namembnosti objekta

Če želite spremeniti namen uporabe objekta, morate pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje. Čeprav ne gre za nobene gradbene posege v konstrukcijo obstoječega objekta ali gradnjo novega objekta, se lahko zaradi spremembe namembnosti objekta povečajo vplivi na okolico. To lahko direktno vpliva na postopno degradacijo območja in škoduje premoženju sosedov.

2.4 Legalizacija črne gradnje, zgrajene na kmetijskem zemljišču

Legalizacija črne gradnje, ki stoji na kmetijskem zemljišču, je možna v istih primerih, kot legalizacija objekta na katerem koli drugem zemljišču – če ni v nasprotju s prostorskimi akti in občinskimi prostorskimi načrti. Če je legalizacija objekta na kmetijskem zemljišču omogočena, je skupaj s pripravo dokumentacije potrebno plačati še odškodnino za spremembo namembnosti kmetijskega zemljišča oziroma gozda.

Če sprememba namembnosti zaradi aktov, OPPN-ja in zakonodaje ni možna, lahko na občini vložite pobudo za spremembo pogojev. Moramo pa vas opozoriti, da je tak postopek časovno izjemno potraten in velikokrat ni uspešen. V takih primerih je najbolje, če se obrnete direktno na občino.

Novi gradbeni zakon pa dopušča dodatno možnost legalizacije objekta na kmetijskem zemljišči, v kolikor je bil objekt zgrajen na zemljišču z bonitetno oceno 40 ali manj. Ocena se določeni na podlagi podatkov o katastrski kulturi in razredu parcele pred gradnjo ter z upoštevanjem preglednic katastrskih okrajev. Ob ugodni bonitetni oceni je potrebna še predhodna lokacijska preveritev, na podlagi katere lahko občina odobri legalizacijo črne gradnje. Ta postopek je dolgotrajen in običajno traja več mesecev.

3. Postopek: kako poteka legalizacija črne gradnje?

Legalizacija črne gradnje je dolgotrajen postopek v več fazah, ki se ne more zgoditi čez noč. Legalizacija objekta je sestavljena iz več stopenj:

 1. Najprej je treba na občini pridobiti lokacijsko informacijo. Iz nje lahko odčitamo prostorske akte, zakone in zahteve prostorskih načrtov, ki veljajo za parcelo oziroma lokacijo, kjer bi želeli objekt legalizirati.
 2. Nato se z lokacijsko informacijo oglasimo pri projektantu. Projektant bo LI pregledal in podal mnenje, ali je v skladu z zahtevanimi omejitvami legalizacij objekta sploh mogoča. Če je mogoča, pri njem naročimo projektno dokumentacijo, ki jo bo izdelal skladno z zahtevami lokacijske informacije.
 3. V postopku izdelave PGD dokumentacije je potrebno pridobivanje pogojev in soglasij
 4. Po končani dokumentaciji se na upravni enoti vloži vloga za izdajo gradbenega dovoljenja
 5. Po odobrenem in pridobljenem gradbenem dovoljenju sledi začetek del.

4. Kdo opravi legalizacijo objekta?

Legalizacijo objekta je najbolje prepustiti strokovnjakom. To so največkrat izkušeni arhitekturni ali gradbeni projektanti in pravniki. Načeloma vam bo odvetnik znal bolje svetovati glede pravno-formalnega ozadja legalizacije in bo tudi bolje interpretiral zakone, ne bo pa vam znal ponuditi projektantskega odgovora, kako na tej lokaciji kaj zgraditi. Odvetniki so zato zaželeni pri zelo zahtevnih in zapletenih postopkih legalizacije, kjer je treba podrobno poznati zakonodajo, sicer pa je zadostuje svetovanje izkušenega projektanta.

5. Koliko stane legalizacija objekta?

Legalizacija objekta stane približno toliko, kolikor stane priprava dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja (GD). Cene v Sloveniji so odvisne od projektantskih birojev, načeloma pa se v povprečju gibljejo med 2500 - 5000 EUR. Treba pa se je zavedati, da je tej ceni včasih treba prišteti še globo, ki se jo plača ob vložitvi gradbenega dovoljenja za nelegalni obstoječi objekt.

 

 

 

 

 

 

 

Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš DomŽelim ponudbo izvajalcev
Zadnja povpraševanja

Legalizacijo 3. prizidkov

Pozdravljeni.

Potrebujem legalizacijo teh treh objektov.

prizidek 1; garaža15 m/2,
prizidek 2; 30 m/2,
prizidek 3;
jedilnica s teraso 16 m/2

Lep pozdrav. 2700 € do 4500 €

........

Legalizacijo objekta

Pozdravljeni,

potrebujem vse za ureditev legalizacije objekta starejšega obstoja, zgrajenega leta 1988. Gre za enostanovanjsko hišo.

Lp 2700 € do 4500 €

........

Legalizacija mansarde

Pozdravljeni,

potrebujem izvajalca za legalizacijo mansarde izgradnja leta 1974 na objektu, zgrajenim pred letom 1967.

Lp 3240 € do 5400 €

........

Želim ponudbo izvajalcev

Cena, Pridobitev uporabnega dovoljenja, popravek GD, po opisu
Legalizacija objekta, Rovte

3240 € do 5400 €

Cena, Tloris, prerez in dimenzije objekta, 102 m2
Legalizacija objekta, Celje

3240 € do 5400 €

Cena, Legalizacija objekta, 250
Legalizacija objekta, Ljubljana

3240 € do 5400 €

Cena, Legalizacijo objekta daljsega obstoja, po opisu
Legalizacija objekta, Maribor

3150 € do 5250 €

Cena, Potrebujem nasvet glede dozidave znotraj poslovnega objekta, 20
Legalizacija objekta, Ljubljana

2700 € do 4500 €

Cena, Informacijo, 280
Legalizacija objekta, Materija

2700 € do 4500 €

Cena, Legalizacija objekta, 55 m2
Legalizacija objekta, Maribor

2700 € do 4500 €

Cena, Ureditev dokumentacije hiše starejšega obstoja, 150 m2
Legalizacija objekta, Most Na Soči

2700 € do 4500 €

Cena, Legalizacija starega objekta, po opisu
Legalizacija objekta, Vrhnika

2700 € do 4500 €

Cena, Legalizacijo za objekt daljšega obstoja, 5 stanovanjska hiša
Legalizacija objekta, Ljubljana

3150 € do 5250 €

Cena, legalizirati prizidan del zidanice, cca 60 m
Legalizacija objekta, Dvor

1350 € do 2250 €

Cena, Legalizacija objekta, 40 m2
Legalizacija objekta, Ljubljana

1350 € do 2250 €

Cena, Legalizacija prizidka garaže ob hiši, 26
Legalizacija objekta, Domžale

3240 € do 5400 €

Cena, garaže,prizidka, 40m2 in 70m2
Legalizacija objekta, Orehova vas

3240 € do 5400 €

Cena, Legalizacijo staro gradnjo do 2005 leta in novo gradnjo od 2022 leta v, 100.6 m2
Legalizacija objekta, Izola

1350 € do 2250 €

Cena, Legalizacija objekta daljšega obstoja, dvoetažno -120m2
Legalizacija objekta, Radeče

2700 € do 4500 €

Cena, Legalizacija pokritega parkirišča, 50 m2
Legalizacija objekta, Gozd Martuljek

2250 € do 3750 €

Cena, Legalizacija prizidka na objektu daljšega obstoja, 178 m2 - celoten objekt, 40 m2 - prizidek
Legalizacija objekta, Lokev

2700 € do 4500 €

Cena, Pridobitev ustreznih dovoljenj, 130
Legalizacija objekta, Šentrupert na Dolenjskem

3240 € do 5400 €

Cena, Legalizacijo dveh manjsih bivalnih prostorov, 2x15
Legalizacija objekta, Miren

1350 € do 2250 €

Cena, Legalizacija prizidka ob stanovanjski hiši.,
Legalizacija objekta, Visoko

1800 € do 3000 €

Cena, Legalizacija objekta daljsega obstoja, 35 m2
Legalizacija objekta, Portorož

1350 € do 2250 €

Cena, Legalizacijo objekta zgrajeno okoli leta 1980 kot prikljucek k hisi, 1x
Legalizacija objekta, Komen

2700 € do 4500 €

Cena, Legalizacija objekta daljšega obstoja, po opisu
Legalizacija objekta, Trebnje

2700 € do 4500 €

Cena, Legalizacija objekta, 144 m2
Legalizacija objekta, Ljubljana

2700 € do 4500 €

Cena, Legalizacija objekta, 100 m2
Legalizacija objekta, Poljčane

1800 € do 3000 €

Cena, Legalizacija objekta, 2 x 30 m2
Legalizacija objekta, Komen

900 € do 1500 €

Cena, Legalizacija nadzidka na ravni strehi,, 45 m2
Legalizacija objekta, Ljubljana

2700 € do 4500 €

Cena, Legalizacija mansarde in skladišča, mansarda 105m2, skladišče 85m2
Legalizacija objekta, Zgornja Korena

1800 € do 3000 €

Cena, Legalizacija hleva, 1000 m2
Legalizacija objekta, Ig

3240 € do 5400 €

Cena, Legalizacija obstoječega prizidka, 7,31 m2
Legalizacija objekta, Ruše

2700 € do 4500 €

Cena, Legalizacija obstoječega objekta., 115 m2
Legalizacija objekta, Ptuj

3240 € do 5400 €

Cena, Legalizacija hiše, 90 m2
Legalizacija objekta, Ptuj

1800 € do 3000 €

Cena, Potrdilo o skladnosti objekta glede UD, 100 m2
Legalizacija objekta, Maribor

18 € do 30 €

Cena, Legalizacijo hise in gradbeno dovoljenje za prizidek, 90 in 30 m2
Legalizacija objekta, Gomilsko

6480 € do 10800 €

Cena, Legalizacija objekta, 54 m2
Legalizacija objekta, Grobelno

3240 € do 5400 €Poglej druge končane projekte in cene

Legalizacija objekta cenik

Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

315+ podjetij za Legalizacija objekta
Brezplačno povpraševanje
Brez provizij
Pridobi ponudbo

Iščete izvajalce, ponudbo za področje Legalizacija objekta?

 • Legalizacija objekta Ljubljana
 • Legalizacija objekta Maribor
 • Legalizacija objekta Celje
 • Legalizacija objekta Koper
 • Legalizacija objekta Kranj
 • Legalizacija objekta Ajdovščina
 • Legalizacija objekta Bled
 • Legalizacija objekta Bovec
 • Legalizacija objekta Črna na Koroškem
 • Legalizacija objekta Črnomelj
 • Legalizacija objekta Domžale
 • Legalizacija objekta Gornja Radgona
 • Legalizacija objekta Gornji Grad
 • Legalizacija objekta Hrastnik
 • Legalizacija objekta Ilirska Bistrica
 • Legalizacija objekta Izola
 • Legalizacija objekta Jesenice
 • Legalizacija objekta Kamnik
 • Legalizacija objekta Kidričevo
 • Legalizacija objekta Kobarid
 • Legalizacija objekta Kočevje
 • Legalizacija objekta Kranjska Gora
 • Legalizacija objekta Krško
 • Legalizacija objekta Laško
 • Legalizacija objekta Lendava
 • Legalizacija objekta Litija
 • Legalizacija objekta Ljutomer
 • Legalizacija objekta Metlika
 • Legalizacija objekta Mojstrana
 • Legalizacija objekta Mozirje
 • Legalizacija objekta Murska Sobota
 • Legalizacija objekta Nova Gorica
 • Legalizacija objekta Novo mesto
 • Legalizacija objekta Ormož
 • Legalizacija objekta Piran - Pirano
 • Legalizacija objekta Pivka
 • Legalizacija objekta Portorož
 • Legalizacija objekta Postojna
 • Legalizacija objekta Ptuj
 • Legalizacija objekta Radeče
 • Legalizacija objekta Radenci
 • Legalizacija objekta Radovljica
 • Legalizacija objekta Ravne Na Koroškem
 • Legalizacija objekta Ribnica
 • Legalizacija objekta Rogaška Slatina
 • Legalizacija objekta Sevnica
 • Legalizacija objekta Sežana
 • Legalizacija objekta Škofja Loka
 • Legalizacija objekta Slovenj Gradec
 • Legalizacija objekta Slovenska Bistrica
 • Legalizacija objekta Slovenske Konjice
 • Legalizacija objekta Šoštanj
 • Legalizacija objekta Štore
 • Legalizacija objekta Tolmin
 • Legalizacija objekta Trbovlje
 • Legalizacija objekta Tržič
 • Legalizacija objekta Trzin
 • Legalizacija objekta Velenje
 • Legalizacija objekta Vipava
 • Legalizacija objekta Vojnik
 • Legalizacija objekta Vransko
 • Legalizacija objekta Vrhnika
 • Legalizacija objekta Žalec
 • Legalizacija objekta Zreče
 • Legalizacija objekta Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane