Za področje

    Ureditev mansarde

    Članek je koristil že 16924+ uporabnikom
    Pogosto stanovanja v mansardah uredimo, saj nam je to izhod v sili. Vendar to ni nujno vedno tako, saj so lahko stanovanja v mansardah izjemno zanimiva, po navadi veliko bolj kot običajna stanovanja. Ko se lotimo ureditve mansardnega stanovanja, je izjemno pomembno, da posebno pozornost namenimo ustrezni izolaciji mansarde, svetlobi, oblikovanju prostorov in razporeditvi pohištva.
    Strokovni članek 16924
    ureditev mansarde
    Imamo kar 1033 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    1. Zasnova mansarde

    Prostore mansarde iz dveh obodnih strani obdaja poševna streha, zato so posebni. Površino je treba ustrezno obdelati, hkrati pa preko nje zagotoviti dovoljšni vir svetlobe.

    Priporočljivo je, da strehe mansarde ne zapiramo in jo pustimo odprto do slemenske lege, saj tako ne odvzemamo dodatnega prostora. Kadar je ostrešje leseno in ne betonsko, praviloma s tem ne boste imeli težav. Ko pustimo streho odprto, deluje prostor bolj prostoren in manj utesnjujoč.

    mansarda-ureditev.jpg
    Priporočljivo je, da v mansardi strehe ne zapiramo in pustimo odprto do slemenske lege, saj tako ne odvzemamo dodatnega prostora. 

    2. Podstrešno stanovanje - ureditev izolacije je bistvena!

    Podstrešno stanovanje je treba ustrezno izolirati, če želite v njem zagotoviti udobno in energijsko učinkovito bivanje. Neustrezno izolirano podstrešje lahko povzroči nepotrebno izgubo toplote, kondenzacijo in razvoj plesni, kar lahko privede do slabega zdravja in visokih stroškov energije.

    Ko razmišljate o izolaciji podstrešja, je pomembno upoštevati nekaj dejavnikov. Prvič, izberite ustrezen tip izolacije, ki bo ustrezal vašim potrebam in proračunu. Drugič, poskrbite, da bo izolacija ustrezno nameščena, in nazadnje, izolirajte celotno podstrešje, vključno s stenami, tlemi in stropom.

    2.1 Mineralna volna za podstrešno stanovanje

    Ena od najpogostejših vrst izolacije za podstrešje je mineralna volna. Ta vrsta izolacije je izdelana iz steklenih vlaken ali kamene volne in se lahko enostavno namesti med stropne tramove ali stene. Mineralna volna je učinkovita pri zmanjševanju izgube toplote in ima tudi protiprašne lastnosti.

    2.2 Stiropor za podstrešno stanovanje

    Druga možnost je uporaba polistirenske pene (EPS), ki se pogosto uporablja za izolacijo sten in stropov. Polistirenska pena ima izjemno nizko toplotno prevodnost in zmanjšuje izgubo toplote. Poleg tega ima tudi protiprašne lastnosti in preprečuje razvoj plesni.

    podstresno-stanovanje-ureditev.jpg
    Podstrešno stanovanje je treba ustrezno izolirati, če želite v njem zagotoviti udobno in energijsko učinkovito bivanje.

    2.3 Ureditev izolacije tal mansarde

    Za izolacijo tal podstrešja se pogosto uporabljata mineralna volna ali celulozna izolacija. Mineralna volna se lahko položi med tramove tal ali vstavi v praznine med obstoječimi in novimi tlemi. Celulozna izolacija je narejena iz recikliranega papirja in ima odlične toplotne in zvočne izolacijske lastnosti.

    Naš nasvet: Medtem ko lahko seveda sami izolirate podstrešno stanovanje - ureditev izolacije raje prepustite izkušenemu izvajalcu. Napačna namestitev izolacije lahko povzroči nastanek kondenzacije, kar lahko privede do težav z zdravjem in škode na vašem podstrešju.

    2.4 Prednosti ustrezne izolacije mansarde

    Izolacija mansarde izboljša kakovost zraka v vašem domu, saj zmanjša vdor hladnega in vlage v podstrešno stanovanje, kar lahko prepreči razvoj plesni in vlažnosti. To lahko izboljša zdravje in udobje vaše družine, saj lahko vlažen zrak povzroči alergije in težave z dihali.

    Poleg izboljšanja kakovosti zraka in udobja, pravilna izolacija mansarde prinese velike prihranke pri računih za ogrevanje in hlajenje. S pravilno izolacijo boste lahko ohranili toploto v vašem domu v hladnih mesecih in ohranjali hladnost v poletnih mesecih ter tako prispevali k bolj trajnostnemu načinu življenja.

    Naš nasvet: Pri izolaciji mansarde je treba upoštevati tudi kakovost in starost obstoječe strešne kritine. Če je strešna kritina stara ali poškodovana, lahko to povzroči uhajanje vlage in kondenzacijo. V tem primeru je priporočljivo najprej zamenjati strešno kritino, preden izolirate podstrešno stanovanje.

    3. Okna, zasteklitev mansarde

    Pomembna pa je tudi razporeditev oken, okenske odprtine optično povečajo prostor mansarde, kot tudi zagotavljajo dovoljšno svetlobo. Da dosežemo svetlobo skozi strešna okna, strehe nikakor ne smemo zapirati. Kljub temu, da je strešna okna nekoliko težje izvesti, kot navadna, panoramska okna, mora biti teh dovolj.

    Količina oken je odvisna od tega, na katero stran je okno orientirano in od naklona strehe. Priporočljivo je, da so vsa strešna okna od tal dvignjena vsaj 90 cm, nekatera okna pa so lahko dvignjena še višje, tudi pod sleme. Tako lahko dosežemo zelo zanimiv svetlobni učinek, ki pride do izraza predvsem ponoči.

    podstresje-ureditev.jpg
    Priporočljivo je, da so vsa strešna okna od tal dvignjena vsaj 90 cm, nekatera okna pa so lahko dvignjena še višje.

    Če imamo možnost izkoristiti čelno steno mansarde, je to zelo pozitivno, vanjo je smiselno umestiti bivalni prostor. Kadar to ni mogoče, pa je priporočljivo, da je strešno okno v bivalnem prostoru nekoliko večje, večje od 2 m2. Da zagotovimo dovoljšno svetlobo, oziroma, stojno višino lahko ustvarimo tudi frčado, ki lahko sicer  oblikuje zanimiv prostor, njena pojavnost pa je lahko vprašljiva na zunanji, fasadni strani.

    4. Podstrešno stanovanje - ureditev prostora in pohištvo 

    Pozorni moramo biti tudi pri sami razporeditvi pohištva. Kadar imamo povsod v mansardi stojno višino, problema nimamo. Kadar pa je tako imenovani kolenčni zid mansarde nekoliko nižji, ga lahko izkoristimo le za postavitev nižjega pohištva. Tja po navadi ne moremo vgraditi omar normalnih dimenzij ali npr. večine kopalniške opreme. Ker je načrtovanje notranje opreme za podstrešno stanovanje nekoliko bolj zahtevno, vam priporočamo, da se za pomoč obrnete na arhitekta.

    Strokovni članek 16924
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Izolacija podstrešja, mansarde?

    Imamo kar 1033 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1033 izvajalcev za področje Izolacija podstrešja, mansarde
    10
    2

    TREND Zafir Kujraković s.p.


    8.9
    4

    M&M ŽGANEC, slikopleskarstvo, zaključna gradbena dela in druge storitve, Monika Žganec s.p.


    10
    9

    IRNER gradbeništvo, inženiring in trgovina d.o.o.


    8.9
    5

    DŽAFO, ELMEDIN DŽAFIĆ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane