Za področje

    Knauf profili za predelne stene (pregradne stene)

    Članek je koristil že 18599+ uporabnikom
    Predelne stene nimajo nosilne funkcije, ampak zgolj predelijo prostor. Ker ni potrebe, da bi te imele veliko nosilnost, so lahko tudi suhomontažne. Suhomontažne pregradne stene sestavljajo profili (najbolj znani so knauf profili), ki ji omogočajo stabilnost, lahko pa so lahko leseni ali jekleni. Na profile so iz obeh strani pritrjene zunanje plošče, npr. mavčnokartonske plošče. Opisani sistem sten lahko kupimo že izdelan, predelno steno pa lahko izdelamo tudi sami.
    Strokovni članek 18599
    predelne stene
    Imamo kar 2434 izvajalcev za področje Suhomontaža:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    1. Kaj potrebujemo za izvedbo predelne stene?

    Predelne stene so enostaven način, kako en prostor zamejimo iz drugega. Prav tako je enostavna za morebitno odstranitev v prihodnosti. Poleg zunanjih plošč in nosilnih profilov za izdelavo predelne stene potrebujemo tudi vijake za pritrditev plošč in takšne z zidnimi vložki, izlolacijo, fugirno maso in tesnilni ter bandažirni trak. Najprej ugotovimo velikost in pozicijo predelne stene. Mere predelne stene prenesemo na tla, strop in že obstoječe stene, pomagamo si z vodno tehnico.

    2. Knauf profili za pregradne stene

    2.1 Knauf profili

    Ko poznamo dimenzije pregradne stene začnemo s pripravo profilov predelne stene (pregradne stene). Knauf profili so enake višine kot je višina pregradne stene, oziroma kakšen cm nižji. Če uporabljamo kovinske profile, jih na ustrezno dolžino odrežemo s posebnimi škarjami za pločevino. Na spodnjem in zgornjem delu se knauf profili zatesnijo s tesnilnim trakom. Profile pritrdimo z vijaki v tla in strop, če uporabljamo U kovinske profile te postavimo v ustrezen razmik, med njih pa postavimo profil v obliki črke C. Konstrukcija pregradne stene se lahko izvede tudi na drugačen način. Na voljo so kovinski knauf profili (C-profili) in leseni knauf profili. Med njimi ni posebne razlike, bolj se gre za to, katere bolje poznate in katerih ste navajeni. 

    2.2 Plošče za zapiranje pregradne stene

    Predelna stena za izvedbo zahteva dobro izvedeno podkonstrukcijo, ki jo sestavljajo knauf profili. Ko so kanuf profili, ki tvorijo konstrukcijo predelne stene postavljeni, začnemo s pritrjevanjem zunanjih plošč. Tudi plošče morajo biti kakšen cm nižje od višine prostora. Ko so mavčnokartonske plošče ali druge plošče pripravljene, te z vijaki pritrdimo v C profile. Predelne stene še ne zapremo z obeh strani, dokler je ne izoliramo med kanuf profili.

    Knauf profili
    Knauf profili za pregradne stene so lahko kovinski (ALU) ali leseni. 

    3. Inštalacije predelne stene

    Če bodo v predelni steni potekale tudi inštalacije, se v naslednjem koraku lotimo izvedbe inštalacij. Te položimo v notranjost pregradne stene, kjer so knauf profili C, v plošče pa izrežemo odprtine za stikala. Zaradi tega je najbolje, da imamo pozicije vtičnic in stikal predelne stene pripravljene vnaprej!

    4. Izolacija in zapiranje predelne stene

    Ko so inštalacije napeljane, pregradne stene dobro zvočno izoliramo. Ponavadi je mehka izolacija položena v notranjost stene med knauf profili in služi kot toplotna in zvočna izolacija. Ker se predelne stene vgrajujejo predvsem za zamejevanje notranjih prostorov, bo izolacija med knauf profili imela prej funkcijo zvočnega kot toplotnega izolatorja.

    Končno obložimo predelno steno s ploščami še na drugi strani. Ponavadi ima predelna stena dvojno steno iz plošč, zato moramo paziti, da sta oba sloja postavljena tako, da se stiki posameznih plošč zamikajo.

    6. Finalna obdelava pregradne stene

    Predelne stene finalno obdelamo z bandažiranje, kitanjem in pleskanjem. Stike zunanjih plošč končno obdelamo s fugirno maso. Najprej na stik nanesemo fugirno maso in jo razporedimo čez površino pregradne stene, čeznjo pa pritrdimo navadni bandažirni trak. Pri samolepilnem traku je postopek ravno obraten, se pravi naprej namestimo trak. Po potrebi nanesemo dve plasti fugirne mase in ko je ta suha, površino obdelamo in pobrusimo. Čez suhe obdelane stike pregradne stene nato nanesemo še tanko plast kita. Tako je stena pripravljena na končno obdelavo z željenim premazom.

    Knauf poka? Rudi Pergavšček iz podjetja Rudi d.o.o. opozarja, da moramo biti pazljivi pri izvedbi stikov, če nočemo razpok: „Utrezna obdelava stikov pri suhomontažni gradnji je res ključna. Nihče noče imeti razpok čez mesec dni. Bandažiranje in dvakratno kitanje je obvezno. Ne smemo pozabiti na vse stike stropa in sten in poševnine. Malo drugače je pri montažni gradnji. Tam bo vedno pokalo, ker hiša deluje. Stik stene in stropa običajno rešimo z belim silikonom. Potem pod njim poči, razpoka pa nam ni vidna.“

    Če predelne stene ne želite izvesti sami, pa se obrnite na sistem Mojmojster, ki vam bo posredoval kontakt ustreznega suhomontažerja.

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Pregradne stene
    Knauf predelne stene se na koncu obdela z zaključnimi sloji.

     

     

    Strokovni članek 18599
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Suhomontaža?

    Imamo kar 2434 izvajalcev za področje Suhomontaža:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2434 izvajalcev za področje Suhomontaža
    9.8
    7

    ECO WOOD


    8.6
    0

    ALIKA, d.o.o.


    9
    5

    ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, BOŠTJAN VIDNAR S.P.


    10
    3

    MS storitve, gradbeništvo, trgovina, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane