Za področje

  Spuščen strop: knauf strop ali armstrong strop?

  Članek je koristil že 26738+ uporabnikom
  Spuščeni stropi se uporabljajo, kadar je prostor previsok in želimo njegovo višino zmanjšati. Spuščen strop (knauf strop/armstrong strop) je smiseln tudi, kadar imamo v prostoru veliko inštalacij, ki jih želimo skriti. Nenazadnje knauf strop zakrije poškodovane dele in nepravilnosti stropa. Spuščen strop je lahko fiksen - knauf strop, ali modularni oz. armstrong strop.
  Strokovni članek 26738
  knauf strop spuscen strop
  Imamo kar 2272 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  1. Spuščeni stropi

  1.1 Kje uporabljamo spuščen strop?

  Zelo pogosto se spuščen strop uporabi pri javnem objektu, včasih pa tudi v enodružinskem. Najpogosteje se ta uporabi, da se v prostor med stropom in spuščenim stropom skrije npr. električno napeljavo, klimatske ali prezračevlne inštalacije, razsvetljavo in podobno. Pri enodružinskem objektu se potreba po spuščenem stropu pojavi, kadar je objekt npr. pasiven in ima vgrajeno dodatno prezračevalno napeljavo, ki se jo tako skrije v strop. Spuščen strop se lahko spusti tudi le na določenih mestih in se pod njega skrije npr. led osvetljava.

  1.2 Zakaj izbrati spuščen strop

  Spuščen strop pa je smiseln tudi zato, ker dodatno toplotno izolira medetažno stropno konstrukcijo, izboljšuje pa tudi zvočno izolacijo primarnega stropa. Z uporabo spuščenega stropa imamo možnost prilagajanja višine stropa tudi v prihodnosti. Prav tako spuščen strop zvišuje ognje odpornost. Nenazadnje pa je spuščen strop enostaven za vgradnjo ali sanacijo. Sanacija električne napeljave v spuščenem stropu bo neprimerno lažja in enostavnejša, saj bo treba spuščeni strop po končanih delih le na novo pokitati in prebeliti. 

  3. Kako montirati spuščen stop?

  Stropovi so narejeni iz suhomontažnih elementov, zato jih je sorazmerno lahko izdelati in montirati. Podkonstrukcija spuščenega stropa je ponavadi izvedena iz kovinskih stropnih U in C profilov, ki morajo biti nameščeni v predpisanih razdaljah. Najprej je potrebno na nosilni strop pritrditi sidrana obešala, na sidrana obešala pa se pritrdi nosilne C-profile. Nato se C-profile poveže še z U-profili in po potrebi še s spojnimi elementi. Ko je kovinska konstrukcija pripravljena, se na njo pritrdi montažne plošče, npr. pogosto se uporablja mavčne plošče. Razmiki med pritrditvami ne smejo biti večji od 17 cm.

  Spuščen strop
  V spuščen strop lahko vgradimo LED luči.

  4. Vse o armstrong stropu

  4.1 Prednosti armstrong stropa

  Amrstrong strop je najpogostejša izbira stropov v veleblagovnicah, pisarnah in drugih objektih večjega merila. Za stanovanja se uporablja le redko. Armstrong strop je modularni spuščeni strop, zato ga boste prepoznali po vidni sivi mreži, ki predstavja okvir, ki se ga nato zapolni s ploščami dimenzij 60x60 cm. Plošče so lahko tudi večjih dimenzij, a je to redko, vse pa so že nekaj let pretežno iz okolju prijaznih materialov. Plošče za armstrong strop imajo nizko vnetljivost. Na voljo imate armstrong strop z več različnimi ploščami tudi kar se tiče barv in materialov, obstajajo pa celo plošče iz pločevine. Amrstrong strop je eden najcenejših spuščenih stropov.

  4.2 Slabosti armstrong stropa

  Armstrong strop je spuščen strop, ki za montažo zahteva vsaj 25 cm višine, zato ni primeren za sobe z nizkim stropom. Druga slabost armstrong stropa je v tem, da sistem ne omogoča ustvarjanja vodo-nepropustne površine, kar pomeni, da voda v primeru zamakanja teče v prostor.

  4.3 Armstrong strop in inštalacije

  Armstrong strop ima to veliko prednost, da je namesto ene plošče ponekod možno vgraditi kar raster luči, tak sistem pa omogoča enostavno sanacijo. Do pokvarjene luči in elektro napeljav namreč zlahka pridemo preprosto tako, da ploščo dvignemo. Prav tako lahko kje namesto plošče vgradimo revizijsko loputo ali rozeto za prezračevanje. To je tudi glavna razlika s knauf stropovi oz. mavčnokartonskimi stropovi, ki tega ne omogočajo, saj gre za zaprt sistem. Ravno zaradi tega modularnega sistema je armstrong strop tako priljubljena izbira za večje javne objekte, ki zahtevajo pogosta popravila. 

  Armstrong strop
  Armstrong strop je pogosta izbira za objekte večjega merila.

  5. Knauf strop 

  5.1 Konstrukcija knauf stropa

  Vsak spuščeni strop zahteva podkonstrukcijo, na kateri bo visel. Podkonstrukcija za knauf strop je lahko lesena ali iz konvinskih C ali U profilov. Podkonstrukcijo moramo pritrditi na nosilno ploščo, pri sidranju nosilcev v nosilno ploščo pa je treba slediti navodilom proizvajalca. Poizvajalec bo navedel tudi spojnike, vijake in ostale pripomočke za montažo. 

  5.2 Prednosti knauf stropa

  Knauf strop imenujemo tudi mavčnokartosnki strop. Knauf je le najbolj znano podjetje, ki take mavčnokartonske stropove in plošče izdeluje, ni pa edino. Knauf strop je najpogostejša izbira spuščenega stropa za zapiranje stropov stanovanj in drugih bivanjskih objektov. Za razliko od armstrong stropa ta spuščen strop deluje bolj estetsko. Kanuf strop ni modulatni sistem, zato mreža oz. okvir za razliko od armstrong stropa ni viden. Knauf strop zato omogoča enotno stropno površino, za njegovo montažo pa ne potrebujemo take višine kot za montažo armstrong stropa. Prav tako omogoča boljšo zvočno izolacijo medetažnih plošč.

  5.3 Knauf strop in njegove slabosti

  Knauf strop je dražji od armstrong stropa, ker ne gre za modularen sistem pa boste imeli pri sanaciji morebitnih vgrajenih inštalacij več težav in več popravkov stropa. 

  5.3 Inštalacije v kanuf stropu

  Inštalacije v knauf stropu so pogoste, saj gre za spuščeni strop v katerega si ljudje radi vgradijo potopljene LED luči ali rozete za hlajenje in prezračevanje. Ti. "flush" vgradnja, pomeni vgradna v ravnini s spuščenim stropom da prostoru zelo estetski in eleganten videz. Za razliko od Armstrong stropa tak spuščen strop omogoča več različnih vrst, oblik in načinov vgradnje luči, luči pa lahko razporedimo kakor nam paše, saj nismo omejeni z mrežo. Nektari luči zato razporedijo v skupkih več luči nad delovnimi površinami, nad jedilno mizo in nad bivalnim delom, drugod pa strop pustijo prazen. Trepa pa se je zavedati, da sanacija intašalacij ter luči ni tako enostavna kot pri armstrong stropu - knauf strop ni modularni sistem spuščenega stropa, kjer bi lahko ploščo po potrebi dvignili, sanirali problem in jo nato nadomestili nazaj. Vsak poseg v spuščen knauf strop zahteva dodatno kitanje in nato zaključno beljenje, zato se temu raje izognite s kvalitetnimi inštalacijami in lučmi. 

  6. Spuščen strop - cena

  Spuščeni strop, kar običajno pomeni kauf strop, vam izvajalec suhomontažnih del izdela za 21-27 €/m2. Za podrobnejšo oceno stroškov si lahko pomagate z našim kalkulatorjem cen.

  Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Strokovni članek 26738
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 2272 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Knauf plošče ognjevarne vodoodporne

  Mavčne plošče:

  Knauf plošče navadne

  Mavčne plošče:

  Knauf plošče vlagoodporne

  Mavčne plošče:

  Knauf plošče ognjevarne

  Mavčne plošče:
  Imamo kar 2272 izvajalcev za področje Suhomontaža:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 2272 izvajalcev za področje Suhomontaža
  9.1
  0

  PLESKARSTVO - FASADERSTVO DAMJAN KOBAL S.P.


  10
  2

  Jože Pacek Jordan s.p.


  10
  3

  MAESTRO, d.o.o., vzdrževanje objektov


  8.8
  0

  ENIGMA - ZAKLJUČNA DELA V GRADBENIŠTVU IN OSEBNE STORITVE BRATUŽ RADIVOJ S.P.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje SUHOMONTAŽA?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane