Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Vstopite v skrivnostni svet rudarjev: stalna razstava Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije

    Članek je koristil že 1228+ uporabnikom
    V Sloveniji imamo veliko manj znanih in obiskanih koncev z izjemno industrijsko in kulturno dediščino. Eden izmed takšnih koncev je Idrija, kjer si lahko v sklopu bogate zbirke Mestnega muzeja Idrija v gradu Gewerkenegg med drugim ogledate stalno razstavo Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije. Če vas zanima, kako so živeli in delali rudarji, kakšna orodja in tehnologijo so uporabljali in katere kamnine najdemo na tem območju, si naslednji vikend rezervirajte za obisk Idrije!
    Novice 1228
    rudarski muzej idrija naslovnica

    Kaj je bilo prej: grad ali rudnik?

    Preden predstavimo rudarsko dediščino mesta Idrije, moramo nekaj besed nameniti renesančnemu gradu Gewerkenegg, kjer je danes v sklopu stalne razstave razstave Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije na ogled bogata rudarska zbirka Mestnega muzeja Idrija. Nastanek gradu sega v začetek 16. stoletja, kar časovno sovpada z odkritjem bogatega nahajališča živega srebra. Na slednje opozarja že njegovo nemško ime, ki v prevodu pomeni ‘rudniški grad’. Začetki gradnje gradu Gewerkenegg segajo v leto 1493, ko so nemški rudarji kmalu po prihodu v Idrijo tam postavili leseno kapelico sv. Ahacija. Prav ta je nekaj let kasneje botrovala nastanku grajskega kompleksa.

    Lastniki rudnika so grad zgradili za obrambo pred Benečani in Turki, skladiščenje živega srebra in živil ter nastanitev rudniškega vodstva. Leta 1575 je deželni knez odkupil vse rudniške deleže, s čimer je grad prešel v državno last. Grad je bil v 90. letih 20. stoletja deležen obširne in temeljite prenove.

    Grad Gewerkenegg
    Renesančni grad Gewerkenegg. (vir: arhiv muzeja)

    Rudarska zbirka

    Mestni muzej Idrija, ki hrani zbirko predmetov rudarske dediščine, je bil ustanovljen leta 1953. Sprva je skrbel predvsem za ohranjanje tehniške dediščine rudnika živega srebra Idrija, kar se odraža tudi v specifikah zbirke. Zbirko, ki obsega 784 enot, sestavljajo raznovrstni rudarski predmeti iz živosrebrovega rudnika v Idriji, drugega največjega tovrstnega rudnika na svetu. Zbirka se med drugim ponaša z več desettonsko rudniško črpalko Idrijske kamšti iz leta 1790 in identifikacijsko markico rudarja s premerom 3,29 cm. 

    Rudarsko kladivo
    Take vrste kladiva so se uporabljala pri ročnem izkopu rude. (vir: arhiv muzeja)

    Rudarska zbirka vključuje tudi mnogo strojev in naprav za izkopavanje rude iz jame ter orodja in opremo, potrebno za delo v jami in zunanjih obratih. Prav tako so na ogled postavljeni eksponati iz laboratorija, katerega glavna naloga je bilo nadzorovanje tehnološkega procesa v topilnici. Zbirka obsega tudi predmete iz zadnje lokacije topilnice na desnem bregu reke Idrijce, kjer so živo srebro pridobivali vse do novembra 1995.

    Drobilnik rude
    Diskasti drobilnik za mletje vzorcev rude se je uporabljal v vzorčevalnici Rudnika živega srebra Idrija pri določanju vsebnosti živega srebra v rudi. (vir: arhiv muzeja)

    Geološka zbirka

    Geološka zbirka Mestnega muzeja Idrija obsega več kot 2.900 enot. Na stalni razstavi Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije si je mogoče ogledati nekaj več kot 700 kamnin, fosilov in mineralov idrijskega rudišča, idrijsko-cerkljanskega ozemlja iz okolice. Posebno mesto zbirka namenja rudam, ki predstavljajo različne načine orudenja idrijske kotline in s tem nastanek idrijskega živosrebrovega rudišča. Zbirki dajejo širši mednarodni pomen primerki nekaterih redkih cinabaritnih rud (karoli ruda) in edinstvenih sedimentnih rud. 

    Bogata zbirka Mestnega muzeja Idrija je rezultat dela posameznih ljubiteljskih zbiralcev, muzealcev in načrtnega dela geologov, zaposlenih v Rudniku živega srebra Idrija ter 160-letnega načrtnega raziskovanja idrijskega rudišča in okolice. Zbirka je poklon in ovekovečenje 500-letne zgodovine rudarjenja v Idriji, ki je izoblikovalo mesto in njene prebivalce.

    Tehtnica
    Delovala je na principu vzvoda. Na eni strani je postavljena posoda z živim srebrom (menzura) z ventilom in cevjo, na drugi strani so postavili ustrezne uteži. (vir: arhiv muzeja)

    Rudarska hiša 

    Da bo obisk Idrije in njene dediščine popoln, svetujemo tudi ogled idrijske Rudarske hiše na Bazoviški 4. Omenjena hiša je tipičen primerek rudarske hiše s konca 18. stoletja, ki je vse do danes ohranila glavne značilnosti nekdanje idrijske arhitekture in rudarske bivanjske kulture. V 90. letih 20. stoletja je bila (sočasno s prenovo gradu) obnovljena in zavarovana kot kulturni spomenik. Konstrukcija hiše, vkopane v strmo pobočje, je z izjemo zidanih temeljev, kleti in kuhinje v celoti lesena, streha pa prekrita z jelovimi skodlami. Fasada je sestavljena iz desk, obitih z letvami, ometanih in pobeljenih z apnom.

    Zaradi velikega volumna z majhnimi okni rudarska hiša deluje čokato in monumentalno. 

    V 19. stoletju je v takšni hiši živelo več različnih družin, skupaj pa približno 16 ljudi. Pomanjkanje prostora je družine sililo v skromno življenje, posledica česar so mnoge inovativne domislice za učinkovito izrabo prostora.  

    Rudarska hiša
    Idrijska rudarska hiša. (vir: arhiv muzeja)

     

    Novice 1228
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Imamo kar 144 izvajalcev za področje Drugo
    10
    7

    Mitja Ribič s.p.


    8.3
    1

    Anila d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane