Za področje

    Inflacija ne ustavlja gradbeništva | Gradbeni barometer za 1. kvartal 2023

    Članek je koristil že 1100+ uporabnikom
    Spomladanska gradbena sezona je v polnem razmahu, kljub visoki inflaciji. Na platformi Mojmojster smo za vas ponovno pripravili Gradbeni barometer - kratko četrtletno poročilo slovenskega gradbenega trga. Za podporo vašemu poslu, v Gradbenem barometru redno predstavljamo zanimive podatke s strani izvajalcev in investitorjev, SURS-a in ekskluzivne izsledke, ki jih zbiramo na vzorcu naših več sto tisoč mesečnih uporabnikov.
    1100
    mojmojster porocilo gradbenega trga za prvo tromoesecje 2023 naslovnica2

    Inflacija ne ustavlja gradbeništva

    Gradbena sezona 2023 se je začela optimistično navkljub skoraj 10 % inflaciji v Sloveniji. Cene surovin in gradbenih produktov so se umirile in število novih projektov je pričakovano naraslo glede na letni čas. Namera po gradnji pa je prebila zgornjo mejo, ki jo je začrtalo skoraj dve leti raznoraznih kriz, kar je obetavno za celotno gradbeno sezono 2023.

    Surovine in gradbeni materiali

    Cene surovin so narasle za +3.5 % dolgoročni trend pa kaže na umirjanje večjih nihanj. Enako umiritev je zaznati v cenah gradbenih materialov, ki so narasle zgolj +0,5 %.

    12023 - cene surovin.JPG

    12023 - cene materialov.JPG

    Investicije in storitve

    Številno novih gradbenih dovoljenj je sezonsko upadlo za -17 %, saj je večina investitorjev dokumentacijo uredila pred čez zimo. Spomladanska gradbena sezona pa se že kaže s +23 % porastom gradbenih projektov in izvajalci imajo polno dela, saj je zasedenost izvajalcev prav tako poskočila za +20 %. Cene nepremičnin ostajajo relativno stabilne že četrti kvartal zapored, saj so porasle le za +1 %.

    12023 - gradbena dovoljenja.JPG

    12023 - gradbeni projekti.JPG

    12023 - zasedenost izvajalcev.JPG

    12023 - cene nepremičnin.JPG

    Obeti

    Namera po gradnji odraža trenutno zanimanje na gradbenem trgu za prihodnje projekte. Obeta se dobro leto za gradbeništvo, saj je +7,2 % porast namere po gradnji prebil plato, ki je vztrajal skoraj dve leti.

    12023 - namera po gradnji.JPG

     

    1100
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Imamo kar 143 izvajalcev za področje Drugo
    8.3
    1

    Anila d.o.o.


    10
    7

    Mitja Ribič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane