Za področje

    Prekrivanje strehe

    Članek je koristil že 5646+ uporabnikom
    Gradnja strehe zajema postavljanje ostrešja, prekrivanje strehe z ustrezno strešno kritino in kleparska dela. A delo v resnici nikoli ni končano, saj je potrebno tudi redno vzdrževanje strehe.
    5646
    1

     

    1. Obdelava lesa in izvedba ostrešja

    Prva faza gradnje strehe je postavitev ostrešja. Priporočljiva je zimska sečnja lesa, saj tako les vsebuje najmanj sokov. Les za ostrešje mora biti pred montažo ustrezno suh, saj drugače pride do zvijanja in pokanja konstrukcije, so posvarili mojstri iz Ro-teh. To lahko deformira celotno streho in ogrozi njeno statično trdnost. Obstaja več vrst strešnih konstrukcij, ki jih lahko svetuje arhitekt ali tesar. Če želite zelo razgibano streho s številnimi slemeni, strešnimi okni in frčadami, upoštevajte da bo to močno vplivalo tudi na ceno. Sama montaža strehe lahko poteka izredno hitro, saj je ob ustrezni predpripravi lahko izvedena že v nekaj dneh.

    2.jpg
    Les za ostrešje mora biti pravilno sušen, saj lahko drugače pride do deformacij konstrukcije.

     

    2. Pokrivanje strehe s strešno kritino

    Ko je izvedena konstrukcija strehe, sledi prekrivanje s strešno kritino. Na voljo je veliko različnih tipov kritin. Opečna kritina je klasična izbira, z dolgo življenjsko dobo in ugodno ceno. Betonska kritina je še cenejša, vendar izredno težka. Tegola je izredno lahka, vendar ima nekoliko krajšo življenjsko dobo. Nenazadnje pa obstaja tudi veliko vrst pločevinastih kritin, ki so izredno lahke ter odporne na udarce. Krovec bo najprej poskrbel za toplotno izolacijo in hidroizolacijo, čemur sledi polaganje strešne kritine. Po položeni kritini je potrebno zapreti še različne odprtine ter poskrbeti za odvodnjavanje in odpornost na udar strele. Izkušen krovec bo po strehi namestil strešne obrobe, zračnike, snegolove in žlebove. Za konec pa se napelje še strelovod.

    3. Vzdrževalna dela na strehi

    Če želite podaljšati življenjsko dobo vaše strehe jo je potrebno redno vzdrževati. Hitra intervencija puščajoče strehe vam lahko prihrani goro kasnejših stroškov, saj strehe ni težko obnoviti, veliko težja in dražja pa so popravila strešne konstrukcije. Enkrat letno očistite nesnago iz žlebov, če opazite prekomerno nabiranje alg in mahov na strešnikih pa v podjetju Ro-teh priporočajo čiščenje z vodnim curkom.

    Stanje strehe in podstrešja preglejte vsaj enkrat letno in izognili se boste večini nevšečnosti.

    5646
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane