Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Asfalt: cena za polaganje asfalta

    Članek je koristil že 18717+ uporabnikom
    Polaganje asfalta je hitra, učinkovita in poceni rešitev za tlakovanje večjih površin. Vseeno pa je pri asfaltiranju potrebno upoštevati določene omejitve, kot so naklon terena, odvodnjavanje in število plasti asfalta itd. Za vas smo pripravili kratek pregled najpomembnejših stvari, ki jih je potrebno upoštevati pri asfaltiranju.
    18717

    1. Asfalt

    Asfalt je priljubljen material za hitro tlakovanje večjih površin, ki ne gre iz mode, so pojasnili v strokovnjaki iz podjetja Rorc-asfalt. Gre za lepljivo črno mešanico bitumna, mineralnega agregata in drugih primesi. Prednost asfalta je izjemno hitro polaganje, saj se lahko položi v enem samem dnevu, ima dolgo življenjsko dobo, visoko odpornost na zamrzovanje in sol ter je preprost za vzdrževanje.

    Ob velikih temperaturnih spremembah lahko, zlasti poleti, prihaja do poškodb asfaltne površine zaradi počasnega ohlajevanja. Če v razpoke vdre voda in zamrzne to pospeši proces propadanja. Estetska slabost je tudi, da ob rezanju asfalta zaradi naknadnih del, površine ne moremo nevidno zakrpati in ostane ostane viden.

    Polaganje asfalta je lahko strojno ali ročno.
    Polaganje asfalta je lahko strojno ali ročno.

    2. Polaganje asfalta

    Če se odločate za asfaltiranje dvorišča, parkirišča ali dovozne ceste si teren oglejte skupaj s strokovnjakom, ki vam bo podal mnenje o potrebnih zemeljskih delih, naklonih, odvodnjavanju in tipu položenega asfalta.

    Najprej je na vrsti izkop neutrjenega terena do globine 60cm ter niveliranje terena za odvodnjavanje in zagotovitev 2% naklona stran od objekta. Kasnejše težave s posedanjem, pokanjem asfalta in luknjami v površini lahko preprečimo z ustrezno utrditvijo terena.

    Sledi nasutje gramoza ali drobljenega agregata do višine 40cm, ki se ga utrjuje po posameznih plasteh. Nato je na vrsti zgornji nosilni sloj iz drobnega gramoza debeline do 20cm. Pri Rorc-asfalt priporočajo končno valjanje z gumi valjarjem, ki pa v primeru predhodno pripravljenega terena ni potreben.

    valjanje asfalta z gumi valjarji je ključnega pomena za trdnost in življenjsko dobo asfalta.aljanje asfalta z gumi valjarji je ključnega pomena za trdnost in življenjsko dobo asfalta.
    Valjanje asfalta z gumi valjarji je ključnega pomena za trdnost in življenjsko dobo asfalta.

    Sedaj je na vrsti asfaltiranje. Med polaganjem se asfaltna mešanica ne sme preveč ohladiti, zato se priporoča polaganje v suhem in toplem vremenu. Glede na uporabo tlakovane površine in zahtevano nosilnost asfalta lahko izbirate med enoslojnim asfaltom ali dvoslojnim asfaltom.

    2.1 Enoslojni asfalt

    Enojno asfaltiranje pomeni, polaganje ene plasti asfalta na tamponsko in drenažno podlago. Priporočena je uporaba grobega asfalta debeline med 5 in 6 cm. Enojni asfalt je nekoliko cenejši kot dvoslojni, vendar ima slabšo nosilnost ter je bolj grob in nekoliko manj prijeten na pogled.

    2.2 Dvoslojni asfalt

    Pri dvoslojnem asfaltu se polagata dve plasti asfaltne mešanice: 5 centimetrska groba plast in 3 centimetrska vrhnja fina plast. Obe plasti je potrebno ustrezno povaljati. Ta postopek velja za klasična povozna dvorišča, brez večjih obremenitev. Edina slabost dvoplastnega asfalta je višja cena, vendar ima visoko nosilnost in večjo gladkost, saj ima fini asfalt manjšo granulacijo.

    1. Polaganje asfalta - cena

    Cena za polaganje asfalta je odvisna od potrebnih zemeljskih del, načina odvodnjavanja, števila plasti asfalta, velikosti in oblike površine ter naklona terena. Upoštevajte tudi, da boste za asfaltiranje večjih površin prejeli bolj ugodno ceno na kvadratni meter.

    Cena zemeljskih del, ki zajema izkop in nasutje, znaša med 15 - 20 €/m2.

    Cena za polaganje ene plasti asfalta je 16-17 EUR/m2.

    Cena za dvoslojno asfaltiranje pa okoli 19-21 EUR/m2.

    18717
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Asfaltiranje?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane