Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kakšna je prava debelina asfalta?

    Članek je koristil že 42115+ uporabnikom
    Ko se odločamo za asfaltiranje, se pogosto pojavi vprašanje, kakšno izvedbo asfalta bomo izbrali. Je boljši enoslojni asfalt ali dvoslojni asfalt? Kakšna je debelina asfalta in kako poteka polaganje asfalta?
    Strokovni članek 42115
    priljubljen
    debelina asfalta
    Imamo kar 257 izvajalcev za področje Asfaltiranje:

    1. Vrste asfalta -
    enoslojni ali dvoslojni asfalt?

    Pri asfaltiranju parkirišč, dovoza in drugih površin imamo na izbiro dve možnosti. Lahko se odločimo za enoslojni asfalt ali dvoslojni asfalt. Različne vrste asfalta imajo različne lastnosti. Enoslojni asfalt je bolj občutljiv na obtežitve, zato se ga praviloma uporablja le za pešpoti, kolesarske steze in lažji, občasen osebni promet. Za prometnejše ceste in tovorni promet pa je nujno dvoslojno polaganje. Priporočamo dvoslojno asfaltiranje, tudi za dvorišča in dovozne poti, kljub nekoliko višji ceni, saj zagotavlja boljši videz in daljšo življenjsko dobo asfalta.

    2. Enojno asfaltiranje

    Za dvorišča, dovozne poti in ceste lahko, kot ekonomično rešitev, izberemo enoslojno asfaltiranje. Ta vrsta asfalta je primerna za lažji promet. Enojno asfaltiranje pomeni, da na tamponsko in drenažno podlago položimo eno plast asfalta. Za obremenitve do 3,5 tone je primerna debelina sloja asfalta najmanj 5-6 cm pri tem pa je struktura zgornje plasti asfalta 0–11 mm ali 0-16 mm. Za težje obremenitve do 8 ton, pa je ustrezna debelina sloja asfalta najmanj 7-8 cm, struktura zgornje plasti pa 0-16 mm. Navedeni podatki so zgolj informativne narave. Konkretno vrsto in debelino asfalta bo določil strokovnjak na podlagi ogleda situacije.

    2.1 Enojni asfalt - cena 

    Prednost enojnega asfalta je v ceni, saj je nekoliko cenejši, kot dvoslojni. 

    Nekateri glavni dejavniki, ki vplivajo na ceno, so:

    • Površina: Večja površina, ki jo je treba asfaltirati, seveda pomeni višjo ceno. 
    • Debelina sloja: Če je zahtevana večja debelina sloja asfalta, bo cena običajno višja. Debelejši sloj zahteva več materiala, kar vpliva na skupno ceno asfaltiranja.
    • Vrsta asfalta: Različne vrste asfalta imajo lahko različne cene. Na primer, asfalt z večjimi frakcijami ali posebnimi dodatki lahko stane več kot standardni asfalt.
    • Priprava podlage: Kvaliteta in priprava podlage pred asfaltiranjem lahko vplivata na ceno. Če je potrebna dodatna priprava, kot je izravnava ali odstranjevanje obstoječega materiala, se cena lahko poviša.
    • Lokacija: Stroški prevoza materiala in opreme do lokacije asfaltiranja lahko vplivajo na ceno. Oddaljenost lokacije od virov materiala ali specializiranih ekip lahko poveča stroške.
    • Dodatna dela: Če so potrebna dodatna dela, kot so postavitev robnikov, izdelava drenaže itd., se lcena ahko poviša.

    Pomembno je, da se posvetujete s strokovnjaki in pridobite več ponudb, da lahko dobite natančno oceno stroškov za vaš specifičen projekt.

    3. Dvojno asfaltiranje

    Dvoslojno asfaltiranje se uporablja za površine, kjer se poleg osebnih avtomobilov premikajo tudi težja vozila. Kakovost dvoslojnega asfalta je višja, saj ima spodnji sloj debelejšo plast in grobo frakcijo kamna. To omogoča, da asfaltna površina v segretem stanju zdrži večjo točkovno obremenitev. Zgornji sloj pa je tanjši in ima fino frakcijo, zaradi česar je asfalt gladkejši. Pri dvoriščih in dovoznih poteh z obremenitvijo do 3 tone se dvoslojno asfaltiranje največkrat izvaja v debelini najmanj 8 cm (5+3 cm).

    • Za obremenitve do 8 ton:  je priporočena debelina spodnjega sloja asfalta 5 cm in zgornjega sloja asfalta 5cm. Frakcija spodnjega sloja je 0-22 mm, zgornjega sloja pa 0-8 mm ali 0-11 mm.
    • Za obremenitve do 10 ton: je priporočena debelina spodnjega sloja asfalta 8 cm, zgornjega pa 3-4 cm. Frakcija spodnjega sloja je 0-22 mm, zgornjega sloja pa 0-8 mm ali 0-11 mm.
    • Za pogoste in težke obremenitve do 10 ton (velja tudi za ceste): je priporočena debelina spodnjega sloja asfalta 10 cm, zgornjega pa 4 cm. Frakcija spodnjega sloja je 0-22 mm ali 0-32 mm, zgornjega sloja pa 0-11 mm.

    Navedeni podatki so informativne narave. Primerna vrsta in debelina asfaltne mase se določi ob ogledu posamezne situacije.

    Priporočamo dvoslojno asfaltiranje, kljub nekoliko višji ceni, saj zagotavlja boljši videz in daljšo življenjsko dobo asfalta.

    3.1 Dvojno asfaltiranje - cena

    Prednost dvoslojnega asfaltiranja je v večji nosilnosti in gladkosti. Je pa seveda dvoslojni asfalt dražji od enoslojnega asfalta, saj zahteva več dela in uporabljenih materialov. Priporočamo, da se posvetujete s strokovnjaki in pridobite več ponudb, da lahko dobite natančno oceno stroškov za vaš specifičen projekt.

    4. Priprava podlage in polaganje asfalta

    Tako v primeru enoslojnega kot dvoslojnega asfalta je zelo pomembno, da dobro pripravimo podlago in pri tem ne sklepamo kompromisov. 
    Priprava podlage za asfaltiranje

    4.1 Priprava podlage - Izkop

    Prva faza ustrezne priprave terena vključuje izkop približno 60 centimetrov neutrjenega terena za površine, po katerih se bodo premikala le osebna vozila. V primeru, da bodo na teh površinah tudi težka vozila, kot so tovornjaki, traktorji s prikolicami in podobno, bo potrebno izkopati debelejšo plast terena, pri čemer bo treba upoštevati dodatno obremenitev pri nasutju.

    Pri izbiri in količini ustrezne plasti nasutja je treba upoštevati tudi zmrzlinsko odpornost tal, ki se lahko zelo razlikuje v različnih delih Slovenije. Na primer, na Gorenjskem bo potrebno več nasutja kot na Primorskem.

    4.2 Spodnji sloj nasutja in utrditev

    Na splošno velja, da je treba v izkopani teren najprej nasuti 40 do 50 centimetrov grobega materiala. Za povozne površine, se uporablja gramoz ali drobljeni agregat ustrezne debeline. Grobo nasutje je treba položiti po plasteh in vsako plast temeljito utrditi, da bo celoten spodnji sloj zagotavljal ustrezno zaščito pred zmrzaljo.

    Pred nasipanjem grobega materiala je potrebno zagotoviti, da je teren pravilno nagnen stran od hiše s padcem vsaj 2,5 odstotka. V primeru, da se teren nagiba proti hiši, je nujno zagotoviti odtočne kanale, pri čemer se običajno uporabljajo betonski kanali s kovinsko rešetko. Ti morajo biti dovolj trdni in vzdržljivi, da lahko prenesejo težo osebnega avtomobila. Ne glede na vrsto tal je priporočljivo izvesti tudi drenažni sistem, ki bo preprečeval zastajanje vode nad zaključno oblogo ali pod njo.

    4.3 Zgornji sloj nasutja in utrditev

    Na dobro utrjen spodnji sloj se položi zgornji sloj nasutja, sestavljen iz drobnejšega gramoznega materiala. Ta sloj, debel približno dvajset centimetrov, je prav tako treba temeljito utrditi. Šele po tem se lahko začne asfaltiranje. 

    4.4 Podlaga za asfalt - cena

    Cena priprave podlage za asfaltiranje je odvisna od številnih dejavnikov in je nemogoče določiti brez natančnega ogleda terena s strani strokovnjakov. Končna cena je med drugim odvisna tudi od sestave tal. Na primer, na Ljubljanskem Barju, kjer so nestabilna močvirna tla, bo priprava podlage dražja kot na drugih lokacijah, kjer je teren stabilen in trden. Višina stroškov je odvisna tudi od količine izkopanega materiala, njegove sestave, kam je bil odpeljan itd.

    5. Sušenje asfalta

    Asfaltiranje naj bi potekalo v suhem in čim toplejšem vremenu, da asfalt ostane dlje časa tekoč. Priporočljive so temperature nad deset stopinj Celzija, saj temperatura asfalta med vgradnjo ne sme pasti pod 110 stopinj Celzija. Deževno vreme ni primerno, ker se bo asfalt slabo oprijel namočene ali celo razmočene podlage, posledice tega pa se bodo prej ali slej pokazale v obliki razpok in lukenj. Sušenje asfalta je odvisno od okoliščin. Če je zrak toplejši in od 5°C in vmes ni deževalo, potem bo površina pohodna že po 12 - 24 urah. Po dveh dneh pa tudi že povozna. 

    Strokovni članek 42115
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Asfaltiranje?

    Imamo kar 257 izvajalcev za področje Asfaltiranje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 257 izvajalcev za področje Asfaltiranje
    10
    5

    Ales Velikonja s.p.


    10
    4

    Palis d.o.o.


    10
    8

    Urban Prelc s.p.


    10
    12

    TOMAŽ OVIJAČ s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane