Za področje

  Kakšna je prava debelina asfalta?

  Članek je koristil že 35320+ uporabnikom
  Ko se odločamo za asfaltiranje, se pogosto pojavi vprašanje, kakšno izvedbo asfalta bomo izbrali. Je boljši enoslojni asfalt ali dvoslojni asfalt? Kakšna je debelina asfalta in kako poteka polaganje asfalta?
  Strokovni članek 35320
  priljubljen
  Strojno nanašanje prve, 5cm debele nosilne plasti asfalta na utrjeno podlago.
  Imamo kar 248 izvajalcev za področje Asfaltiranje:

  1. Vrste asfalta -
  enoslojni ali dvoslojni asfalt?

  Pri asfaltiranju parkirišč, dovoza in drugih površin imamo na izbiro dve možnosti. Lahko se odločimo za enoslojni asfalt ali dvoslojni asfalt. Različne vrste asfalta imajo različne lastnosti. Enoslojni asfalt je bolj občutljiv na obtežitve, zato se ga praviloma uporablja le za pešpoti, kolesarske steze in lažji, občasen osebni promet. Za prometnejše ceste in tovorni promet pa je nujno dvoslojno polaganje.

  2. Polaganje asfalta

  V obeh primerih je zelo pomembno, da dobro pripravimo podlago in pri tem ne sklepamo kompromisov. Utrjena podlaga navadno sestoji iz gramoza in drenažne plasti peska za odtekanje vode. Debelina tamponskega nasutja mora biti dobro utrjena, da se izognemo kasnejšim neravninam, pokanju in drugim napakam. Podlaga za asfalt je ponavadi debela med 30 in 50 cm.

  1.1 Podlaga za asfalt - cena

  Kakšna je cena za asfalt? Cena izdelave tampona se giblje okrog 6 EUR/m2.

  3. Enojno asfaltiranje

  Enojno asfaltiranje pomeni, da na tamponsko in drenažno podlago položimo eno plast asfalta. Priporočena debelina enojnega asfalta je med 5 in 6 cm. V primeru, da se odločate za eno plast asfalta, se navadno uporabi groba, nosilna plast - AC 22 base B50/70 A4. Slabost je v njegovi nekoliko manjši nosilnosti in dejstvu, da je bolj grob in nekoliko manj prijeten na pogled. Površina enojnega asfalta je tudi nekoliko manj ravna.

  3.1 Enojni asfalt - cena za m2

  Prednost enojnega asfalta je ceni, saj je nekoliko cenejši, kot dvoslojni. Cena za polaganje ene plasti asfalta je okrog 15 EUR/m2.

  4. Dvojno asfaltiranje

  Če se odločate za dvojno asfaltiranje dvorišča, pomeni, da bo asfalter na podlago nanesel dve plasti asfalta. Groba, nosilna plast, ki se priporoča, je vrsta asfalta „AC 22 base B50/70 A4“ ali podobno. Ta se nanaša v debelini 5 cm. Fina, obrabna plast asfalta – navadno „AC 8 surf B70/100 A4“, pa se nanaša v debelini 3 cm.
  Screen Shot 2017-03-02 at 11.51.01.png
  Dvojni asfalt je potreben za prometne površine.

  4.1 Dvojno asfaltiranje - cena

  Koliko stane dvojno asfaltiranje? Cena za dvoslojno asfaltiranje je 18 EUR/m2. Njegova prednost je v večji nosilnosti in tudi večji ravnosti. Fini asfalt ima namreč manjšo granulacijo, zato je površina bistveno bolj gladka in ravna.

  5. Sušenje asfalta

  Sušenje asfalta je odvisno od okoliščin. Če je zrak toplejši in od 5°C in vmes ni deževalo, potem bo površina pohodna že po 12 - 24 urah. Po dveh dneh pa tudi že povozna. Če so temperature izredno visoke in pripeka sonce, je podlago pred polaganjem asfalta priporočljivo poškropiti z vodo.

  Strokovni članek 35320
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 248 izvajalcev za področje Asfaltiranje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 248 izvajalcev za področje Asfaltiranje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene
  Brez provizij
  Imamo kar 248 izvajalcev za področje Asfaltiranje
  9.9
  31

  ADROVIĆ & CO, d.n.o., Kamnik


  8.8
  0

  MIVŠEK Rajko Mivšek s.p.


  10
  36

  BM ASFALT, d. o. o.


  10
  3

  RORC LINE DRUŽBA ZA GRADBENIŠTVO D.O.O.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje ASFALTIRANJE?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane