Za področje

  Asfaltiranje ali tlakovanje dvorišča?

  Članek je koristil že 16016+ uporabnikom
  Ste pred prenovo dvorišča ali dovoza do hiše? Za utrjevanje površin se običajno odločamo med asfaltiranjem in tlakovanjem. Tako polaganje asfalta kot polaganje tlakovcev ima svoje prednosti in slabosti. Spregovorili smo o tem, kaj so prednosti asfaltiranja in tlakovanja.
  Strokovni članek 16016
  asfaltiranje dvorisca zoom
  Imamo kar 263 izvajalcev za področje Asfaltiranje:

  1. Tlakovanje dvorišč

  Polaganje tlakovcev na prej pripravljeno podlago je najstarejša tehnika utrjevanja površin. Prednost tlakovanja je v estetiki in možnosti izbire. Na tržišču je mogoče izbirati med modernimi ali klasičnimi tlakovci, različnimi dimenzijami, niansami barve ali teksture. To vam omogoča, da tlakovanje dvorišča prilagodite svojemu okusu ali stilu zunanje ureditve.

  2. Tlakovanje dvorišč - prednosti

  2.1 Tlakovce je mogoče enostavno zamenjati

  Velika prednost tlakovcev je, da jih je mogoče zamenjati. V primeru, da želite dvorišče prekopati zaradi menjave električnega kabla ali vzdrževanja druge komunalne infrastrukture, lahko tlakovce enostavno izkopljete in ji nato vrnete na pravo mesto. Vaše dvorišče bo ostalo natanko tako, kot je bilo prej.
  Tlakovanje dvorišča omogoča, da dvorišče popravite le na tistem mestu, kjer je treba zamenjati tlakovce zaradi poškodbe. tako zamenjate le tiste tlakovce, ki so poškodovani, ostale pa ohranite.

  2.2 Estetsko tlakovanje dvorišč

  Tlakovci so na voljo v različnih materialih, oblikah, velikostih, vzorcih in barvah. To pomeni, da imate široko paleto možnosti za ustvarjanje edinstvenega videza za svoje dvorišče. Lahko izberete klasične, moderne, ali rustikalne vzorce, ki se ujemajo s celotnim stilom vašega doma.

  2.3 Različni tlakovani elementi

  Tlakovanje dvorišča omogoča elegantno izvedbo različnih površin, kot so pohodne površine, stopnice, terase in podobno. Vse našteto lahko izvedete z istimi tlakovci, kar deluje še posebej celovito in v okolico vaše hiše prinese oblikovno harmonijo.

  Tlakovanje dvorišča
  S tlakovci lahko oblikujete tudi stopnice, terase in celo gredice ter tako poenotite celostno podobo okolice hiše.

  3. Tlakovci za tlakovanje dvorišč

  3.1 Betonski tlakovci

  Betonski tlakovci so zelo priljubljeni zaradi svoje trajnosti, raznolikosti vzorcev in oblik ter razmeroma ugodne cene. So odporni na obremenitve, enostavni za vzdrževanje in na voljo v različnih barvah in teksturah.

  3.2 Naravni kamen za tlakovanje dvorišč

  Tlakovci iz naravnega kamna, kot so granit, skrilavec, apnenec ali plošče iz peščenjaka, ponujajo naraven videz in visoko estetsko vrednost. So trpežni, vendar običajno dražji od drugih materialov.

  3.3 Opečni tlakovci

  Tlakovci iz opeke so znani po svojem toplem in rustikalnem videzu. So trpežni, odporni proti zdrsu in se dobro prilagajajo različnim vremenskim pogojem.

  3.4 Tlakovanje dvorišč s porfirskimi tlakovci

  Porfirski tlakovci so priljubljeni zaradi svoje trpežnosti, odpornosti na zmrzal ter barvnih in teksturnih možnosti. So odlična izbira za območja z zahtevnimi vremenskimi pogoji.

  4. Katere slabosti prinaša tlakovanje dvorišč?

  Slabost tlakovanja je možnost posedanja posameznih tlakovcev zaradi slabe predpriprave podlage, ki zahteva sanacijo. Nekateri to rešujejo s polaganjem tlakovcev na betonsko podlago, kar drastično podraži projekt. Slabost je prav tako težje čiščenje zaradi fug med tlakovci in na splošno zaradi grobe razgibane površine, na kateri se nabira prah, umazanija ali celo alge.

  5. Cena za tlakovanje dvorišč

  Tlakovanje dvorišča je tudi za približno 20 % dražje od asfaltiranja. Cena tlakovanja se giblje od 30 EUR/m2 naprej.
   
  Tlakovanje dvorišča z kamnom
  Tlakovanje je sicer dražje, vendar nam omogoča več možnosti za zunanjo ureditev.

  6. Asfaltrianje dvorišč - prednosti

  6.1 Trajnost in vzdržljivost

  Asfalt je trpežen material, ki lahko prenese težke obremenitve, kot so avtomobili, dostavna vozila in druge težke opreme. Dober sloj asfalta na dvorišču lahko zdrži desetletja, če je ustrezno vzdrževan. Asfaltiranje dvorišča zahteva relativno malo vzdrževanja. Redno čiščenje in tesnjenje omogoča, da dvorišče ostane v odličnem stanju. Občasno ponovno premazovanje lahko podaljša življenjsko dobo asfalta.
  Prednost asfalta je v njegovi relativni ravnosti, brez fug in robov, ki olajša čiščenje in vožnjo po njem. Trdovratna umazanija se na asfaltu težje nabere.

  6.2 Asfaltiranje dvorišč je hitro izvedeno

  Asfaltiranje dvorišča ali dovoza je najpogostejši način za utrjevanje podlage. Prednost asfaltiranja je predvsem hitrost in zanesljivost. Ko je podlaga za asfaltiranje enkrat položena, lahko asfalterji zelo hitro izvedejo velike površine.

  6.3 Asfaltiranje dvorišč omogoča izvedbo organskih oblik

  Prav tako je manj težav pri izvedbi okroglih in organskih oblik. Ker je asfalt homogena površina, ni odpada, kot pri tlakovanju, kjer je na robovih tlakovce potrebno rezati. Asfaltiranje zaobljenega ali okroglega dvorišča bo tako izvedeno precej hitreje, kot če bi dvorišče želeli tlakovati.
   
  Asfaltiranje dvorisca
  Asfaltiranje dvorisca je hitro, cenovno ugodno, površina pa izjemno vzdržljiva.

  7. Asfaltiranje dvorišč in njegove pomanjkljivosti

  Pomanjkljivost asfalta je v njegovi možnosti izbire. Izvedba asfalta je na prvi pogled bolj ali manj ena. Obstajajo sicer možnosti asfaltov s pigmenti ali barvanih asfaltov, ki pa se redko uporabljajo. Druga pomanjkljivost asfalta je, da je izveden v celoviti površini. Če bi na primer želeli potegniti novo cev meteorne kanalizacije, ga je potrebno razrezati. Tega posega ne boste mogli nikoli skriti. Problem je tudi, če asfalt napoka ali se neenakomerno poseda.
  Vsaka sanacija asfaltne površine bo vidna, razen če jo obnovite tako, da jo preplastite z novim nanosom asfalta.

  8. Postopek asfaltiranja dvorišč

  8.1 Priprava podlage za asfaltiranje dvorišč

  Ključnega pomena za uspešno asfaltiranje dvorišča je pravilna priprava podlage. Najprej je na vrsti odstranitev obstoječe plasti, če je to potrebno. Stara plast asfalta ali makadama se odstrani, da se zagotovi trdna in ravna podlaga, kar vključuje izravnavo podlage in odstranitev neravnin. Pomembno je, da je podlaga ravna in trdna, da se preprečijo prihodnje razpoke. Na novo podlago se pred pričetkom asfaltiranja nanesejo kamni in pesek, nato pa se podlaga stisne za stabilnost.

  8.2 Položitev asfalta

  Ko je podlaga pripravljena, sledi postopek polaganja asfalta oziroma asfaltiranje dvorišča. To vključuje segrevanje asfalta na visoko temperaturo, da postane tekoč in enostavno za polaganje. Tekoči asfalt se nanese na pripravljeno podlago, nato pa se asfalt z valjarjem enakomerno porazdeli po celotni površini dvorišča. Na koncu se asfalt stiska in utrdi s težkim valjarjem, da se zagotovita trdnost in gladka površina površine.

  Asfaltiranje dvorišča in tlakovanje dvorišča
  Kombinacija tlakovanja in asfaltiranja je lahko zelo lepa rešitev za dvorišče.

  9. Cena za asfaltiranje dvorišč

  Dobra stran asfaltiranja v primerjavi s tlakovanjem je gotovo cena. Asfaltiranje dvorišča je približno 20 % cenejše od osnovne izvedbe tlakovanja. Cena asfalta je odvisna od priprave podlage ter števila plasti. Za pripravo in utrditev podlage boste odšteli okrog 6 €/m2. Cena za polaganje ene plasti asfalta je okrog 15 €/m2, dvoslojni asfalt pa je trdnejši, bolj gladek in raven že za okoli 18 €/m2.

  10. Asfaltiranje ali tlakovanje?

  Svetujemo, da pri zunanji ureditvi dvorišča sklepate kompromise. Velike površine dovoza in parkirišč lahko asfaltirate. Potke na vrt, pohodna površina okoli hiše in robovi asfaltnih površin pa so lahko tlakovani. Tlakujete lahko tudi pasove med asfaltom, da vizualno razdelite površine.

    asfaltiranje tlakovanje
  prednosti enostavna in hitra izvedba, nezahtevno vzdrževanje lep izgled, odporen material, možna kasnejša popravila
  slabosti
  neprivlačen izgled, kasnejša popravila ostanejo vidna dražje, počasnejša izvedba, zahtevnejše vzdrževanje
  cena 15 - 18 EUR/m2 25 - 30 EUR/m2 in več

   

   
  Strokovni članek 16016
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Asfaltiranje?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 263 izvajalcev za področje Asfaltiranje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane