Za področje

  Asfaltiranje dvorišč, cenik za asfaltiranje dvorišča

  Članek je koristil že 68179+ uporabnikom
  Pri ureditvi dvorišča se pogosto soočimo z vprašanjem: tlakovanje ali asfalt? Čeprav so tlakovana dvorišča vizualno privlačnejša pa je asfaltiranje dvorišč veliko hitrejše in cenejše, zato prevladuje odločitev za asfaltiranje dvorišča.
  Strokovni članek 68179
  priljubljen
  asfaltiranje dvorisca
  Imamo kar 263 izvajalcev za področje Asfaltiranje:

  1. Asfaltiranje

  Osnova asfalta je narejena iz snovi imenovane bitumen, to je lepljiva, črna in visoko viskozna snov. Ključ pri pripravi zmesi asfalta za asfaltiranje dvorišča je pravo razmerje med različnimi snovmi. Le pravo razmerje med snovmi lahko zagotovi zahtevane lastnosti asfalta. Pomembna lastnost, ki jo moramo zagotoviti je elastičnost asfalta. Asfalt pa mora biti odporen tudi na vremenske pogoje in staranje.

  2. Asfaltiranje dvorišča

  2.1 Asfaltiranje katerih površin?

  Asfalt je vsestransko uporaben material in je prisoten povsod - v mestu, na podeželju, okrog enodružinskih hiš ali velikih javnih objektov. Ponavadi se asfaltirajo dovozne poti, včasih pa se naročniki odločijo za asfaltiranje dvorišča v celoti. Dvorišča se asfaltirajo tako pri stanovanjskih objektih, predvsem večjih enostanovanjskih in večstanovanjskih, kot tudi pri javnih objektih.

  2.2 Katere prednosti ima asfaltiranje?

  Prednost, ki jo ponuja asfaltiranje je, da teh površin ni potrebno dodatno vzdrževati. Prav tako je asfaltirano dvorišče odporno na mehanske poškodbe in dosega dolgo življenjsko dobo. Asfaltna površina je tudi cenejša od tlakovane, krajši pa je tudi čas izvedbe površine. Pod asfaltne rampe in klančine na dovozih je mogoče enostavno vgraditi tudi talno gretje, ki z vzdrževanjem konstantne temperature 5-7 stopinj preprečuje zmrzovanje klančin dovoze in tako omogoča nemoteno vožnjo skozi celo zimo. 

  2.3 Slabosti asfalta

  Ena glavnih slabosti asfalta je, da bo ne glede na kvaliteto mešanice in strokovnost izvedbe z leti zaradi temperaturnih razlik in vremenskih pogojev popokal, predvsem ob robovih. Če razpok več let ne saniramo, lahko pričakujemo, da bo iz njih začel rasti plevel, prav tako pa bo razpoke pozimi zapolnila voda in v njih zmrzila, kar bo nato povzročilo še obsežnejše razpoke. Dodatna slabost asfalta je, da se poleti zelo segreje, to toploto pa nato oddaja v ozračje, kar pomeni, da bomo sploh v primeru veljih asfaltnih povšrin imeli problem s pregrevanjem dovišča, na katerem se zaradi tega poleti ne bomo mogli zadrževati. Nenazadnje pa je slabost, ki jo za sabo potegne asfaltiranje dvorišča, umeten, skoraj že moteč videz znotraj naravne krajine. Zato svetujemo, da se asfaltiranju v naravnih okoljih izognete ali pa ga vsak močno skrčite in omejite. Asfalt ni enostavno zamenljiv talni material, zato bo naravno krajino močno zaznamoval za desetletja. 

  2.4 Kdaj asfaltiranje dvorišča ni mogoče? 

  Vedno pa asfaltiranje dvorišča ni mogoče. Na primer, če pod površino dvorišča potekajo vodi, ki imajo varovalni pas, teh ne smemo zapreti z asfaltno površino, saj moramo do njih dostopati v primeru poškodb, ko jih je potrebno sanirati. Velika asfaltna površina pa je vprašljiva tudi z estetskega vidika. Asfalt je zelo monoton material, ki že na daleč sporoča svojo umetno sestavo, zato za asfaltiranje dvorišča večjih povšrin svetujemo, da načrtujete tudi "zelene otoke" z rastlinjem, ki bodo to monotonost nekoliko razbili. 

  Asfaltiranje dvorišča
  Asfaltiranje dvorišča je lahko v določenih primeirh dobra alternativa tlakovanju.

  3. Polaganje asfalta

  Najprej je potrebno utrditi podlago in jo ustrezno pripraviti. Še posebej mora podlaga biti utrjena okoli meteornih vod, oziroma okrog odvoda vod. Vsi kanali in druge vode morajo biti ustrezno zaščitene in zaprte. Ko je podlaga pripravljena, se lahko začne z vgrajevanjem asfaltne mešanice. Ta je na gradbišče pripeljana s tovornjaki, ki jo nato stresejo na površino. Redko se asfaltna mešanica nalaga tudi ročno, predvsem, kadar je dostop strojem onemogočen. Končno se začne valjanje asfaltne mešanice, mešanica more biti toliko stisnjena, da v njo ne morejo več prodreti vode.

  Pri asfaltiranju je potrebno biti zelo previden in delo zaupati strokovnjakom, drugače lahko pride kasneje do poškodb asfaltnih površin. Zelo pomembno je, da se ustrezno pripravi podlaga za asfaltiranje. Ta mora biti utrjena in imeti ustrezno nosilnost. Če asfaltna osnova ni pravilno pripravljena, lahko v asfaltu pride do poškod in lukenj, osnovo pa je potrebno naknadno popraviti in jo ponovno asfaltirati. Da poškodb pa lahko pride tudi v primeru, da asfalt ni kvaliteten, oziroma da razmerje med snovmi mase ni bilo ustrezno. Samo če bo asfalt zmešan v primernih razmerjih in položen ob primernem času z ustreznim znanjem, bo obstojen in bo dobro kljuboval vremenskim razmeram.  

  4. Asfaltiranje dvorišč - cena asfaltiranja dvorišča

  Koliko stane asfaltiranje dvorišča? Cena za asfaltiranje dvorišč z asfaltom debeline 5 cm in 3 cm, skupaj s pripravo tampona, znaša med 20 - 30 EUR/m2.

  Imate kako vprašanje?

  Če imate kako vprašanje v zvezi z gradnjo hiše, vam bodo naši strokovnjaki z veseljem pomagali. Vprašanje oddajte tukaj.

     68179
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Asfaltiranje?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 263 izvajalcev za področje Asfaltiranje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane